Covid-19 tar död på det som är sport

Sport | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Krönikör - Cecilia Snöbohm
Foto: Claes-Göran Österman
Först fick idrottsföreningarna det glädjande beskedet om att man får ta in 300 sittande i publiken. Lika snabbt togs det beslutet tillbaka hos många av landets regioner.

Covid-19 har tagit fart igen. Efter en hyfsat lugn sommar small det till för bara ett par veckor sedan. Många hade nog tänkt att det värsta var över, att det blivit någon form av stabilitet med viruset. Det var mycket stor glädje som infann sig när regeringen gick ut med att utöka publikantalet från 50 personer till 300 sittande i publiken. Det var minst lika glädjande som när 50-beskedet kom. Många började planera i sina idrottshallar och arenor för att göra det coronasäkert för 300 personer. För mindre klubbar betyder den här ökningen oerhört mycket. För Säffle HC var det betydelsefullt. De snittar under en normal säsong runt 150-200 personer per match. När beslutet om 300 sittandes bekräftades var läget fortfarande ganska lugnt i Sverige. Men det tog ungefär en vecka innan stora siffror med personer som drabbats av Covid-19 var ett faktum. Den 1 november hade regeringen satt som inträdes datum för 300 sittande i publiken. Däremot kunde enskilda regioner avgöra om publikantalet skulle höjas eller inte, mycket beroende på smittoläget. Värmlands region tog beslutet att inte höja publikgränsen till 300 sittande och Säffle HC:s glädje dog lika snabbt som beskedet kom.

Det är många gånger som det här viruset har öppnat upp förhoppningar som verkat betydelsefulla för många klubbar. Men lika ofta har det gett ett slag under bältet. Just publiken är en stor saknad för många idrottsarrangörer. Utan den så tar det död på sporten. Det blir inte densamma. Många gånger har man skrivit om publikmatcher, att det var tack vare publiken som ett lag vann. Det är en sådan energikick att kliva ut på planen och det är fullsatt. Istället måste man stå ut med ekande platser. Ibland försöker jag föreställa mig hur det kan vara för idrottarna som är vana med mycket folk i publiken. Jag minns att man kunde känna ett litet pirr strax innan man klev ut på planen. Man funderade på vilka som skulle kolla, vad de skulle tycka om ens prestationer och hur många som skulle se. Publiken är en viktig faktor och det har jag sagt förut.

Under en längre tid trodde man också att ett vaccin skulle vara klart strax innan jul. Men det har länge varit tyst om det. Något gick inte bra med det som man trodde skulle bli en funktionell räddning i denna pandemi. Nu går många frågandes om när det här ska vara över. Ska vi behöva leva med det under flera år? Vad kommer då att hända med idrottsföreningarna?

Covid-19 tar inte bara död på liv, viruset gör att mer än så drabbas. Jag vill säga att den också tar död på det som är sport. Jag tycker inte att det finns samma glädje hos idrottare som det gjorde innan pandemin. Det känns som att sporten blivit mer alldaglig. Att en match likväl är som en träning. Det är några få som kommer och ser. Det är inte samma uppståndelse till matcherna. Jag saknar folkfesten när man går på match. Jag önskar att man snart inte behöver tänka på smittorisken, att inte behöva tänka på avstånd och att det kunde bli någorlunda normalt igen. Men när? När kommer det återgå till det som var innan? Jag hoppas på snart, för jag vill inte att det som är sport ska dö ut.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.