Laxen ger Säffle nytt hopp

Ledare
PUBLICERAD:
Claes Österman, chefredaktör och ansvarig utgivare.
Foto: Jenni Jansson
Säffles eleganta stadsvapen pryds av en stolt blå örn som stiger upp ur Byälven. Ibland känns det som om det lika gärna kunde ha varit en vacker gös som prydde stadsvapnet eftersom gösen blivit något av en symbol för Säffle. Men i fortsättningen är det kanske laxen som blir vårt signum.

Det är numera närmast en omöjlighet för en liten kommun att få de stora företagen att etablera sig på orten. Alla kommuner kan locka till sig Rusta, Dollar Store eller Willys men att som Avesta, Skellefteå och Eskilstuna få internetföretaget Google, batteritillverkaren Northvolt eller e-handelsjätten Amazon att etablera sig på orten, är en dröm som ytterst få kommuner kan uppnå.

Det är i dessa tider nästan lika svårt att locka traditionella tillverkningsföretag att nyetablera sig på småorter. I alla fall om det rör sig om en produktion som sysselsätter 100-tals personer. I Säffle har vi bittert fått erfara att det snarare är tillverkningsföretagen som sviker och lämnar den ort där de byggts upp av en yrkesskicklig och lojal personal. Tänk bara på hur Electrolux, Billerud, Volvobussar och CCI har vänt Säffle ryggen.

Därför känns det som om Säffle kommun fått in en riktig fullträff när man efter flera år av förberedelser har lyckats sy ihop ett paket som gör att Premium Svensk Lax AB väljer Säffle som platsen för en miljardsatsning på Sveriges första landbaserade och ekoanpassade laxodling. Det är en enorm satsning som ska genomföras under den närmaste fyraårsperioden då en 350 meter lång fabrik - med sex hektar golvyta - ska byggas vid Säterivägen.

Enbart byggprojektet för tankarna till den Klondyke-stämning som under flera år rådde i Grums då Gruvön byggde ny kartongfabrik. Det gav ett enormt uppsving för Grums som lyckats rida vidare på framgångsvågen och i dag - när bygget är avslutat - har ett av landets bästa företagsklimat.

Det har Säffle också och jag är övertygad om att det kommer att förbättras ännu mer i takt med att fabriken på Säterivägen växer och en svag doft av lax sprider sig runt Krokstad. För ett sådant jätteprojekt öppnar naturligtvis stora möjligheter också för Säffles företagare.

Att valet föll på Säffle är ingen slump och jag tänker då inte på den gröna näringen som håller på att bli vårt kännetecken utan hårda argument som ett vattenverk med tillräckligt hög kapacitet, bra infrastruktur och detaljplanerad industrimark. Det är faktorer som skapat nödvändiga förutsättningar men man ska inte glömma att det från kommunledningens och näringslivsenhetens sida dessförinnan gjorts ett arbete som banat väg. Det är en fjäder i hatten för en enhet som under åren efter Volvobussars sorti har lyckats med många svåra uppdrag. Det räcker att jämföra med utvecklingen i Åmål så känner man sig som Säfflebo trygg i denna omständighet.

Olyckskorparna - de som alltid får sin näring ur motgångar och har svårt att erkänna att det kan gå bra för både Sverige och Säffle - kraxar förstås och ifrågasätter projektet. Men företaget har förberett projektet i nästan tre år, klarat stränga miljöprövningar och har starka investerare och intressenter bakom sig. Det framstår som en solid satsning och vilken kommun skulle kunna säga nej till ett sådant jätteprojekt när det ligger 100-tals jobb i potten?

Detta är dessutom en satsning som ligger i tiden. Vi måste öka matproduktionen i Sverige och produktionen måste ske med miljömässigt moderna metoder.

Claes Österman

Chefredaktör

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje.