Hoppa till huvudinnehållet

Säffleoperans middag slutade med fyra coronasmittade

Publicerad:
Säffleoperans festmiddag slutade med att fyra deltagare smittades med covid-19. Bilden är från tidigare repetitioner av musikalen Billy Elliot som ju blivit inställd i höst.
Säffleoperans festmiddag slutade med att fyra deltagare smittades med covid-19. Bilden är från tidigare repetitioner av musikalen Billy Elliot som ju blivit inställd i höst. Foto: Marina Johansson

När Säffleoperans premiär blev inställd förra helgen satsade man i stället på en gemensam middag. Nu har fyra av festdeltagarna testats positivt för covid-19.

– Allt sköttes enligt restriktionerna men i efterhand tycker jag såklart att det var jättedumt att träffas, säger Tobias Norelius, producent på Säffleoperan.

Han dementerar ryktena om att det skulle ha varit ett party med hög feststämning.

– Det var ingen fest utan snarare en middag som avlutade en utvecklingsdag för styrelsen och produktionsbolaget. Vi följde myndigheternas restriktioner och rekommendationer på alla punkter. Vi var färre än 50 personer, det var dukat för fyra personer per bord och vi höll avstånd till varandra, säger han.

Fyra smittade av covid-19

Efteråt har det visat sig att fyra av deltagarna har smittats av coronaviruset covid-19. Flertalet av middagsgästerna har testats och väntar nu på svar.

– De flesta har redan fått negativa svar. Jag sitter själv isolerad med lindriga symptom och väntar på mitt provsvar, säger Tobias Norelius.

Var det inte ett olämpligt tillfälle att arrangera en gemensam middag?

– I efterhand tycker jag såklart att det var jättedumt men vi kände ett stort behov av att plåstra om våra sår efter en inställd höstsäsong. Vi behövde träffas, ventilera vad som hänt och diskutera framtiden, säger Tobias Norelius.

Med på middagen var Kristina Schyman som är ordförande i Föreningen Säffleoperan. Hon är till vardags utvecklingsledare på Region Värmland och arbetar under pandemin med just smittskyddsfrågor. Hon försäkrar att alla restriktioner och rekommendationer följdes till punkt och pricka före och under middagen.

– Jag förstår att det pratas på stan om den här tillställningen men vi var mycket noggranna med allting. Jag har följt utvecklingen dagligen sedan jag fick veta att en av deltagarna hade blivit smittad. Jag har redogjort för allt som hänt och allt vi gjort för regionens smittskyddsläkare som tycker att vi gjort allt rätt för att begränsa risken för smittspridning, säger Kristina Schyman.

Hur genomfördes middagen?

– Vi gick ut med tydliga instruktioner före middagen och betonade att den som hade symptom inte fick vara med och att alla självklart skulle vara smittfria. Middagen var helt coronasäkrad och vi följde alla regler när det gällde bordsplacering, hantering av mat och så vidare, säger Kristina Schyman.

När fick ni veta att gästerna hade blivit smittade?

– Några dagar efter middagen blev jag kontaktad av en av middagsgästerna som berättade att hen testats positivt. Jag kontaktade då alla andra och uppmanade dem att vara vaksamma samtidigt som jag kontaktade smittskyddet i Karlstad för att få råd om hur vi skulle göra. Sedan dess har vi gjort uppföljningar varje dag.

Hur mår de smittade?

– De fyra som testats positivt är alla på bättringsvägen, berättar Kristina Schyman.

Tycker du att det var försvarbart att genomföra middagen?

– Ja, det var en sluten grupp med ett mycket noggrant upplägg. Det hela är väldigt olycklig men det var som ett vanligt restaurangbesök där alla tog sitt ansvar.

Provocerande

Enligt uppgifter till ST är irritationen hög i vård- och omsorgsförvaltningen när man konstaterar att Säffle sannolikt har fått sitt första smittkluster.

– I tider då det på alla fronter slits hårt för att minska smittspridningen, inte minst bland all vård- och omsorgspersonal, känns detta en aning provocerande. Det är precis den här typen av samlingar och arrangemang som myndigheterna hela tider varnat för. Och inte lär agerandet gagna kultursektorn som ju är öppet kritiskt till myndigheternas restriktioner, säger en källa till ST.

Artikeltaggar

CoronavirusetNyheterRegion VärmlandSäffleSäffleoperanTobias Norelius

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.