Hoppa till huvudinnehållet

Mohlin/Nyström aktuella för gyllene kofot

Publicerad:
Peter Mohlin och Peter Nyström, här på Bokdagar i Dalsland på Stadt i somras, medverkar i helgen i Säffle biblioteks deckarlördag på Medis.
Peter Mohlin och Peter Nyström, här på Bokdagar i Dalsland på Stadt i somras, medverkar i helgen i Säffle biblioteks deckarlördag på Medis. Foto: Ina Sollander

Åmålsförfattarna Peter Mohlin och Peter Nyström har nominerats till ett av Svenska Deckarakademins priser. Den 22 november kan de få en av årets gyllene kofotar.

De är också aktuella i hemtrakten. Den 7 november medverkar de i en deckarlördag på Medis i Säffle.

Svenska Deckarakademin är bildat för att främja deckarlitteraturen och facklitteratur om deckargenren. Varje år delas priser ut för bästa svenska kriminalroman, bästa kriminalroman som översatts till svenska. Det är en prestigefull utmärkelse med en imponerande namnkunnig lista av tidigare pristagare.

I år har det tillkommit en kategori: årets bästa svenska debut. Här återfinns Peter Mohlin och Peter Nyström med sin värmländska thrillerdeckare "Det sista livet". Boken fick under den digitala Bokmässan tidigare i år även ta emot "Crime time award" för bästa debut.

De övriga som är nominerade i kategorin är Edvard Fenvik för "Blodsband", Maria Grund för "Dödssynden", Jens Lönnaeus för "Clara" och David Ärlemalm för "Lite död runt ögonen".

Vilka som får ta emot utmärkelserna, de gyllene kofötterna, avslöjas vid Svenska Deckarakademins möte den 22 november på Deckarbiblioteket i Eskilstuna. Samtidigt offentliggörs vinnaren av Spårhunden, priset för årets bästa barn- och ungdomsdeckare.

Debutpris i Nederländerna

Till det finaste priset, bästa svenska kriminalroman, är i år för första gången enbart kvinnliga författare nominerade: Tove Alsterdal, E.L. Dezmin, Stina Jackson, Kristina Ohlsson och Christian Wahldén.

Samma dag som Peter Mohlin och Peter Nyström fick reda på att de var nominerade blev de dessutom utsedda till pristagare för årets deckardebut i Holland.

I helgen är de på besök i hemtrakterna och medverkar lördagen på Säffle biblioteks deckarlördag på Medborgarhuset. Författarevenemanget hålls på Medis i stället för på biblioteket för att kunna hålla coronaavstånd, med max 50 besökare.

Förutom Peter Mohlin och Peter Nyström medverkar kända författaren Karin Wahlberg, som bland annat skrivit lasarettsdeckarserien om kommissarien Claes Claesson och överläkaren Veronika Lundberg. På Medis kommer hon att berätta om sin senaste bok "De drabbade" som utspelar sig i Skåne där mord vid en enslig sommarstuga klaras upp.

Carin Wernberger från Säffle bibliotek är moderator och kommer att leda samtalet med författarna.

Med anledning av coronarestriktionerna blir det varken servering eller boksignering.

Artikeltaggar

ÅmålDeckareFörfattareLitteraturMedborgarhusetPeter MohlinPeter NyströmSäffleSvenska Deckarakdemin

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.