Hoppa till huvudinnehållet

Cykelfest i skogen

Publicerad:

I lördags kan man säga att det var cykelns dag i Säffle. Samtidigt som den numera traditionella Barnens cykelvasa arrangerades av Säffle Skidklubb, genomfördes också det första loppet på det nya mountainbikespåret. Många glada motionärer tävlade bara mot sig själva och njöt av en septemberdag som gjord för en cykeltur.

Många glada små motionärer laddade inför starten.
Många glada små motionärer laddade inför starten. Foto: Marina Johansson

Det var femte gången som Barnens Cykelvasa gick av stapeln i Säffle, i arrangemang av Säffle Skidklubb. Evenemanget är ett koncept utformat av Vasaloppet, och som varje förening, skola eller annan arrangör kan hålla i genom att köpa evenemangspaketet, som innehåller startnummer, diplom, banderoller med mera.

Sammanlagt deltog ett 40-tal cyklister fördelat på de båda loppen - med coronaanpassade starter.
Sammanlagt deltog ett 40-tal cyklister fördelat på de båda loppen - med coronaanpassade starter. Foto: Marina Johansson

Äntligen aktivitet

Konceptet är enkelt: deltagarna cyklar en utmätt slinga, i egen takt, och alla får medalj, frukt och festis efter avslutat lopp. Tanken är att det ska vara kul, enkelt och prestigelöst att delta i ett motionsevenemang.

I år gick Barnens Cykelvasa i skogen vid klubbstugan i Tegnérområdet. Cirka 30 barn deltog och cyklade den 1,5 kilometer långa skogsbanan – fast några flera varv, ivrigt påhejade av anhöriga.

– Det har ju varit så ont om evenemang nu sedan corona, så vi ville passa på när det hände något kul för barnen, säger Karin Granli från Bengtsfors, vars barn William och Olivia deltog i cykelvasan.

Det var med glädje som Bengt Stevensson invigde mountainbikeslingan.
Det var med glädje som Bengt Stevensson invigde mountainbikeslingan. Foto: Marina Johansson
Bröderna Gustav och Axel Bergman gav järnet på sin första Barnens Cykelvasa.
Bröderna Gustav och Axel Bergman gav järnet på sin första Barnens Cykelvasa. Foto: Marina Johansson

Premiär

Men i år blev det samtidigt även ett lopp för de vuxna. Den nya mountainbikeslingan i skogen fick sin premiärkörning av elva cyklister som testade den 8,4 kilometer långa banan. En av dem Elinor Dahlstrand från Åmål.

– Jag har trampat runt en del, men har inte mycket till kondis om man säger så. För mig är det här långdistans, även om andra kallar det sprint, säger hon med ett skratt.

Det kan ha varit första gången i Säffles historia som det hölls ett uppvärmningspass med cykel som redskap. DJ Chrille höll i trådarna.
Det kan ha varit första gången i Säffles historia som det hölls ett uppvärmningspass med cykel som redskap. DJ Chrille höll i trådarna. Foto: Marina Johansson

"Fantastiskt kul"

Bengt Stevensson, ordförande i Säffle Skidklubb, höll tal och klippte bandet till banan.

– Det är fantastiskt kul för oss i skidklubben att genom den här cykelleden ha fler ben att stå på, nu när vintrarna inte är så bra länge.

På gräsplanen framför klubbstugan fanns en aktivitetsbana att öva balans med cykeln på.
På gräsplanen framför klubbstugan fanns en aktivitetsbana att öva balans med cykeln på. Foto: Marina Johansson
Lina och Philip Bodin hade hedersuppdraget att dela ut medaljer.
Lina och Philip Bodin hade hedersuppdraget att dela ut medaljer. Foto: Marina Johansson

För alla

Merparten deltagare i bägge lopp kom från Säffle men det var också många deltagare från bland annat Åmål, Hammarö, Bengtsfors. Arrangörerna var nöjda med dagen, även om ännu fler deltagare hade varit önskvärt.

– Vi märker det när det gäller olika evenemang och så att en del verkar känna att tröskeln är så hög, att vi i klubben har hållit på så länge att man som nybörjare inte kan vara med. Men det är helt fel: alla kan cykla, helt i sin egen takt, och alla kan vara med, säger Bengt Stevensson.

Henrik Aldén från Åmål deltog i premiärloppet på i mountainbikespåret. Förra året deltog han i Barnens cykelvasa tillsammans med sonen Karl-Arvid, som i år fick stanna hemma på grund av snuva.
Henrik Aldén från Åmål deltog i premiärloppet på i mountainbikespåret. Förra året deltog han i Barnens cykelvasa tillsammans med sonen Karl-Arvid, som i år fick stanna hemma på grund av snuva. Foto: Marina Johansson
Cykelspåret ger skidklubben fler ben att stå på även under snöfattiga år.
Cykelspåret ger skidklubben fler ben att stå på även under snöfattiga år. Foto: Marina Johansson

Artikeltaggar

Bengt StevenssonElinor DahlstrandNyheterSäffleSäffle skidklubbSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.