Hoppa till huvudinnehållet

Anrikt företag har fått nytt namn: "Hyllning till mamma"

Publicerad:
Fredrik Johansson och Jacob Bäckström borrar för bergvärme på en villatomt i Åmål. Borrhålet blir 200 meter djupt och tar ungefär en dag.
Fredrik Johansson och Jacob Bäckström borrar för bergvärme på en villatomt i Åmål. Borrhålet blir 200 meter djupt och tar ungefär en dag. Foto: Alexander Lindhe

Tre har blivit ett och fått ett nytt namn. Anrika Säffle brunnsborrning har vuxit så det knakat de senaste tio åren, och har sedan i höstas fått ett nytt namn - Imarc borr ab.

– Vi kände att det var dags att byta, men vi är fortfarande samma företag, säger vd Daniel Carlsson.

På en villatomt i Åmål går borriggen för fullt. Fredrik Johansson och Jacob Bäckström har redan nått ungefär 100 meter ner i marken, och klockan är bara runt halv elva på förmiddagen.

– Vi ska ner till 200 meter här för att installera bergvärme, förklarar Fredrik Johansson.

Det duggar och är lite sådär höstkallt, men det verkar varken han eller hans kollega ta någon närmare notis om.

– Det är ju lite hur man är som person, om man gillar att jobba ute jämt, säger Fredrik Johansson och justerar hörselskydden precis i tid för att slippa höra borrens plötsliga, höga pysljud.

– Var tredje meter förlänger vi borrstången, så det blir några gånger på ett sånt här hål.

Säffle brunnsborrning, Karlstad brunnsborrning och Sunne brunnsborrning har blivit Imarc borr AB. Fr.v.: Linda Carlsson, Carin Guttman, Daniel Carlsson, Johan Guttman och Johan Jansson.
Säffle brunnsborrning, Karlstad brunnsborrning och Sunne brunnsborrning har blivit Imarc borr AB. Fr.v.: Linda Carlsson, Carin Guttman, Daniel Carlsson, Johan Guttman och Johan Jansson. Foto: Alexander Lindhe

Tre blev ett

På killarnas tröjor och kepsar står det Imarc borr AB. Bakom det namnet döljer sig tre anrika brunnsborrningsföretag. Säffle brunnsborrning, Karlstad brunnsborrning och Sunne brunnsborrning.

Sedan 2019 ägs alla tre företag av Säffle brunnsborrning som sedan 2010 ägts av Daniel Carlsson och hans fru Linda Carlsson. Karlstadsföretaget köptes upp 2011 och förra året förvärvades Sunne.

Till en början marknadsförde man sig med både Säffle och Karlstad brunnsborrning.

Men när Sunne brunnsborrning köptes valde ägarna att göra ett namnbyte.

– Det blev så himla många "brunnsborrning", så vi kände att det var dags att byta, säger Daniel Carlsson som i dag titulerar sig vd för Imarc borr AB.

Kommer från mamma

Namnet är både en hyllning till Daniels och hans syster Carins mamma, men också lite av en ledtråd till vad företaget pysslar med.

Det nya namnet, Imarc, är en hyllning till Daniel Carlssons och Carin Guttmans mamma, Inga-Marie Carlsson.
Det nya namnet, Imarc, är en hyllning till Daniel Carlssons och Carin Guttmans mamma, Inga-Marie Carlsson. Foto: Privat

– Mamma hette Inga-Marie Carlsson, så bokstäverna Imarc kommer från hennes namn. Men det är ju också där vi jobbar, i mark, säger Carin Guttman som är Imarcs ekonomiansvarige och alltså Daniels syster.

40 års erfarenhet

De sitter i lunchrummet i företagets lokaler på Rotvägen i Säffle. Stämningen är god och här är det varmt och trevligt.

Med vid bordet sitter också Säffle brunnsborrnings förre ägare, Johan Jansson.

Han i sin tur köpte Säffle brunnsborrning av grundaren Nisse Edqvists döttrar. Nisse Edqvist startade företaget 1978, men gick hastigt bort 1989.

– Jag har jobbat på Säffle brunnsborrning sedan 1981, och köpte företaget 1996. Men i dag är jag pensionär och jobbar inte längre, säger Johan Jansson.

Säffle brunnsborrnings förra ägare, Johan Jansson (t.h.) och Imarc nuvarande vd Daniel Carlsson. Johan Jansson är numera pensionär, men är fortfarande med och hjälper till ibland. "När jag började borrade vi 30 meter på en dag. Numera är 30 meter en dålig timme", berättar han.
Säffle brunnsborrnings förra ägare, Johan Jansson (t.h.) och Imarc nuvarande vd Daniel Carlsson. Johan Jansson är numera pensionär, men är fortfarande med och hjälper till ibland. "När jag började borrade vi 30 meter på en dag. Numera är 30 meter en dålig timme", berättar han. Foto: Alexander Lindhe

Men att han inte skulle jobba längre håller inte de andra i rummet med om.

– Jag ringer Johan fortfarande ibland när jag undrar saker, och han kan alla områdena här i huvudet, säger Carin Guttman.

– Och du kör ju en del fortfarande, under åren har det ibland blivit mer än hundra procent, säger Daniel Carlsson och skrattar.

Ett hål på en dag

På villatomten i Åmål har regnet avtagit. Borren dundrar på och det går imponerande snabbt nedåt.

– På sådana här jobb, när det är lätt att komma in till borrplatsen och det inte är så långt att åka, så gör vi ett sådant här hål på en dag, säger Fredrik Johansson.

Jacob Bäckström kontrollerar så att allt står rätt till medan borren fortsätter arbeta sig ner till dagens mål - 200 meters djup.
Jacob Bäckström kontrollerar så att allt står rätt till medan borren fortsätter arbeta sig ner till dagens mål - 200 meters djup. Foto: Alexander Lindhe

Medan kollegan Jacob Bäckström åter igen förlänger borrstången kollar Fredrik Johansson till det som kallas för energislangen.

– Det är den som ska ner i hålet sen och fånga upp värmen, men innan den hissas ner ska den fyllas med vätska och provtryckas.

"Trodde jag köpt grisen i säcken"

I dag har Imarc borr 18 anställda och har ökat maskinparken från en borr till sex stycken och har dessutom ett par grävmaskiner.

När Daniel och Linda Carlsson köpte företaget 2010 arbetade Daniel ensam.

– Kort efter jag och Johan skrivit på köpeavtalet satt vi i bilen tillsammans. Varenda hus vi passerade pekade Johan på och berättade att där hade han borrat. Jag trodde ett tag att jag köpt grisen i säcken och tänkte att det finns inga hål kvar att borra.

Så här ser ett borrhuvud ut. Genom hålen trycks luft ut med stor kraft samtidigt som borrhuvudet vrids fram och tillbaka och går upp och ner. "Det maler sönder berget mer än borrar", förklarar Fredrik Johansson.
Så här ser ett borrhuvud ut. Genom hålen trycks luft ut med stor kraft samtidigt som borrhuvudet vrids fram och tillbaka och går upp och ner. "Det maler sönder berget mer än borrar", förklarar Fredrik Johansson. Foto: Alexander Lindhe

Vanan inne

I Åmål har klockan passerat elva och det börjar närma sig lunch. Fredrik Johansson står vid borrens kontrollpanel, pysljudet hörs igen och ytterligare en stång kopplas på.

– Det blir en sådan här förlängning ungefär varannan, var tredje minut, säger han.

– Det är väl ungefär 80 meter kvar nu, fortsätter han och pekar på de återstående stängerna.

Det märks att han hållit på med det här i snart ungefår åtta år. Han verkar inte behöva räkna stängerna för att veta hur långt det är kvar att borra.

Erfarenheten är nyckeln

Och det är erfarenheten som är nyckeln menar både Carin Guttman och Daniel Carlsson.

– Den erfarenhet som till exempel Johan och en kille från Sunne brunnsborrning, Torbjörn, besitter är ovärderlig, och smittar av sig på oss andra. Vi må ha bytt namn, men vi har ändå 40 års erfarenhet av det här, säger Daniel, och forsätter:

– Vi är fortfarande Säffle brunnsborrning, Karlstad brunnsborrning och Sunne brunnsborrning, men nu har vi en gemensam och tydlig logotyp och det tror jag är bra.

Säffle brunnsborrning, Karlstad brunnsborrning och Sunne brunnsborrning har blivit Imarc borr AB. Här ett kollage av bilder från de senaste tio åren hos Säffle brunnsborrning.
Säffle brunnsborrning, Karlstad brunnsborrning och Sunne brunnsborrning har blivit Imarc borr AB. Här ett kollage av bilder från de senaste tio åren hos Säffle brunnsborrning. Foto: Privat

Artikeltaggar

Daniel CarlssonFöretagandeImarc borr ABKarlstadNyheterSäffleSunne

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.