Hoppa till huvudinnehållet

Företagarna nöjda med Säffles näringslivsklimat

Publicerad:
Företagarna i Säffle ger högt betyg åt näringslivsklimatet i kommunen. Bilden är från BVT Sweden.
Företagarna i Säffle ger högt betyg åt näringslivsklimatet i kommunen. Bilden är från BVT Sweden. Foto: Claes Österman

Företagarna är mycket nöjda med företagsklimatet i Säffle kommun. Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort. Säffle klättrar på rankingen för tionde året i rad och ligger nu 37:a bland Sverige 290 kommuner.

Svenskt Näringsliv gör årligen en sammanställning av näringslivsklimatet, baserad på 33 000 företagare (1500 i Värmland) som intervjuas om företagsklimatet i sina respektive kommuner. Resultat sammanställs i en ranking där kommunerna jämförs med varandra. Säffle ligger bra till,

För tio år sedan låg Säffle kommun på 188:e plats på listan. Därefter började klättringen som resulterat i en stabilt uppåtlutande utvecklingskurva. Ifjol nådde kommunen sin bästa placering hittills med en 48:e plats.

– I år är vi 37:a och det är naturligtvis väldigt glädjande att klättra ytterligare några placeringar. Vi tar det som en bekräftelse att vi jobbar på rätt sätt och prioriterar rätt saker, säger kommunalrådet Dag Rogne (C).

Johan Österman redovisar resultatet av näringslivsrankingen för Pia Proper, Dag Rogne, Ola Johansson och kommunchefen Ingemar Rosén.
Johan Österman redovisar resultatet av näringslivsrankingen för Pia Proper, Dag Rogne, Ola Johansson och kommunchefen Ingemar Rosén. Foto: Claes Österman

Anna Hedberg är regionchef på Svenskt Näringsliv och hon håller med Dag Rogne.

– Verkligen glädjande att Säffle får gott betyg av företagen och stiger i rankingen. Ett bättre företagsklimat skapas inte över en natt, utan genomförs genom uthålligt och målinriktat arbete och det har Säffle kommun lyckats med, säger hon.

Vad är syftet med undersökningen och rankingen?

– Att låta företagare ge sin bild av hur de tycker företagsklimatet är i den egna kommunen. Vilka frågor som är mest relevanta förändras över tid. Den uppdatering som görs innebär att enkäten och rankingen riktas tydligare mot områden som kommunen kan påverka, säger Anna Hedberg.

Nya kriterier

Det är en mängd kriterier som kartläggs i den årliga undersökningen. I vissa frågor tillhör Säffle rent av de bästa i landet.

– Glädjande är att vi får mycket höga betyg när det gäller både kommunpolitikers och tjänstemän attityder till företagen, säger Johan Österman, kommunikationsansvarig på kommunen.

Han konstaterar att kommunen också får höga betyg av företagarna i flera undersökningens nya kriterier.

– Det handlar om service och bemötande, upphandling och dialogen mellan företagen och beslutsfattare. Det är tre kriterium som vi tycker är mycket viktiga och det är naturligtvis roligt att vi betygsätts så bra på de punkterna, säger Johan Österman.

Viktiga besked

Näringslivschefen Pia Proper tycker att undersökningen ger flera viktiga besked.

– Det är företagarnas betyg på hur vi sköter oss och bemöter våra företagare. Undersökningen är också en fingervisning om vad som behöver förbättras och vad vi ska satsa ännu mer på, exempelvis kompetensförsörjning och kollektivtrafik.

Just bristen på kompetensförsörjning är ett av de kriterier där kommun får ett betyg som man inte är nöjda med och vill förbättra genom olika åtgärder.

– Samtidigt indikerar det att företagen behöver mer kompetens vilket i sig är ett väldigt positivt tecken, säger Pia Proper.

Åmål i botten

Sämre betyg ger näringslivet också när det gäller vägnätet, tåg- och flygförbindelser samt hur företagen påverkas av brottslighet och otrygghet.

Bäst företagsklimat i Värmland har Grums som rankas på 20:e plats i landet. Värmland har för övrigt fem kommuner bland de 50 högt rankade i landet. Sämst rankad i Värmland är Hammarö med en 258:e plats. Lågt rankad är också Åmål som återfinns på 213:e plats.

Artikeltaggar

Anna HedbergDag RogneFöretagarnaGrumsJohan ÖstermanNyheterPia ProperSäffle kommunSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.