Hoppa till huvudinnehållet

Städat firande när Till er tjänst fyller fem

Publicerad:

För fem år sedan starta två vänner ett städföretag i Säffle. Och det har gått bra för Till er tjänst AB, något de båda grundarna Therese Alsin och Sophie Stomberg delvis tackar sina bubbliga personligheter för.

– Vi ger mycket av oss själva för relationen med våra kunder är verkligen A och O.

Sophie Stomberg och Therese Alsin är Till er tjänst AB:s grundare. I dag, fem år efter att de valde att starta eget, jobbar de fortfarande ute i fält. "Bland det roligaste med det här jobbet är att träffa alla människor", säger de.
Sophie Stomberg och Therese Alsin är Till er tjänst AB:s grundare. I dag, fem år efter att de valde att starta eget, jobbar de fortfarande ute i fält. "Bland det roligaste med det här jobbet är att träffa alla människor", säger de. Foto: Alexander

Therese Alsin och Sophie Stomberg sitter på sitt kontor på Industrigatan. Båda är rörande överens.

– Det här är ett jättekul jobb och det känns väldigt roligt när vi hinner stanna upp lite och ser vad vi åstadkommit de här fem åren.

Båda har arbetat i branschen längre än de drivit eget, och ibland glömmer de bort att de faktiskt är egenföretagare.

– Eftersom vi har jobbat med det här så länge så glömmer vi bort det lite ibland, säger Sophie Stomberg.

– Vi jobbar hela tiden och det är ju ett tecken på att det går bra, säger Therese Alsin.

Viktigt med god relation

Sedan starten 2015 har Till er tjänst vuxit nästan oavbrutet. Framför allt görs det hemstäd, och det är här relationen med kunden är extra viktig.

– Det blir så intimt för många att vi kommer hem till dem, så därför tycker vi att det är extra viktigt att kunden och vi klickar, säger Sophie Stomberg.

– Det är såklart väldigt viktigt när vi städar hos företag också, men där blir vårat besök inte lika intimt och nära, fortsätter hon.

Therese Alsin och Sophie Stomberg bjuder gärna på sig själva, och tror att det är en av nycklarna till att det går så bra för företaget.
Therese Alsin och Sophie Stomberg bjuder gärna på sig själva, och tror att det är en av nycklarna till att det går så bra för företaget. Foto: Alexander

Svårt att vara chef

Men allt har inte varit helt enkelt för de båda entreprenörerna. Att lära sig vara en bra chef, till exempel, tycker båda är en av de största utmaningarna de ställts inför.

– Det är svårt att både arbeta i fält och samtidigt axla chefsrollen. Skillnaden mellan rollerna suddas ut lite, och det skapar vissa utmaningar, säger både Therese Alsin och Sophie Stomberg.

Attityd och förväntningar

En annan utmaning har varit att kunna växa som företag.

Brist på personal gör att Till er tjänst inte kunnat expandera i den takt grundarna önskat, och båda upplever att det varit svårt att hitta anställda som blir kvar.

– Vi arbetar i en bransch som det ofta ses ned på, typ att "om jag inte får något annat kan jag väl tänka mig att städa". Samtidigt kräver vi rätt mycket av vår personal, säger Sophie Stomberg.

– Det här är ett serviceyrke där, som sagt, relationen med kunden är jätteviktig. Det gör att attityden och våra förväntningar krockar ibland, fortsätter Therese Alsin.

"Bra team"

I dagsläget har företaget två anställda utöver de båda grundarna - en på heltid och en på timmar.

– Vi är ett jättebra team i dag där alla hjälps åt. Det känns väldigt stabilt och bra, säger Therese Alsin.

– Vi önskar bara att vi kanske var några fler.

Fest blev tävling

För att fira sin femårsdag hade tjejerna först tänkt bjuda in till jubileumsfest. Men så kom corona, och planerna fick ändras.

– Vi vill ta vårat ansvar också, och att ha en sammankomst nu skulle inte kännas rätt, säger Sophie Stomberg.

Från början var tanken att ha en jubileumsfest, men så kom coronapandemin och satte käppar i hjulet. I stället firar Till er tjänst med tävlingar på sin Facebook-sida.
Från början var tanken att ha en jubileumsfest, men så kom coronapandemin och satte käppar i hjulet. I stället firar Till er tjänst med tävlingar på sin Facebook-sida. Foto: Till er tjänst AB

Istället tog hon och Therese Alsin kontakt med andra företag i Säffle och drog igång en tävling på Till er tjänst:s Facebook-sida.

– Vi har fått en väldigt bra respons. Det är jättekul att kunna involvera andra företag här, och det är ett bra sätt att hjälpa varandra att spridas och synas, säger Therese Alsin.

"Vill fortsätta växa"

Planerna för framtiden är att fortsätta växa, och för Therese Alsin och Sophie Stomberg även att få mer tid till bland annat administrativt arbete och marknadsföring.

– I dag har vi en revisor som sköter alla siffror, men vi vill på sikt bli mer insatta i det själva. Och så vill vi såklart fortsätta växa och fokusera på att bli ett större företag.

Nu har fem år gått och tjejerna blickar framåt. Och även om de gärna vill ha mer tid till de administrativa delarna vill de heller aldrig riktigt släppa arbetet ute i fält.
Nu har fem år gått och tjejerna blickar framåt. Och även om de gärna vill ha mer tid till de administrativa delarna vill de heller aldrig riktigt släppa arbetet ute i fält. Foto: Alexander

Artikeltaggar

FöretagandeNyheterSäffleSophie StombergStädningTherese AlsinTill er tjänst AB

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.