Hoppa till huvudinnehållet

Säffle behöver mer industrimark

Publicerad:
Näringslivschefen Pia Proper kan glädja sig åt uppåtgående kurvor i många sammanhang men önskar att kommunen hade tillgång till mer industrimark för att möta efterfrågan från företagen.
Näringslivschefen Pia Proper kan glädja sig åt uppåtgående kurvor i många sammanhang men önskar att kommunen hade tillgång till mer industrimark för att möta efterfrågan från företagen. Foto: Claes Österman

Många företag vill flytta till Säffle och flera Säffleföretag vill bygga nytt. Men det är brist på industrimark och lokaler.

– Ett angenämt problem som vi måste lösa, konstaterar näringslivschefen Pia Proper.

Så sent som på torsdagen blev kommunens näringslivsenhet uppringd av en företagare som berättade att han vill flytta sin verksamhet till Säffle och behövde 10 000 kvadratmeter för ett nybygge.

– Men vi kan inte lösa det i dagsläget. Det finns just nu varken industrimark eller tomma lokaler och det är ett problem som vi måste lösa snarast för att slippa tacka nej till nyetableringar eller företag som vill växa, säger Pia Proper.

Torsdagens förfrågan var inte det enda som hon fått.

– Nej, det är flera som hört av sig med samma önskemål. Det gäller inte bara företag som vill flytta till Säffle för att etablera sig här utan även företag som redan finns här men behöver bygga ut för att kunna växa, berättar Pia Proper.

Finns ingen mark

Men just nu kan kommunen inte erbjuda industrimark eller lediga lokaler. Kommunen har sålt all detaljplanerad industrimark. Nyligen såldes exempelvis tre tomter på Kronvägen och en jättetomt på Säterivägen där laxodlingen ska byggas.

– Nu äger kommunen ingen mer mark för industriändamål och vi känner inte heller till några lediga lokaler, säger Pia Proper.

Tidigare i år gjordes en uppdatering av fastighetsregistret där fastighetsägare på egen hand kan göra uppdateringar som kommunen kan titta närmare på. Men där har bara skett två uppdateringar.

– Vi vädjar till mark- och fastighetsägare att se över sina bestånd så att vi kan hitta lösningar. Vi är såklart mest intresserade av centralt belägna fastigheter där det redan finns tillgång till el, vatten och avlopp, säger Pia Proper.

Flera parametrar

Hon berättar att trycket är oerhört.

– Jag har faktiskt aldrig upplevt något liknande. Det är fantastiskt roligt, lite oväntat med tanke på att vi lever mitt i en pandemi. Men intresset för Säffle är just nu väldigt hett och det gläder oss enormt.

Vad tror du att det beror på?

– Det frågar vi oss själva eftersom vi jobbat efter samma långsiktiga strategi i flera år. Men det finns flera parametrar. Några förklaringar ligger i det samarbete vi har med våra företag, att det råder politisk enighet i avgörande frågor och att våra förvaltningar har en proffsig organisation. Säffle har en positiv trend i många sammanhang, vi har ett gott rykte och vi är bra på att berätta om det vi gör, svarar Pia Proper.

Artikeltaggar

NäringslivNyheterPia ProperSäffle kommun

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.