Hoppa till huvudinnehållet

Ingenjörerna som vill förändra världens bostadsbyggande

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Wiksfors Techonolgy har grundats och drivs av LarsEvert Wikholm, Karl Wikholm och Pontus Wikholm, tre ingenjörer från automationsindustrin som slagit sig ned i Långserud.
Wiksfors Techonolgy har grundats och drivs av LarsEvert Wikholm, Karl Wikholm och Pontus Wikholm, tre ingenjörer från automationsindustrin som slagit sig ned i Långserud. Foto: Claes Österman

Tre ingenjörer i Långserud vill förändra bostadsbyggandet så att människor inte behöver betala en så stor del av sin inkomst för boende.

– Vi har en plan på hur man skapar en välmående och hållbar bostadsindustri men det kräver ett nytänkande, säger LarsEvert Wikholm som är vd på Wiksfors Technology.

Inramningen kunde knappast vara mer passande och ingen som besökt Wiksfors Bruk i Långserud har undgått att kika in genom de stora glasväggarna i den moderniserade gamla fabrikshallen där det står robotar, staplar med 3D-skrivare och stora dataskärmar bemannade av tre ingenjörer som jobbar med att utveckla den globala bostadsmarknaden. Det ska ske genom att förändra bostadsbyggandets gamla strukturer och utforma nya sätt att bygga bostäder som människor har råd att bo i.

– Det handlar inte om att uppfinna något nytt, snarare om att med hjälp av ny teknik och nytänkande utforma framtidens sätt att bygga bostäder, säger LarsEvert Wikholm som inte bara är en av krafterna bakom det ombyggda bruket utan också är vd på Wiksfors Technology, ett av de nya företag som etablerat sig på orten sedan det gamla bruket fått ny skepnad.

Familjeföretag

Familjeföretaget Wiksfors Technology i Långserud är grundat av tre ingenjörer och entreprenörer, samtliga med gedigen bakgrund från automationsindustrin och med tydliga visioner om framtidens husfabrikation.

Arbetsmiljön vid Wiksfors Bruk är kreativ och inspirerande. Med på bilden tillsammans med de tre delägarna är också webbdesignern David Hagen.
Arbetsmiljön vid Wiksfors Bruk är kreativ och inspirerande. Med på bilden tillsammans med de tre delägarna är också webbdesignern David Hagen. Foto: Claes Österman

LarsEverts tidigare företagande använde fyra robotar i en automation för Moelven Byggmodul i Värmlandsbro. Nu har Wiksfors Technology AB, de senaste två åren, bidragit med utveckling och banbrytande teknologi för automation med 56 robotar åt världens, i särklass, mest avancerade husfabrik, som ligger i USA, och det säger kanske mer om den globala inriktningen för det lilla företaget i Långserud.

– Vi vill utforma effektivare och modernare sätt att bygga bostäder. Vi vill vara ett led i något som är betydligt större än det vi har byggt här i Långserud Värmland, Sverige eller Skandinavien, förklarar LarsEvert.

Han menar att husbranschens utveckling har stått stilla i jämförelse med hur exempelvis bilbranschen har utvecklats på 100 år. Men det handlar inte bara om ny teknik, byggmetoder och material.

– Värderingar och behov förändras och drivs på av en yngre generation. Miljö, hållbarhet och energianvändning blir allt viktigare, säger LarsEvert.

Affordable housing

Han menar att också andra värden styr produktionen. Banker, investerare, byggbolag, arkitekter och politiker har blivit viktigare än kunden vilket drivit upp priserna och minskat valmöjligheterna.

Wiksfors Techonlogys vd LarsEvert Wikholm vid en av de robotar som företaget konstruerat för husproduktion.
Wiksfors Techonlogys vd LarsEvert Wikholm vid en av de robotar som företaget konstruerat för husproduktion. Foto: Claes Österman

Utgångspunkten för Wiksfors Technology är termen "Affordable housing" som handlar om att boenden ska vara ekonomiskt överkomliga och utifrån livssituationen ska boende kunna väljas med en större variation och efter andra behov än vad som sker idag.

– Många betalar mer än 40 procent av sin inkomst för sitt boende. Alldeles för många människor har för stora boendekostnader och det skapar ingen bra livssituation. Det drabbar inte bara den enskilda utan hela samhället och hela länder. Det byggs för lite och för dyrt vilket är ett växande globalt problem, säger Karl Wikholm som är teknisk chef på företaget.

Jämför med andra branscher

Wiksfors Technology pekar på helheten för att påverka marknaden i en riktning som ska leda till förbättringar för stora delar av marknadens kunder. Man jämför husindustrin med andra branscher - exempelvis bilar, livsmedel, möbler - och menar att den lever kvar i föråldrade strukturer, metoder och materialval vilket fått utvecklingen att stagnera.

– Det är snarare utseende än produktion som driver utvecklingen och det leder inte till de produkter som kunderna vill ha. Tänk om man jobbat likadant i bilbranschen! Då hade Henry Ford fortsatt att bygga dyra bilar på en åker. I bilbranschen har man hela tiden utvecklat sina produkter och lanserat nya modeller i stället för att jobba i projekt, säger LarsEvert.

3D-skrivarna utgör en intressant kontrast i den 100 år gamla bruksmiljön.
3D-skrivarna utgör en intressant kontrast i den 100 år gamla bruksmiljön. Foto: Claes Österman

Han gör andra jämförelser, bland annat med IKEA, vars effektiva tänk borde gå att användas också när man bygger hus.

– Kamprad förstod att man skulle satsa på produktionen som sedan driver design och utformning. Och Scania har blivit världsledande genom att utveckla produkt och design efter sin produktion. Och tänk om inte Elon Musk har börjat bygga elbilar på ett helt nytt sätt...

Nytänkande

LarsEvert och hans två kompanjoner vill att också husbranschen ska tänka på ett nytt sätt:

– Då kan man bygga med större variation, mindre miljöpåverkan, bättre kvalitet och till lägre pris.

Från Wiksfors Bruk i Långserud - en byggnad där allt kan hända - är steget ut i världen inte långt.
Från Wiksfors Bruk i Långserud - en byggnad där allt kan hända - är steget ut i världen inte långt. Foto: Claes Österman

Pontus Wikholm, den tredje ingenjören i konstellationen, vill att branschen ska ta ett steg tillbaka och studera hela värdekedjan.

– Det måste finnas mer synergier och nya sätt att jobba på mellan fastighetsutvecklare, arkitekter, husfabrikörer, materialleverantörer och så vidare. Men vi vill också vara med och driva frågan ur vårt tekniska perspektiv, säger han.

Virtuell testmiljö

En viktig del i företagets verksamhet är att visualisera idéerna och genom tester i virtuell miljö visa hur morgondagens husfabrik bör se ut för att vara optimal ur flera perspektiv.

– Ett stort problem är att produktionstakten inte på långa vägar motsvarar behovet. I stället ökar gapet mellan utbud och efterfrågan hela tiden, konstaterar Pontus.

Under sina år på ABB i Västerås lärde sig LarsEvert Wikholm uttrycket "gå upp i helikoptern" för att få perspektiv på den bransch man jobbar i.

– Så arbetar vi. Ser man saker ur ett nytt perspektiv så upptäcker man problem och hinder men man ser också möjligheterna och lösningarna, förklarar han.

Artikeltaggar

Lars-Evert WikholmLångserudNyheterNäringslivSäffle kommunWiksfors brukWiksfors Technology

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.