Hoppa till huvudinnehållet

När Säffleborna köpte skivor var det rock'n'roll som gällde

Publicerad:
Gösta Olsson var ägare till Radiocentralen och en av de radiohandlare som försåg Säffleborna med grammofonskivor. Skivstället på disken visar 1958 års storsäljare, bland annat Elvis Presley, Paul Anka och Little Gerhard.
Gösta Olsson var ägare till Radiocentralen och en av de radiohandlare som försåg Säffleborna med grammofonskivor. Skivstället på disken visar 1958 års storsäljare, bland annat Elvis Presley, Paul Anka och Little Gerhard. Foto: ST Arkiv

Vad lyssnar Säffleborna på när de själva får välja? Vilka skivor köper de? Det var frågor som Säffle-Tidningens reporter hade med sig när han i slutet av augusti 1958 besökte de affärer som då sålde grammofonskivor i Säffle.

När man skulle göra ett skivköp så var det till Radiocentralen i Nordströmshuset i hörnet av Hamngatan och Västra Storgatan som man gick eller kanske till konkurrenten Brandts Radio & TV som höll till i Apotekshuset söder om Stortorget.

”Stenkakornas” tid var förbi 1958. EP- och LP-skivorna var helt dominerande.

- Skivorna är numera också okrossbara och man kan utan risk släppa den i golvet, den håller, skrev ST.

Halvard Brandt lyssnar på en skiva, i detta fall sång av Jussi Björling, och sitter i en speciell fåtölj för provlyssning. Ljudet var inmonterat i fåtöljens ”öronlappar”.
Halvard Brandt lyssnar på en skiva, i detta fall sång av Jussi Björling, och sitter i en speciell fåtölj för provlyssning. Ljudet var inmonterat i fåtöljens ”öronlappar”. Foto: ST Arkiv

Så hade det inte varit bara några år tidigare.

Ett skivköp föregicks alltid av en given procedur. Det skulle provlyssnas. Det gällde även om man visste precis vad som fanns på skivan och även om man redan hade bestämt sig för att köpa.

Skivan fick snurra på skivtallriken bakom disken och då kunde man lyssna i speciella hörlurar. Man kan säga att det var en form av provsmakning.

Rock'n'roll dominerade

Svaren som Gösta Olsson hos Radiocentralen och Halvard Brandt hos Brandts radio & TV gav till ST:s reporter innebar ett klart besked. Det var rock'n'roll som gällde.

- Rock'n'roll behärskar helt den musikaliska rocken i Säffle om man skall döma efter radiohandlarnas utlåtande och efter de ”topplistor” som ges ut varje månad. Det är nu inte så illa som det kanske låter, men faktum är att cirka 75 procent av alla grammofonskivor som säljs i Säffle är ”rock-musik”.

Det konstaterades också att en låt var helt dominerande i försäljningen i Säffle när reportaget gjordes. Det var Buona Sera med Little Gerhard.

Innan det blev skivköp ville de flesta lyssna på skivan. Radiocentralen hade speciella hörlurar för detta. Flickorna som lyssnar var om enligt bildtexten i ST 1958 Britt-Marie Larsson och Gudrun Wadelius.
Innan det blev skivköp ville de flesta lyssna på skivan. Radiocentralen hade speciella hörlurar för detta. Flickorna som lyssnar var om enligt bildtexten i ST 1958 Britt-Marie Larsson och Gudrun Wadelius. Foto: ST Arkiv

Det fanns en lång rad inspelningar av Buona Sera med kända världsartister, men i Säffle kunde ingen konkurrera med Little Gerhard. Förklaringen hittar man förmodligen i ST-artikeln.

- Efter ett uppträdande i folkparken kan radioaffärerna få känning av en stor efterfrågan på en viss skiva.

Och vem hade uppträtt i Säffle Folkets park 5 augusti 1958, mindre än ett par veckor innan reportaget gjordes? Jo Little Gerhard. Skall vi gissa att han sjöng Buona Sera i folkparken?

Diana på Sporthälla

Naturligtvis var det också annat som styrde musiksmaken. När en bra musikfilm hade visats på någon av Säffles biografer – det fanns tre på 1950-talet – så blev det ofta rusning efter en skiva med filmens toppmelodi.

- Den största orsaken till att en del skivor plötsligt blir i ropet är dock radion som många gånger dessutom kan presentera en skiva som ännu inte har kommit ut på den svenska marknaden.

Andra populära låtar vid sidan av Buona Sera var enligt radiohandlarna Melodie d´amour, Sugartime, I det blå, April love och Diana. Bakom dessa fanns bland annat Alice Babs, Pat Boone och Paul Anka.

De som gick på fotboll i Säffle i slutet av 1950-talet och början av 1960-talet kunde inte undgå att höra Paul Anka sjunga Diana. Det gällde också alla som bodde i närheten av Sporthälla. Just den skivan fanns i Sporthällas skivsamling och ljudet dånade ut i högtalarna såväl före matcherna som i halvtid. Många minns säkert fortfarande texten:

I'm so young and you're so old

This, my darling, I've been told

I don't care just what they say

'Cause forever I will pray

You and I will be as free

As the birds up in the trees

Oh, please stay by me, Diana

Paul Anka var definitivt en av de stora. En annan storsäljare var förstås Elvis Presley med till exempel Jailhouse Rock. Han hade en konkurrent, nämligen Tommy Steele. Bland småkillar kunde diskussionen om vem av de båda som var bäst inte sällan sluta i slagsmål. Antingen höll man på Elvis eller också på Tommy. Elvis är fortfarande stor, men hur många yngre vet i dag vem Tommy Steele var?

Turister köpte Grieg

Allt handlade emellertid inte om rock'n'roll konstaterade ST-reportern och tillade att det främst var yngre som köpte skivor. Då kunde det bli populärmusik, jazz eller dansmusik.

Men hur var det med religiös musik och klassisk musik?

I Nordströmshuset i hörnet av Hamngatan och Västra Storgatan låg Radiocentralen. Det var många som gick dit för att köpa grammofonskivor.
I Nordströmshuset i hörnet av Hamngatan och Västra Storgatan låg Radiocentralen. Det var många som gick dit för att köpa grammofonskivor. Foto: Privat

Här handlade det mindre om försäljningstoppar. Köparna av sådan musik gjorde det mera regelbundet. Einar Ekberg var populär när det gällde religiös musik. Behöver man tillägga att kyrkosångare Ekberg också uppträdde i Säffle Folkets Park strax innan reportaget gjordes, bara några dagar före Little Gerhards besök? Kanske en liten folkparkseffekt trots allt…

Beethovens violinkonsert, Schuberts ofullbordade och Beethovens femte symfoni sålde bra när det gällde klassisk musik. Och dessutom sålde man en hel del musik av Grieg – till turister! Hur förklarar man detta?

 • När filmen Rock around the clock visades på Sagabiografen hakade Brandts Radio & TV på med en uppföljning. Skall vi gissa att det handlade om att marknadsföra Bill Haleys skiva?
  När filmen Rock around the clock visades på Sagabiografen hakade Brandts Radio & TV på med en uppföljning. Skall vi gissa att det handlade om att marknadsföra Bill Haleys skiva?
 • Paul Ankas EP med bland annat Diana och I love you baby var en storsäljare 1958. Tommy Steele Story hade visats som film och musiken släpptes sedan på skiva. Också en storsäljare.
  Paul Ankas EP med bland annat Diana och I love you baby var en storsäljare 1958. Tommy Steele Story hade visats som film och musiken släpptes sedan på skiva. Också en storsäljare.
 • Redan sommaren 1958 uppträdde Thore Skogman i folkparken i Säffle och skrev i dess gästbok. Penninggaloppen och Storfiskarvalsen fanns säkert i repertoaren och kom snart på skiva.
  Redan sommaren 1958 uppträdde Thore Skogman i folkparken i Säffle och skrev i dess gästbok. Penninggaloppen och Storfiskarvalsen fanns säkert i repertoaren och kom snart på skiva.
 • Filmen Tommy Steele Story visades på Saga 1958. Naturligtvis blev det sedan ett sug efter skivan med samma namn.
  Filmen Tommy Steele Story visades på Saga 1958. Naturligtvis blev det sedan ett sug efter skivan med samma namn.
 • Sommaren 1958 bjöds Sven-Ingvars rockgäng på rock n´roll i Säffle Folkets Park. Naturligtvis med Sven-Erik Magnusson som sångare.
  Sommaren 1958 bjöds Sven-Ingvars rockgäng på rock n´roll i Säffle Folkets Park. Naturligtvis med Sven-Erik Magnusson som sångare.
 • När det gällde religiös musik var kyrkosångaren Einar Ekberg uppskattad. I Säffle bidrog säkert hans framträdande i folkparken 31 juli 1958 till efterfrågan på skivor. I gästboken skrev han på ena sidan och Little Gerhard på andra sidan av samma blad. Det var varierat utbud i folkparken.
  När det gällde religiös musik var kyrkosångaren Einar Ekberg uppskattad. I Säffle bidrog säkert hans framträdande i folkparken 31 juli 1958 till efterfrågan på skivor. I gästboken skrev…
 • Rock n´roll-idolen Little Gerhard sjöng i folkparken 5 augusti 1958. Efter det blev hans EP med Buona Sera för en tid den mest sålda skivan i Säffle. När han skrev i folkparkens gästbok skämtade han till det en aning.
  Rock n´roll-idolen Little Gerhard sjöng i folkparken 5 augusti 1958. Efter det blev hans EP med Buona Sera för en tid den mest sålda skivan i Säffle. När han skrev i folkparkens gästbok…

Apropå turister så tog vissa skivbolag ett nytt grepp, nämligen en typ av ”vykort” som man kunde spela på grammofonen.

- Skivan ser exakt ut som ett vykort med ett färggrant motiv på och plats för adress på baksidan men med ett hål i mitten av kortet. Och som sagt, lägger man kortet på grammofonen och lägger pickupen på det färggranna motivet så verkar kortet som en grammofonskiva av traditionell typ.

Någon bestående succé blev inte vykortsskivorna. Kraven på ljudkvalitet hade höjts med de nya EP- och LP-skivornas intåg, fastslog ST.

- De skivor som nu finns på marknaden har alla en god ljudkvalitet, men det fordras förstås att man har en modern grammofon för att man skall kunna få ut det mesta av musiken.

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.