Hoppa till huvudinnehållet

Folkmusiken flödade i Långserud

Publicerad:
Fr.v Alf Olsson, Tomas Fredriksson , Maria Andersson samt Therese Olsson Hugosson bjöd på en kväll med skön musik och roliga anekdoter i Långseruds Bygdegård
Fr.v Alf Olsson, Tomas Fredriksson , Maria Andersson samt Therese Olsson Hugosson bjöd på en kväll med skön musik och roliga anekdoter i Långseruds Bygdegård Foto: Kjell Olsson

Det blev en synnerligen trevlig kväll när Långseruds Bygdegård gästades av fyra spelmän i form av Alf Olsson, Therese Olsson Hugosson, Maria Andersson samt Tomas Fredriksson.

BGF-ordföranden Rune Bryngel hälsade välkommen och sedan började musiken flöda. Kvällen var uppdelad i två avdelningar med en kaffepaus i mitten. Först ut var det en hel del Svanskogsmusik, av naturlig anledning. Svanskogslåten, samt Trallpolska efter Gunnar Olsson inledde. Publiken tyckte det var trevligt att man fick reda på både lite om låtarnas upphov och deras upphovsmän eller kvinnor. En sådan låt som väckte lite extra intresse var Polska efter Gustav Svanström i Ödebyn. Gustav var välkänd lanthandlare just i Ödebyn, Svanskog.

Fr.v Maria Andersson och Therese Olson Hugosson bjöd på en polska efter A P Thorén
Fr.v Maria Andersson och Therese Olson Hugosson bjöd på en polska efter A P Thorén Foto: Kjell Olsson

18-årsvalsen

Det blev även duomusik när Therese och Maria spelade 18-årsvalsen. Denna skrevs av Alf Olsson just som en gratulation till Maria Andersson. Maria kom sedan att medverka till den bok som skrevs om Alf. Alf och Tomas kontrade med en polska av Carl Iderström.

De fyra spelmännen fick sedan vila en stund medan publiken, ett drygt trettiotal, fick avnjuta gott kaffe med smörgåsar.

De fyra spelmännen bjöd på en kväll med skön musik och roliga anekdoter
De fyra spelmännen bjöd på en kväll med skön musik och roliga anekdoter Foto: Kjell Olsson

Dunkelljusglimt och Rallarschottis

Andra avdelningen innehöll lite mer "utsocknes musik". Från Mangskog kom vackra Min hembygd och Frykerud hade tre låter efter Anders Petter Thorén. Alfs underfundiga titel Dunkelljusglimt framfördes liksom Rallarschottis och då hade publiken svårt att sitta still.

Lokalt blev det även när Andreas i Vallebergs polska spelades. Publiken ville inte släppa musikerna förrän det bjudits på extranummer och ett sådant var Kuragepolka av Alf Olsson. Både spelmän och publik hade med sig en god känsla efter en musikaliskt härlig kväll. Nämnas kan att Alfastiftelsen stöttat kulturprojektet.

Artikeltaggar

Alf OlssonLångserudMusikNöje/KulturTherese Olsson-Hugosson

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.