Hoppa till huvudinnehållet

Åmålsföretagare får villkorlig dom och böter för saknad bokföring

Publicerad:
Ekobrottsmyndigheten har utfärdat ett strafföreläggande.
Ekobrottsmyndigheten har utfärdat ett strafföreläggande. Foto: Janerik Henriksson / TT

En Åmålsföretagare har fått villkorlig dom och böter för att bokföring saknats i samband med en konkurs. Företagaren kan acceptera strafföreläggandet eller välja att få en prövning i tingsrätten.

Det var i samband med företagets konkurs som konkursförvaltaren anmälde misstanke om bokföringsbrott.

Åmålsföretagaren har beskrivit det som att verksamheten i bolaget aldrig kom i gång och därav blev det aldrig några intäkter. Ett par år senare, i våras, påbörjades en likvidering som slutade med att företaget begärde sig självt i konkurs, med drygt 50 000 kronor i skulder och inga tillgångar.

Bankutdragen styrker Åmålsföretagarens beskrivning om att transaktionerna varit få. Men bokföring och årsbokslut saknas. Åklagaren vid Ekobrottsmyndigheten har därför beslutat om ett strafföreläggande om villkorlig dom samt 40 dagsböter, totalt 8 400 kronor, för att företagaren av oaktsamhet inte skött bokföringsskyldigheten.

Åmålsföretagaren har tidigare uppgett att han skött bokföringen själv, men att datorn där den ligger inte längre finns kvar.

Artikeltaggar

ÅmålBokföringsbrottBrott & blåljusEkobrottsmyndighetenNäringsliv

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.