Hoppa till huvudinnehållet

Bästa skolkommun: Värmland med i toppen - och botten

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: JESSICA GOW / TT

Storfors och Säffle hamnar på topp tio-listan när Lärarförbundet presenterar sin ranking för Sveriges bästa skolkommun.

Även övriga Värmland står sig bra i konkurrensen. 11 av 16 kommuner ligger på den övre halvan i undersökningen.

– Vi vill att vår rankning ska bidra till de samtal och beslut som krävs för att stärka skolledares och lärares förutsättningar och villkor i varje kommun. Genomförda och planerade nedskärningar slår hårt i hela Skolsverige och kommer straffa sig både på kort och lång sikt. Att spara på skolan är nog det dyraste man kan göra, säger Lärarförbundets förbundsordförande Johanna Jaara Åstrand, i ett pressmeddelande.

Värmlandslistan toppas av Storfors som hamnar på en sjätteplats sett över hela landet. Säffle kommer strax bakom på en åttondeplats. Sämre rankas då Kristinehamn och Grums, på 223:e respektive 255:e plats.

Bästa skolkommun 2020 är Övertorneå.

Bästa skolkommun 2020
1) Övertorneå
2) Vadstena
3) Vilhelmina
6) Storfors
8) Säffle
19) Torsby
21) Munkfors
22) Hammarö
59) Karlstad
68) Årjäng
90) Eda
106) Hagfors
118) Filipstad
124) Arvika
151) Sunne
192) Kil
193) Forshaga
223) Kristinehamn
255) Grums
Källa: Lärarförbundet

Listan baseras bland annat på andelen barn i förskolan, lärarnas behörighet och andelen godkända elever. Det är flera av de värmländska kommunernas styrkor.

När Lärarförbundet jämfört lärarlönerna hamnar de värmländska kommunerna klart lägre ner på listan. Totalt utgår undersökningen i från tio kriterier.

Och det ser väldigt olika ut beroende på i vilken kommun man bor i.

– Bristen på likvärdighet i skolan och behöriga lärare är ett allvarligt hot mot elevernas kunskapsutveckling, skolans kvalitet och Sveriges konkurrenskraft, säger Johanna Jaara Åstrand.

Enligt undersökningen är tio procent av lärarna i grundskolan i Storfors obehöriga. I Filipstad (där andelen är högst i länet) är hela 47 procent obehöriga.

Det kan även jämföras med hur stor del av eleverna som går ut årskurs nio med godkända betyg i samtliga ämnen. I Storfors är den siffran 94 procent, att jämföra med 56 procent i Kil, som ligger sämst till i länet.

Artikeltaggar

ÅrjängArvikaEda kommunFilipstadForshagaGrumsHagforsHammaröJohanna Jaara ÅstrandKarlstadKilKristinehamnLärarförbundetMunkforsSäffleSkola och utbildningStorforsSunneTorsbyVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.