Hoppa till huvudinnehållet

Nu är bion öppen igen: "Jätteroligt"

Publicerad:

Sagabiografen har, precis som mycket annat, hållit stängt på grund av pandemin under våren och sommaren.

Men nu kan man äntligen gå på bio igen - givetvis med en del restriktioner.

Arkivbild. Sagabiografen hade smygpremiär för allmänheten i söndags, och från och med den här veckan blir det filmvisningar varje söndag hela hösten.
Arkivbild. Sagabiografen hade smygpremiär för allmänheten i söndags, och från och med den här veckan blir det filmvisningar varje söndag hela hösten. Foto: Nathalie Forsström

Så sent som i tisdags förra veckan hölls en smygpremiär när Säffle filmstudio hyrt in sig för att visa filmen Parasit för sina medlemmar.

Och i söndags öppnade Sagabiografen lite försiktigt för allmänheten.

– Vi ville se så att allt fungerade och att våra tankar kring coronasäkerheten fungerade i verkligheten, säger biografens verksamhetsutvecklare Helena Karlsson.

"Inte mer än 40 personer"

På söndag öppnar bion på riktigt, och kommer sedan ha två visningar varje söndag hela hösten.

Men hur är det då med restriktionerna? Helena Karlsson förklarar:

– Vi kommer inte ta in mer än 40 personer i salongen, som har 132 platser. Det är visserligen fri placering, men vi har spärrat av varannan rad och uppmanar våra besökare att ha minst två stolar mellan sällskapen.

– Vi ber också besökarna att vänta utanför salongen innan visningarna så att inte foajén blir full. Vi städar också toaletterna och spritar alla ytor mellan varje visning.

Riktar sig till unga

Sagabiografen har också valt att rikta in sig mot framför allt barn och unga, och valt höstens filmer utifrån den målgruppen.

– Aktiviteter för de i riskgrupper ligger fortsatt lite på is, och då har vi valt att göra såhär.

Förutom visningarna varje söndag kommer det arrangeras en skräckfilmslördag och knattebio - givetvis vid olika tillfällen. Det kommer också visas mycket film under höstlovet.

Helena Karlsson, verksamhetsutvecklare på Sagabiografen.
Helena Karlsson, verksamhetsutvecklare på Sagabiografen. Foto: Cecilia Snöbohm

Extraöppet för Bond

Höstens höjdpunkt blir 12 november och premiären för den nya Bond-filmen "No time to die". Eftersom premiären är en torsdag kommer Sagabiografen hålla extraöppet.

– Det är dåligt med nya filmer nu, och Bond-premiären har redan skjutits upp en gång. Men nu verkar den äntligen bli av.

Digitalt system

Som ett ytterligare led i att coronasäkra biobesöken har Sagabiografen numera också fått ett digitalt bokningssystem.

– Det är jätteroligt att kunna öppna igen, och vi känner att vi kan göra det på ett coronasäkert sätt.

Artikeltaggar

BioNöje/KulturNyheterSäffleSagabiografen Säffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.