Musik som tar mig genom pandemin

Krönikor
PUBLICERAD:
Krönikören skulle ha oändligt mycket svårare att ta sig igenom pandemin med allt vad den innebär om det inte fanns musik att ägna sig åt. Nu kan du ta del av hennes coronarelaterade spellista på Spotify.
Foto: isabell Höjman/TT
Det var ju inte så här det skulle bli.

Ett tag såg det ut att vända, men som det här året har lärt oss ska vi inte ta något för givet. Den ökade spridningen av coronaviruset och därmed antal insjuknade i Covid-19 har ökat dramatiskt, och det är julklappen som absolut ingen ville ha. Hur ska vi stå ut? Musik är min medicin för det mesta, och det är hög tid för en spellista på coronatema. Musiktips är det enda jag vill smitta er med.

1. Don't Stand So Close To Me – The Police

Titeln säger allt.

2. Kan man älska nå'n på avstånd – Vikingarna

Distansförhållanden har väl sällan varit enkla, men före 2020 kunde man faktiskt träffa människor trots att de bodde på andra ställen. Den som till exempel själv bor i Umeå men har sin älskling i Leksand har det tufft just nu. Man måste tro på det gamla talesättet att kärlek frodas på avstånd. Och för andra par är det lika påfrestande att tvingas umgås hela tiden...

3. The Safety Dance – Men Without Hats

Min kompis farmors ständiga motto "roa er, men roa er förståndigt" har aldrig känts så aktuellt som i år. Det är också en evig sanning att man sällan har roligare än man gör sig. Man får vara kreativ för att hålla gnistan uppe och hitta meningsfulla sysselsättningar utan att ta smittrisker. Själv gillar jag att fuldansa ensam i köket till denna låt – och att den har "säkerhet" i titeln gör det förstås ännu bättre.

4. Dancing On My Own – Robyn

... men nog är det deppigt alltid. Jag saknar tiden då denna låt bara handlade om klassisk hjärtesorg, och inte var ett anthem om allas själsliga överlevnad i isolering.

5. Soak up the Sun – Sheryl Crowe

När jag skriver detta är klockan halv två och jag har nyss börjat jobba då jag gör ett kvällspass. Så skönt det var att kunna gå en långpromenad medan det ännu var ljust – till och med sol! – ute, i stället för att sitta på kontoret från mörker till mörker. Vi har länge blivit rekommenderade att i första hand träffa folk utomhus. Då får man hoppas på sol, mycket dagsljus och fortsatt milt väder. Och ja, att be om det från november är som att be om ett anständigt beteende från Donald Trump, men önska kan man alltid.

6. How To Save A Life – The Fray

Det är ju faktiskt vad detta handlar om. Att rädda varandras liv. Det gör vi genom att stanna hemma om vi känner oss det minsta krassliga och genom att inte ta i varandra – men även genom att vara desto närmare känslomässigt. För den som inte smittas av själva viruset kan restriktionernas inverkan på livet – isolering, sysslolöshet och arbetsförlust – vara ett minst lika stort hot mot hälsan. Ring en vän, dela bördan.

7. Tack för en underbar vanlig dag – Agnetha Fältskog

Finns det något positivt med denna pandemi? För egen del kan jag säga att 2020 har påmint mig om att vara tacksam över det jag har snarare än fokusera på det jag saknar. Att jag är frisk och att ingen jag känner har blivit svårt sjuk av corona, att jag behållit mitt jobb och klarar mig rätt bra trots allt. Den här pärlan handlar just om att vara tacksam över det stora i det lilla.

8. Ordinary World – Duran Duran

"Vad har hänt med allt? Galet, skulle vissa säga. Var är livet som jag känner det? Borta.

Men jag ska inte gråta över gårdagen; det finns en normal värld någonstans och som jag måste hitta.

Och medan jag försöker finna min väg till den normala världen, lär jag mig överleva"

9. What's Up – 4 Non Blondes

Man får skrika ut sin frustration när man behöver. Fråga sig vad det är som pågår. Och vi behöver alla en kraftlåt. Det här är en av mina – och den tickar de första två boxarna också.

10. Don't Give Up – Peter Gabriel och Kate Bush

Balsam för en orolig själ.

11. Wish You Were Here – Pink Floyd

En perfekt låt att minnas och hedra alla som avlidit av Covid-19 med. Eller bara uttrycka saknad efter alla som vi önskar kunde komma och hälsa på men som måste stanna där de är. En perfekt låt för alla, faktiskt – utom det förbannade viruset.

12. The Best – Tina Turner

Till alla inom samhällsbärande yrken som inte kan jobba hemifrån, inte kan isolera sig eller hålla avstånd och som varje dag utsätter sig själva för stora risker för att vi andra ska vara lite tryggare. Ni är hjältar och helt enkelt bäst.

Dessa låtar och många fler finns i spellistan Karantänkavalkad på Spotify.

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.