Hoppa till huvudinnehållet

Corona stoppar inte Medhjältarnas insamling

Publicerad:
Medhjältarna fortsätter sitt fantastiska arbete med att samla in pengar till Barncancerfonden Västra - trots corona. Hèléne Agdén, Tommy Lindgren, Benny Enneby, Therese Tingberg, Lena Andrén och Anette Svanelind söker nu nya möjligheter till insamlingar och samarbeten.
Medhjältarna fortsätter sitt fantastiska arbete med att samla in pengar till Barncancerfonden Västra - trots corona. Hèléne Agdén, Tommy Lindgren, Benny Enneby, Therese Tingberg, Lena Andrén och Anette Svanelind söker nu nya möjligheter till insamlingar och samarbeten. Foto: Carolina Schützer

I slutet av april i år skulle den årliga Barncancergalan ha arrangerats i Säffle. Men arrangemanget stoppades på grund av coronapandemin, precis som så mycket annat.

– Men den stoppar inte insamlingen. Vi fortsätter att samla in pengar, säger Lena Andrén i Medhjältarna.

– Cancern tar inte paus bara för att corona kom - även om man verkligen önskat det, fortsätter hon.

Medhjältarna hade som hopp att det kanske skulle vara bättre efter sommaren, men då pandemin bara blivit värre hoppas man nu kunna ha galan nästa höst, i bästa fall.

– Galan är en av de värsta dagarna på året, men samtidigt en av de bästa och vi vill försöka göra den så rolig som möjligt. Det är så mycket känslor. Cancern slår så skoningslöst och är så fullständigt orättvis, säger Lena.

– Det är så hemskt att dessa små människor kan ha så mycket mer fruktansvärda erfarenheter än oss, och då kanske de bara är fyra år. Det är svårt att ta in, tillägger Tommy Lindgren.

Från förra årets Hockeybuss till Färjestad.
Från förra årets Hockeybuss till Färjestad. Foto: Nathalie Forsström

Fortsätter arbeta

Förutom galan, som dock är det som genererar i mest pengar, så har man även fått ställa in arrangemang i samband med bland annat Skördefesten och Kiladagen. Även den populära FBK-bussen uteblir detta år.

Det är ett tungt år, men Medhjältarna söker hela tiden nya samarbeten, trots att det är svårt i den rådande coronapandemin. Men man hoppas att det kanske finns företag, föreningar eller privatpersoner som har egna idéer om hur man tillsammans kan samla in pengar.

– Vi finns i allra högsta grad, och vi vill jobba - vi ger aldrig upp, säger Hèléne Agdén.

– Vi är mottagliga för nya idéer och det är bara att kontakta oss, säger Lena.

– Det går också bra att bara skänka pengar, tillägger hon skrattande.

Vad innebär det att vara en medhjälte?

– Ett cancersjukt barn som går igenom vad de går igenom - de är våra stora hjältar. En medhjälte är de som är med dem på vägen och hjälper och stöttar dem. Alla som skänker pengar är också medhjältar.

1,6 miljoner hittills

Medhjältarna har genom åren samlat in stora belopp till Barncancerfonden Västra. Pengarna går till barn som har eller har haft cancer, och ger dem en guldkant på livet. Hjälpen som alla de drabbade får genom insamlingarna, även familjen runt om, är otroligt betydelsefull; inte bara stödet, utan också roliga familjeaktiviteter. Från och med starten 2013 så har Medhjältarnas totala insamling kommit upp i hela 1,6 miljoner kronor.

– Under hösten 2013 så insåg jag och Tommy att vi hade många gemensamma vänner som gått bort i cancer. Då var det nog 12-13 stycken, och nu är det ett 20-tal till. Vi kände att vi ville försöka hjälpa till på något sätt, och på den vägen blev det, berättar Benny Enneby.

– Att vi kommit upp i dessa summor känns ju bara fantastiskt, men vi är inte klara än, tillägger han.

Årets hjälte i Barncancergalan är Amelia Bennetoft, med sitt SuperSnöre.
Årets hjälte i Barncancergalan är Amelia Bennetoft, med sitt SuperSnöre. Foto: Jenni Jansson

Pärlar sin behandling

Någonting som gör det mer förståeligt eller mer greppbart, om hur mycket ett cancersjukt barn går igenom, är ett SuperSnöre. Lena berättar att cancersjuka barn och ungdomar skapar sitt eget SuperSnöre. Pärla för pärla bygger de på vad de gått igenom under sin cancerbehandling.

– Man får en klump i magen när man ser barn med metervis långa snören. Där varje pärla symboliserar olika delar i behandlingen; till exempel en pärla för att sova på sjukhuset, en för röntgen, en för strålbehandling. De vet också vad varje pärla har inneburit, men också vilken som är den värsta pärlan. Det sätter verkligen spår, berättar Lena.

– Man önskar att de fick pärla av glädje, inte såhär, tillägger hon.

Alla kan bli en medhjälte.
Alla kan bli en medhjälte. Foto: Carolina Schützer

Ge ett bidrag

– Vår högsta önskan är att alla barn som blivit drabbade av cancer ska bli friska igen. Man kan bidra till vårt arbete på många sätt, och just nu tar vi mer än gärna emot nya idéer om insamlingssätt och samarbeten också.

Om man vill ge ett bidrag till insamlingen - hur gör man?

– Swisha eller betala via plusgiro så kommer pengarna till Barncancerfonden Västra. Swishnumret är 123 900 66 02 och plusgirot 900660-2.

Artikeltaggar

BarncancerfondenBenny EnnebyHèléne AgdénLena AndrénMedhjältarnaNyheterSäffleTommy Lindgren

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.