Hoppa till huvudinnehållet

Reportern promenerade med block och kamera i Annelund

Publicerad:
En ren oförfalskad idyll skrev ST:s reporter om Calvertsgatan. Det enda liv han kunde se var ett tidningsbud som delade ut dagens Säffle-Tidning. I huset till vänster hade Oskar Napoleon Kihlander sitt skomakeri. Det huset finns kvar ännu i dag.
En ren oförfalskad idyll skrev ST:s reporter om Calvertsgatan. Det enda liv han kunde se var ett tidningsbud som delade ut dagens Säffle-Tidning. I huset till vänster hade Oskar Napoleon Kihlander sitt skomakeri. Det huset finns kvar ännu i dag. Foto: ST Arkiv

En sommardag för 62 år sedan gick en sommarvikarierande reporter på promenad i Annelund. Han tog också svängen förbi Lugnadal. Han var utrustad med anteckningsblock och kamera. Den promenaden resulterade i två reportage, som man kan gissa åtminstone delvis motverkade årstidens nyhetstorka. Negativen finns kvar och reportagen hittar man i tidningar från 1958.

Den första reportagepromenaden började vid Billeruds bruk. Reportern var inte imponerad av det som han såg.

- Det är här de gamla röda brukshusen står kvar, det är här man hittar de smala gränderna med små, fula träkåkar som numera endast används som vedbodar om de överhuvudtaget är i bruk. I denna del av Annelund finner man också en och annan ovårdad park där folk sällan sätter sin fot, ja, här är det gamla Annelund som inom en snar framtid kommer att försvinna och ersättas med ny bebyggelse.

Nära bruket låg ett antal arbetarbostäder, brukshus. De flesta är i dag rivna, men några finns fortfarande kvar. Så här såg ett av dem ut för 62 år sedan.
Nära bruket låg ett antal arbetarbostäder, brukshus. De flesta är i dag rivna, men några finns fortfarande kvar. Så här såg ett av dem ut för 62 år sedan. Foto: ST Arkiv

Många av dessa brukshus är i dag rivna, men inte alla. Några finns kvar fortfarande.

Mitt emot de gamla brukshusen låg en park ”vars storhetstid” för länge sedan tycks vara förbi, noterade reportern, som i alla fall tyckte att det fanns vackra silvergranar där.

Vacker var inte Holländaregatan, ansåg ST:s promenerande reporter, men han tyckte i alla fall att den hade ”en egenartad charm”.
Vacker var inte Holländaregatan, ansåg ST:s promenerande reporter, men han tyckte i alla fall att den hade ”en egenartad charm”. Foto: ST Arkiv

Promenaden fortsatte in på Holländaregatan.

- Vacker är den inte, den gamla gränden, men ändå har den en viss egenartad charm, läser man i reportaget.

Mötte 80-årig vedsågare

Nästa mål på promenaden var Annevigatan. Den föll mer i smaken.

- Här är det en ren villabebyggelse med vackra trädgårdar och en hel del nyuppförda hus.

Utanför ett av de äldre husen mötte den promenerande reportern 80-årige Karl Lehrman, som stod på vedbacken och sågade för vinterns vedbehov.

- Bortsett från hans nedsatta syn och hörsel är han en pigg 80-åring och han berättar med stolthet att han varit korpral vid Trossnäs i unga år.

Under sin vandring mötte ST-reportern den då 80-årige Karl Lehrman. När man kopierade bilden råkade man vända negativet upp och ned med påföljd att Lehrman i tidningen blev vänsterhänt. Så här skulle bilden ha sett ut.
Under sin vandring mötte ST-reportern den då 80-årige Karl Lehrman. När man kopierade bilden råkade man vända negativet upp och ned med påföljd att Lehrman i tidningen blev vänsterhänt. Så här skulle bilden ha sett ut. Foto: ST Arkiv

Kameran togs fram och Lehrman lät sig fotograferas. Tyvärr vände man negativet upp och ned när bilden kopierades. Ingen tänkte nog på det när de läste reportaget, men misstaget gjorde den forne korpralen vänsterhänt i tidningen.

  • En ren oförfalskad idyll skrev ST:s reporter om Calvertsgatan. Det enda liv han kunde se var ett tidningsbud som delade ut dagens Säffle-Tidning. I huset till vänster hade Oskar Napoleon Kihlander sitt skomakeri. Det huset finns kvar ännu i dag.
    En ren oförfalskad idyll skrev ST:s reporter om Calvertsgatan. Det enda liv han kunde se var ett tidningsbud som delade ut dagens Säffle-Tidning. I huset till vänster hade Oskar… Foto: ST Arkiv
  • Så här ser det ut i dag från den plats där ST-reportern tog sin bild för 62 år sedan. Före detta skomakeriet finns kvar till vänster och på huset till höger kan man känna igen en del av snickarglädjen ovanför balkongen. Visst är det samma hus.
    Så här ser det ut i dag från den plats där ST-reportern tog sin bild för 62 år sedan. Före detta skomakeriet finns kvar till vänster och på huset till höger kan man känna i… Foto: S-E Dahlström

Nästa stopp gjordes på Calvertsgatan. När han riktade kameran mot gatan råkade ett tidningsbud komma med i bild. Säffle-Tidningen kom ju på den tiden senare på dagen och tidningsbuden var inte sällan skolpojkar som efter skolan fick lite extra inkomst till biobiljetter och andra nöjen.

- En ren oförfalskad idyll, skrev ST-reportern. Hela gatan ger en känsla av middagsvila.

På bilden ser man en skylt som ändå antyder annat. ”Skomakeri Kihlander” kan man läsa på skylten. Det var Oskar Napoleon Kihlander som där hade sitt skomakeri. Tidigare hade han också haft skoförsäljning, men det hade han slutat med redan 1947. Men lagade skor gjorde han även efter det. Huset finns fortfarande kvar.

Här besegrades Färjestad

Anneviplanen passerades. Skådeplatsen för spännande ishockeymatcher, men nu var det sommar och rinken var nedmonterad. Endast belysningen vittnade om vinterns bataljer.

Just 1958 stod Sifhälla för en speciell bravad, nämligen att i en seriematch besegra ett lag som skulle låta tala om sig ett antal år senare, nämligen Färjestad. 5-2 till Sifhälla blev det. Matchen spelades förstås på Annevi.

Vid Follinsgatan noterade reportern att nästan samtliga hus hade ”sin entré prydd med rosenrabatter, som tjusigt bryter mot de saftigt gröna gräsmattorna och de grå grusgångarna.

En oas för mammorna

Den vandrande ST-reportern besökte sommaren 1958 även andra Lugnadal. Han utgick från Annelundstorget.

- Runt omkring torget reser sig stora moderna hyreshus med eleganta affärslokaler där Annelunds- och Lugnadalsborna kan göra sina inköp, läser man i tidningen. I ett hörn av torget har stadens fäder ordnat med blommor och några soffor, som ger piff åt den annars ganska gråa stenöknen.

Annelundstorget 1958. Huset till höger stod färdigt 1952. Då öppnade Rudolf Karlsson herrfrisering där. Konsum flyttade dit i mitten av 1950-talet. Lastbilen tillhörde Billerud. Det avslöjas av Billerudsörnen på dörren. Och visst fanns det blommor och soffor.
Annelundstorget 1958. Huset till höger stod färdigt 1952. Då öppnade Rudolf Karlsson herrfrisering där. Konsum flyttade dit i mitten av 1950-talet. Lastbilen tillhörde Billerud. Det avslöjas av Billerudsörnen på dörren. Och visst fanns det blommor och soffor. Foto: ST Arkiv

Inte så långt från torget passerades Parkhaget, en liten park med välskött gräsmatta, blommor, höga lummiga träd, sandlådor och gungor.

- En verklig oas för mammorna som här med förtjusning slå sig ner på en soffa och låter ungarna leka och rasa i parken.

I Parkhaget fanns något speciellt, nämligen en pergola och ur en av takstolarna sprutade till barnens förtjusning en vattenstråle.

Parkhaget nära Annelundstorget beskrevs av ST-reportern som en oas för mammor. Platsen för pergolan kan man tänka sig till om man studerar bilden. I mitten av bilden skymtar Konsum Snabbköps skyltfönster och till höger Annelundsvägen.
Parkhaget nära Annelundstorget beskrevs av ST-reportern som en oas för mammor. Platsen för pergolan kan man tänka sig till om man studerar bilden. I mitten av bilden skymtar Konsum Snabbköps skyltfönster och till höger Annelundsvägen. Foto: ST Arkiv

Men allt var inte frid och fröjd konstaterade reportern.

- Mammorna är inte riktigt så förtjusta när ungarna kommer tillbaka genomvåta efter att ha stått under vattenstrålen en stund.

Det byggdes nya villor

Det hade byggts och det byggdes. Vid Trollstigen hade det byggts ”stenvillor” med två våningar. Vid Lugnadalsgatan dominerade trävillor. Nya hus var på gång. Det fanns ännu obebyggda tomter.

Lugnadalsparken var det senaste tillskottet i stadsdelens parkanläggningar. Där hade det varit ett djupt dike som hade kantats av snårig buskvegetation. Även om allt arbete med att förvandla detta till park inte var färdigt så var den ändå redan en prydnad för Lugnadal.

När ST:s man stannade till på Trollstigen för att ta en bild fick han detta motiv i sökaren. Husen var då relativt nybyggda och vägen hade inte hunnit få beläggning.
När ST:s man stannade till på Trollstigen för att ta en bild fick han detta motiv i sökaren. Husen var då relativt nybyggda och vägen hade inte hunnit få beläggning. Foto: ST Arkiv

En av de boende i området, Royan Salomonsson, var också nöjd. Han konstaterade att det tidigare hade varit både översvämningar och annat elände och vegetationen hade varit så tät att man inte kunde se andra sidan.

Så var det inte nu och det är uppenbart att ST:s vandrande reporter gillade det han såg.

- När man gjort den här promenaden kommer man osökt att tänka på ordet ”sovstad”. Inte i bemärkelsen tråkig, utan man tänker på något stilla och rofyllt. Lugnadal är en vacker och trivsam stadsdel där man verkligen kan njuta av sin fritid när arbetet är slut för dagen. En stadsdel som Säffle med stolthet kan visa upp.

Det mesta i Lugnadal var nytt 1958. Dock inte allt. Vid Lugnadalsgatan i en vildvuxen trädgård hittade fotografen detta gamla hus.
Det mesta i Lugnadal var nytt 1958. Dock inte allt. Vid Lugnadalsgatan i en vildvuxen trädgård hittade fotografen detta gamla hus. Foto: ST Arkiv

Följer man ST-reportern i spåren drygt sex decennier senare så kan man konstatera, att de flesta av de hus som han såg ganska nybyggda den gången fortfarande finns kvar även om de naturligtvis har förändrats en del genom åren.

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.