• onsdag
  28 okt
  10°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  29 okt
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  30 okt
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  31 okt
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Skapa en kretsloppsodling av laxodlingen!

Insändare
PUBLICERAD:
Skribenten uppmanar till kretsloppsodling i samband med laxodlingen som planeras i Säffle.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vi har läst att en stor industriell laxodling planeras i Säffle. Men att föda upp fisk i bassänger utan att utnyttja den växtnäring som fisken producerar är ett ineffektivt sätt att utnyttja den näring som laxen lever på.

Laxodlingen bör vidareutvecklas till en kretsloppsodling där laxens avföring tillvaratas för växtodling i växthus. Sådana kretsloppsodlingar finns redan i Sverige, såväl i liten familjeskala som i stor industriell produktion. När växter utnyttjar fiskens avfallsnäring renas vattnet så att det därefter kan återföras till fiskbasängen. Med kretsloppsodling reduceras därmed det mesta av avfallet från fiskodlingen.

I Härnösand finns ”Peckas Naturodling AB”. Det företaget har en kretsloppsodling som producerar lax och tomater. Laxen simmar omkring i tomatodlingen som ryms i ett stort växthus. Odlingen ger detta år 500 ton tomater och 40 ton lax. Tomater är bara ett odlingsalternativ. En mängd olika grönsaker och frukter kan odlas på detta vis.

Jag uppmanar företaget som vill satsa på en landbaserad laxodling i Säffle att utveckla sin satsning till en stor kretsloppsodling och därmed utnyttja naturresurserna på ett effektivare, renligare och mer miljövänligt sätt. Anläggningen i Säffle kan bli ett centrum för industriell kretsloppsodling, en matproduktion som med stor sannolikhet har framtiden för sig.

Stig Andersson

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.