Hoppa till huvudinnehållet

Intersport ger upp – stänger Åmålsbutiken

Publicerad:
Ett tråkigt besked kom upp i Intersports skyltfönster på måndag förmiddag.
Ett tråkigt besked kom upp i Intersports skyltfönster på måndag förmiddag. Foto: Elinor Thuresson

Intersport ger upp försöken att hitta en ny franchisetagare till Åmålsbutiken. Beskedet är att butiken stänger och en utförsäljning ska starta inom kort.

På måndagsförmiddagen täcktes två av Intersports skyltfönster för med ett dystert besked. "Butiken upphör." Detta var något som väckte stor uppmärksamhet utanför på gågatan.

Åmålsbutiken har drivits av Intersport sedan i januari för att undvika att den skulle gå i konkurs. Sedan dess har ansvaret för butiken legat på regionchefen Jenny Nordendahl, medan Bergviksbutikens chef Per Stenberg har fungerat som temporär platschef.

På måndagen fanns både Jenny Nordendahl och Per Stenberg på plats i Åmål och hjälpte till högst handgripligen. De stod och packade varor i kartonger. Inom kort väntar en total utförsäljning.

Enligt obekräftad uppgift stänger butiken redan före jul, den 19 december.

De vill dock inte svara på några konkreta frågor om butiken och vad som händer, utan hänvisar till Intersports vd Pontus Petersson, som tillträdde nu i november. PD har ännu inte lyckats nå honom.

Förhandlingarna avslutade

För personalen är det naturligtvis ett tråkigt besked. Intersport Åmål har två tillsvidareanställda och därtill flera timanställda. Förhandlingarna med fackförbundet Handels är avslutade.

Fastighetsägaren Ulf Magnusson på Centrumfastigheter Detrem blir överraskad av beskedet att butiken ska stänga nu.

– Det kom lite plötsligt, säger han.

Han vill inte i övrigt säga så mycket om kontakten med Intersport.

– Sånt här är alltid tråkigt.

"Vi behöver en sportbutik"

Åmåls kommuns centrumutvecklare Ulrika Abrahamsson fick reda på stängningen på måndag förmiddag, när andra butiksägare noterade skyltfönstren. Hon är förvånad, men samtidigt inte i och med att Intersports situation i Åmål varit väl känd.

– Det är så tråkigt. Vi behöver en sportbutik i utbudet. Det är tråkigt för Åmålsborna, för gågatan och för stadskärnan, säger Ulrika Abrahamsson.

Hon konstaterar att det är svåra tider, inte minst för handeln. Efter att ha kämpat länge i konkurrensen från näthandeln, kom coronan på det. Hon ser det som att pandemin inte kan vara för evigt och menar att receptet för att orka är samverkan, så att enskild handlare inte ska behöva känna att de står ensamma.

– Butikerna på mindre orter har många stamkunder, det hör jag ju. Det är många som tycker det är viktigt att handla lokalt och håller kontakten. Då handlar det om hur varan kommer från butik till kund. Stamkunderna gör nog ändå att man kan hålla ut.

Artikeltaggar

Åmåls centrumCentrumHandelIntersport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.