Hoppa till huvudinnehållet

Busskortens Säfflespecial försvinner

Publicerad:
Resorna från Åmål till Säffle och Svanskog blir dyrare och seniorkortet gäller från nästa år bara till länsgränsen.
Resorna från Åmål till Säffle och Svanskog blir dyrare och seniorkortet gäller från nästa år bara till länsgränsen. Foto: Nathalie Nordhström

Västtrafiks nya kollektivtrafikzoner som trädde i kraft på onsdagen innebär att Åmåls förmånliga Säffleundantag försvinner. Resorna till Säffle och Svanskog blir dyrare och seniorkortet gäller från nästa år bara till länsgränsen.

Västtrafik rensar i floran av biljetter och från den 4 november delas hela Västra Götalandsregionen in i tre zoner. Från den 13 september kommer också alla Västtrafiks och Värmlandstrafiks biljetter, även enkelbiljetter, att kunna användas på SJ-tågen mellan Karlstad och Göteborg, i respektive län. Tidigare har bara Västtågens avgångar haft Västtrafiks biljettläsare.

Samma datum upphör dock Västtrafiks avtal med Tågab, så på de avgångarna ser det i nuläget ut som att Västtrafiks periodkort kommer att sluta gälla. Västtrafik håller på att se över om pendlarna har behov av Tågabs avgångar.

Den 4 november försvann alla kommunzoner. Ett en-kommuns-kort, för till exempel Åmål, kostade tidigare 775 kronor för 30 dagar för en vuxen. Ett 30-dagarskort för zon C kostar nu 795 kronor. Biljetten blir något lite dyrare, men gäller samtidigt i ett betydligt större område.

Tar bort undantaget

Åmåls undantag för Säffle försvinner. Åmåls kommunkort för 775 kronor gällde även resor till Säffle och Svaneholm. Nu kommer det att krävas något som kallas "zon C extra Värmland S", för att kunna åka över länsgränsen. Ett periodkort kostar då 845 kronor och gäller resor mellan Åmål och Säffle, Åmål och Svaneholm och Bengtsfors och Årjäng.

Samma förändring gäller de gratis seniorkorten. De kommer fortsättningsvis att gälla i hela zon C, men inte över länsgränsen. Här har emellertid Västtrafik infört en övergångsperiod, så redan utfärdade seniorkort för Åmål kommer att fortsätta gälla till Säffle till den 4 januari, på linje 774 och linje 800, samtidigt som övriga länet öppnas.

Fritidskorten för barn och ungdomar kommer att gälla hela Västra Götaland, alla tre zonerna, och finns i två varianter, 30 dagar för 595 kronor och 90 dagar för 855 kronor. Det kommer dock inte att krävas ett aktivt skolkort, utan biljetten kan köpas av alla mellan 7 och 19 år. Här finns inget Säffleundantag.

Beroende av Värmlandstrafik

Bättre för resenärer söderut och västerut och en försämring för dem som reser till och från Säffle och Svaneholm. Det här är problematiken att ligga precis vid en länsgräns, konstaterar Åmåls kommunalråd Michael Karlsson (S):

– Vi är lika beroende av Värmlandstrafik som av Västtrafik och det gäller inte bara pendling, utan även sjukresor och färdtjänst. Vi ska strax starta en skolskjutsupphandling.

Förutom biljetter, handlar det om exempelvis anslutningar. Det här är viktiga frågor, säger Michael Karlsson, där Åmål, Säffle och Mellerud ofta har gemensamma intressen, med E45 och järnvägen.

– Vårt stora fokus är att få ner arbetslösheten och då är möjligheten att pendla viktig, säger han.

Värmlandstrafiks 30-dagarskort för pendlarområde Blå, där bland andra Årjäng, Säffle och Åmål ingår, kostar 1293 kronor.

Artikeltaggar

ÅmålNyheterSäffleSvaneholmTågabTrafikVärmlandstrafikVästtrafik

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.