Hoppa till huvudinnehållet

Vite på 75 000 om inte förfallet åtgärdas

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Huset är så ovårdat och skadat och tomten är så skräpig att miljö- och byggnadsnämnden utdömt vite på 75 000 kronor om inte bristerna åtgärdas inom ett halvår.
Huset är så ovårdat och skadat och tomten är så skräpig att miljö- och byggnadsnämnden utdömt vite på 75 000 kronor om inte bristerna åtgärdas inom ett halvår. Foto: Claes Österman

I flera år har ägaren till en förfallen villa i centrala Säffle uppmanats att rusta upp fastigheten och städa upp den ovårdade tomten. Nu har kommunen tröttnat och bestämt ett vite på 75000 kronor om fastigheten inte åtgärdats inom sex månader.

Det handlar om en mindre fastighet i ett villakvarter i centrala Säffle. Huset är sedan länge obebott vilket orsakat ett förfall både på byggnaden och i trädgården.

Fastighetsägaren har vid flera tillfällen under flera års tid uppmanats att åtgärda bristerna. En del mindre åtgärder har skett men det har inte hindrat ett fortsatt förfall.

Nu har miljö- och byggnadsnämnden åter haft ärendet på sitt bord och nu beslutade nämnden att utdöma ett vite på 75 000 kronor om åtgärder inte vidtas. Fastighetsägaren får ett halvår på sig att laga huset samt trimma och städa den ovårdade tomten. Annars får fastighetsägaren betala 75 000 kronor.

Ytterligare 75 000 kronor i vitesbelopp kommer att utdömas varje halvår tills dess att åtgärderna är vidtagna.

Plan och bygglag

Nämnden stödjer sig på plan- och bygglagen som säger att en tomt och byggnad ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och att det inte uppstår betydande olägenheter för omgivningen och trafiken.

Fastighetsägaren får sex månader på sig att åtgärda alla brister och slippa vitesbeloppet på 75 000 kronor.
Fastighetsägaren får sex månader på sig att åtgärda alla brister och slippa vitesbeloppet på 75 000 kronor. Foto: Claes Österman

Nämnden har efter en besiktning av fastigheten konstaterat att tomten är mycket ovårdad och innebär stora olägenheter för omgivningen då den förvanskar området och utgör en risk för olycksfall.

När det gäller huset konstaterar nämnden bland annat att trasiga och lösa takpannor riskerar att falla ned, det saknas hängrännor, fönster är trasiga, färgen på fasaden är lös och putsen i grunden är sprucken och har delvis lossnat.

Artikeltaggar

NyheterSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.