Hoppa till huvudinnehållet

LO: Det här räcker inte

Publicerad:
Marie Nilsson, ordförande för IF Metall. Arkivbild.
Marie Nilsson, ordförande för IF Metall. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bra att utredningen slopas, men det räcker absolut inte för LO.

Vi kräver naturligtvis att man inte rundar 1,4 miljoner LO-medlemmar, säger LO-ordföranden Susanna Gideonsson.

Att regeringen bestämt sig för att lägga politikernas utredningsförslag åt sidan och köra på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK, välkomnas på ett sätt av LO. Utredningen är sämre än parternas förslag, men LO är som bekant inte med på tåget. Samtliga 14 LO-förbund röstade bestämt nej till framför allt försämrat anställningsskydd.

-Det här räcker inte. Vi har enhälligt sagt nej till den överenskommelsen, den kan inte ligga till grund för kommande lagstiftning, säger Gideonsson.

TT: Vad sa du när den här frågan var uppe i verkställande utskottet? (S beslutande organ)

-Precis samma sak.

Enskilda förbund

Vad som nu händer är fortfarande oklart. Men LO har en pågående lönerörelse i gång där de enskilda förbunden kan påverka.

-Vi ligger i en avtalsrörelse, vi tar kampen där, och vi kommer naturligtvis på alla sätt och vis försöka påverka det arbete som kommer att fortsätta eftersom de väljer att gå vidare med den här lösningen, säger Gideonsson.

Flera enskilda LO-förbund är snabbt ute och välkomnar regeringens besked.

"Äntligen"

"Regeringens besked om las är välkommet. Den dåliga statliga utredningen skjuts äntligen i sank. IF Metall vill delta i samtal mellan politiken och parterna, för att vara med och påverka hur kommande lagstiftning utvecklas", skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i en kommentar.

Livs har ungefär samma uppfattning.

"Vi sa nej till Svenskt Näringslivs slutbud, men jag kan förstå att regeringen hellre går vidare med det som utgångspunkt", skriver Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.

Olle Lindström/TT

V står fast vid hot efter Löfvens nya besked

Artikeltaggar

EkonomiLOPolitikPTKSvenskt Näringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.