Hoppa till huvudinnehållet

Postkontoren låg i över ett sekel vid Västra Storgatan

Publicerad:
Säffles första postkontor låg i ett hus i hörnet av Billerudsgatan och Västra Storgatan. Posten flyttade därifrån 1896. Där fanns senare bland annat Holms skrädderiaffär, som ses på bilden.
Säffles första postkontor låg i ett hus i hörnet av Billerudsgatan och Västra Storgatan. Posten flyttade därifrån 1896. Där fanns senare bland annat Holms skrädderiaffär, som ses på bilden.

I januari 1887 fick Seffle – namnet stavades så på den tiden – ett postkontor. Det var fem år efter att Seffle blivit köping. Då hade man i Seffle kämpat länge för att få ett postkontor, men hela tiden stött på hinder. Man hade fått nöja sig med en poststation med begränsade möjligheter.

Redan 1864 hade första poststationen öppnats. Ortens apotekare Anders Laurentius Pettersson skall ha fått uppdraget att även sköta poststationen. Invånarna, som då bara var några hundra till antalet, var dock inte nöjda och efter många turer fick man som sagt 1887 äntligen ett ”riktigt” postkontor. Man kan kanske gissa att Billeruds etablering 1883 och byggandet av ett rejält stadshotell samma år kan ha gjort Generalpoststyrelsen mer medgörlig.

Två hus vid västra Storgatan och båda har inrymt ett postkontor. I huset till höger fanns Posten mellan 1896 och 1932. I det vänstra, alltså post- och telehuset, fanns postkontoret mellan 1955 och 1968.
Två hus vid västra Storgatan och båda har inrymt ett postkontor. I huset till höger fanns Posten mellan 1896 och 1932. I det vänstra, alltså post- och telehuset, fanns postkontoret mellan 1955 och 1968. Foto: S-E Dahlström

Första postkontoret öppnades i hörnhuset Billerudsgatan – Västra Storgatan. Det var ett trähus som låg där Handlar´n nu finns. I över ett sekel skulle postkontoret komma att ligga vid Västra Storgatan, men i olika byggnader. Västra Storgatan hette förresten Postgatan innan den fick det nuvarande namnet.

I det allra första numret av Seffle-Tidningen 1894 publicerades uppgifter om postkontoret. Post skickades och ankom med alla ordinarie tåg och postkontoret hade lite udda öppettider. Vardagar förmiddag 8-12.15 samt eftermiddag 1.15-2 och 4-5, helgdagar förmiddag 8-10, eftermiddag 1-2 och 4-5. Ingen söndagsstängning på den tiden, posten skulle fram.

Posten sökte ny lokal

Redan 1896 flyttade postkontoret till ny adress, nämligen till det hus där telegrafen också hade lokaler. Huset finns kvar. Ett rött tegelhus på Västra Storgatans norra sida. I takt med att Säffle växte blev också Postens verksamhet mer omfattande och 1920 förhandlade Generalpoststyrelsen med köpman August Igel om köp av hans fastighet i hörnet av Stationsgatan och Billerudsgatan – det som nu ofta kallas Odd Fellow-huset – men någon affär blev det inte. I stället valde Generalpoststyrelsen att förlänga hyreskontraktet i telegrafhuset till 1932.

Till det så kallade Sävöhuset på Västra Storgatan 18 flyttade postkontoret 1932. Med tiden togs också en angränsande butikslokal i anspråk, men 1955 övergavs lokalerna för inflyttning i det då nybyggda post- och telehuset.
Till det så kallade Sävöhuset på Västra Storgatan 18 flyttade postkontoret 1932. Med tiden togs också en angränsande butikslokal i anspråk, men 1955 övergavs lokalerna för inflyttning i det då nybyggda post- och telehuset. Foto: S-E Dahlström

Den 1 oktober 1932 öppnades nästa postkontor i Säffle, fortfarande vid Västra Storgatan, men en bit västerut. Nya adressen blev Västra Storgatan 18. Ibland kallades huset Sävöhuset efter dess ägare. Även där blev Posten med tiden trångbodd. Det hjälpte inte att man 1952 utökade lokalen genom att även ta i anspråk en angränsande butikslokal. Det stod klart att en ny lösning behövdes.

Nytt post- och telehus

Postverket vände sig till Säffle stad med en förfrågan om det skulle vara tänkbart att inrymma ett postkontor i det blivande stadshuset. Det fördes också förhandlingar med Konsum, som planerade ett nybygge nära Kanaltorget. Något postkontor i stadshuset blev det inte och Konsums bygge såg ut att dra ut på tiden. När Postverket fick kännedom om att Televerket hade för avsikt att bygga nytt i Säffle öppnades en ny möjlighet. I april 1955 anmälde Postverket önskemål om att få hyra in sig i det blivande telehuset och så blev det. 1958 kunde nya lokalerna invigas. Posten disponerade nu 350 kvadratmeter jämfört med bara 232 i Sävöhuset. I dag spelar man bingo i före detta postlokalen.

Västra Storgatan i slutet av 1950-talet. Posten finns i huset till vänster. Strax till höger kan man på andra sidan av gatan skymta den tomt där ett nytt posthus stod färdigt 1968.
Västra Storgatan i slutet av 1950-talet. Posten finns i huset till vänster. Strax till höger kan man på andra sidan av gatan skymta den tomt där ett nytt posthus stod färdigt 1968. Foto: ST Arkiv

Inte heller här blev postkontoret kvar. Snart började man planera för en nybyggnad och 1968 stod det nya posthuset klart. Adressen var förstås fortfarande Västra Storgatan. Posten flyttade bara snett över gatan, men fick förstås betydligt större lokaler både i markplanet och i källarplanet med infart från Skolgatan.

Plötsligt fanns två postkontor

De flesta trodde nog att Postens lokalbehov var tillgodosett för lång tid framåt, men 1985 togs ett nytt steg. Vid Östra Storgatan hade ett nytt hus byggts där det så kallade Nordvallshuset tidigare hade brunnit 1982. I det huset öppnades PK-City. Plötsligt hade Säffle två postkontor även om det ena kanske mer var bankkontor för PKbanken. Det blev åtta år för PK-City. 1993 byggde man om lokalerna vid Västra Storgatan för att samla verksamheten dit.

Bilden som är tagen från vattentornet visar en del av Västra Storgatan. Här syns fyra av de byggnader som någon gång inrymt postkontoret. Längst till vänster Sävöhuset (1932-1955), den delvis skymda träfastigheten i hörnet Billerudsgatan – Västra Storgatan (1887-1896), Post- och telehuset (1955-1968) och tegelbyggnaden, gamla telegrafen, (1896-1932). Bilden är säkert tagen 1955. Post- och telehuset är så nytt att skyltarna på väggen inte hunnit sättas upp.
Bilden som är tagen från vattentornet visar en del av Västra Storgatan. Här syns fyra av de byggnader som någon gång inrymt postkontoret. Längst till vänster Sävöhuset (1932-1955), den delvis skymda träfastigheten i hörnet Billerudsgatan – Västra Storgatan (1887-1896), Post- och telehuset (1955-1968) och tegelbyggnaden, gamla telegrafen, (1896-1932). Bilden är säkert tagen 1955. Post- och telehuset är så nytt att skyltarna på väggen inte hunnit sättas upp. Foto: ST Arkiv

Tre år senare blev PKbanken i stället Postbanken där Posten och Nordbanken samarbetade. 1999 upphörde det samarbetet och Postbankens kunder flyttades till Nordbanken, numera Nordea.

I Säffle skulle det bli ytterligare en förändring. Posten övergav våren 2002 lokalerna vid Västra Storgatan och samlade verksamheten i ett Postcenter vid Fabriksgatan. I första hand riktar man sig där till företagskunder. Allmänhetens postärenden och pakethämtning har utlokaliserats till ett antal utlämningsställen, främst med affärer som samarbetspartners. Få verksamheter har i och med digitalisering och Internet förändrats så radikalt som Postens.

Raden av postmästare

Den förste postmästaren tillträdde sin tjänst redan 1887 när första postkontoret öppnades. Han hette Eric Gustaf Ericsson. Han avled redan 1889 och efterträddes av Leonardh Groth, som hade tjänsten till sin död 1906.

Mellan 1889 och 1906 var Leonardh Groth postmästare i Säffle, den andre i raden.
Mellan 1889 och 1906 var Leonardh Groth postmästare i Säffle, den andre i raden. Foto: Ludvig Åberg

Postmästarna avlöste sedan varann med varierande kort och lång tid på tjänsten. 1956, lagom till flytten till det nya post- och telehuset, tillträdde Per Vilhelm Teodor Wilhelmsson. Han var uppvuxen i Säffle och återvände nu för att bli postmästare. Han avgick med pension 1968 så han fick vara med även om flytten tvärs över gatan två år tidigare. Han efterträddes i sin tur av Karl-Erik Linelius, som avgick med pension först 1990. Detta för att nämna några i raden av postmästare i Säffle.

När Posten 2002 flyttade till Fabriksgatan hette chefen Ryno Lindkvist, men hans titel var då postcenterchef.

Ett nytt postkontor, PK-City, öppnades 1985 vid Östra Storgatan. Det var ett kombinerat post- och bankkontor. PKbanken ingick då i Postverket. Postmästare var Karl-Erik Linelius, som här omges av medarbetarna Anna-Stina Olsson och Ingeborg Stenlund.
Ett nytt postkontor, PK-City, öppnades 1985 vid Östra Storgatan. Det var ett kombinerat post- och bankkontor. PKbanken ingick då i Postverket. Postmästare var Karl-Erik Linelius, som här omges av medarbetarna Anna-Stina Olsson och Ingeborg Stenlund. Foto: S-E Dahlström
Inte bara kunddelen i postkontoret byggdes om 1993 inför PK-Citys stängning. Postbehandlingschef Kjell Hernhag och postmästare Pirjo Hagelbrand visade vad som hänt även ”bakom kulisserna”.
Inte bara kunddelen i postkontoret byggdes om 1993 inför PK-Citys stängning. Postbehandlingschef Kjell Hernhag och postmästare Pirjo Hagelbrand visade vad som hänt även ”bakom kulisserna”. Foto: S-E Dahlström
En ombyggnad av postkontoret vid Västra Storgatan gjordes 1993. Posten skulle då stänga PK-City på östra sidan och behövde rusta för att kunna betjäna både post- och bankkunder. Så här såg det ut efter ombyggnaden.
En ombyggnad av postkontoret vid Västra Storgatan gjordes 1993. Posten skulle då stänga PK-City på östra sidan och behövde rusta för att kunna betjäna både post- och bankkunder. Så här såg det ut efter ombyggnaden. Foto: S-E Dahlström
Ryno Lindkvist framför entrén till postkontoret vid Västra Storgatan. Han var med när verksamheten 2002 flyttades till Fabriksgatan där han sedan var postcenterchef.
Ryno Lindkvist framför entrén till postkontoret vid Västra Storgatan. Han var med när verksamheten 2002 flyttades till Fabriksgatan där han sedan var postcenterchef. Foto: S-E Dahlström

Artikeltaggar

ÅsikterLokalhistoriaNöje/Kultur

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.