Hoppa till huvudinnehållet

Höstlov med LAN-party i bygdegården

Publicerad:
Full koncentration framför skärmarna i bygdegården. Joshua Brown och Belinda Lindh-Östberg spelar Call of Duty medan Bonnie Lindh spelar Sky ring.
Full koncentration framför skärmarna i bygdegården. Joshua Brown och Belinda Lindh-Östberg spelar Call of Duty medan Bonnie Lindh spelar Sky ring. Foto: Kjell Olsson

På 1980-talet var stora salen i Häljebols bygdegård fylld av folk som dansade gammaldans.

– Tänk om de vetat att fyrtio år senare är det ett LAN-party på samma ställe, ler Kenneth Emilsson.

Kenneth är en av föräldrarna som håller sig i bakgrunden under det dygnslånga LAN-partyt i bygdegården.

Vad är LAN?

- Det är ett samlingsnamn för datakommunikation och LAN-party är när ett antal datoranvändare träffas, fortsätter Kenneth.

Ett 15-tal killar och tjejer i åldrarna 12-15 år från Häljebol, Nysäter, Kila och Säffle har kommit för att under 24 timmar göra det de gillar mest, kommunicera med datorer.

Men i Häljebols Bygdegård?

- Det är en alert styrelse och vi sökte och fick 15 500 kr från Landlottens överskott och det satsade vi på fiberanslutning ifjol , säger Gerd Widing, som ordförande i Häljebols bygdegårdsförning.

Elvis Stolpe, Adam Rask Olsson och Joel Löfgren är upptagna med spelet Rainbow Six on line
Elvis Stolpe, Adam Rask Olsson och Joel Löfgren är upptagna med spelet Rainbow Six on line Foto: Kjell Olsson

Nästa steg blev att få igång verksamhet och efter samråd med ungdomarna i bygden kom det fram att ett LAN-party vore perfekt nu när fibern är på plats.

- Hos Bygdegårdarnas Riksförbund finns ett projekt som heter "Occupy Bygdegården" och det är riktat mot ungdomar, säger Gerd vidare.

Häljebols bygdegårdsförening sökte och fick 10 000 kr som nu bland annat satsas i det LAN-party som pågick i 24 timmar under höstlovet.

Adam Rask Olsson on line.
Adam Rask Olsson on line. Foto: Kjell Olsson

- Vi har haft ett digitalt möte med Bygdegårdarnas Riksförbund om hur vi planerat och genomför denna aktivitet och det finns redan planer på att fortsätta med filmkvällar, berättar Gerd.

I bakgrunden finns ett antal vuxna som bland annat ser till att ungdomarna får något att äta och dricka.

- Vi kommer att bjuda på pizza under eftermiddagen och frukost blir det på morgonen innan man avslutar och plockar ihop, säger Nina Löfgren.

Erik Johanson spelar Rocket League
Erik Johanson spelar Rocket League Foto: Kjell Olsson

Ungdomarna har själva fraktat all utrustning som behövs för LAN-partyt. Det glimmar och lyser lite överallt och skärmar i olika storlekar visar på de spel eller andra aktiviteter som pågår.

Det kan dock behövas lite avbrott ibland och då finns både biljardbord och bordtennisbord i källaren. Dessutom kan det spelas lite fotboll ute på parkeringen.

Häljebols Bygdegårdsförening såg till att det fanns blodsockerhöjande drycker och snacks på plats för 24 timmars LAN-party.
Häljebols Bygdegårdsförening såg till att det fanns blodsockerhöjande drycker och snacks på plats för 24 timmars LAN-party.

Bakom det hela står bland andra Johan Björkholtz och Ulrika Emilsson som har datakunskaper som kan behövas vid supportbehov. Nina Löfgren och Kenneth Emilsson är två av tre vuxna som finns i bakgrunden. För ST:s utsände är det en okänd värld men spelen Rainbow Six, Call of Duty, Fortnight och Rocket League låter spännande.

- Vi tycker det är jättehäftigt och kul att det har gått att få till detta, säger ungdomarna unisont.

Ett 15-tal ungdomar klara för 24 timmars LAN-party i Häljebols Bygdegård.
Ett 15-tal ungdomar klara för 24 timmars LAN-party i Häljebols Bygdegård. Foto: Kjell Olsson
Det finns även biljard att koppla av med mellan varven. Här är det Erik Zetterholm som gör en stöt.
Det finns även biljard att koppla av med mellan varven. Här är det Erik Zetterholm som gör en stöt.

Artikeltaggar

Bygdegårdarnas RiksförbundGerd WidingHäljebols bygdegårdLanNyheterSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.