Öppet brev till alla politiker

Insändare
PUBLICERAD:
Knäckebröd och potatis räcker inte som skollunch åt en 12-åring, menar insändarskribenterna.
Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Vår tolvårige son valde som sexåring att bli vegetarian och är nu sedan en tid tillbaks vegan. Han har fortsatt att äta den lakto-ovo-vegetariska maten som serveras i skolan men har den senaste tiden känt att han inte längre vill göra det. Hans främsta anledning är etisk - han vill inte bidra till att andra djur dödas och utnyttjas - men även miljö och klimathänsyn. Han är helt enkelt rädd om sin egen och andras framtid på den här planeten!

Vi har vänt oss till skolan i hopp om att tillsammans kunna hitta en lösning på sonens matsituation, men detta är omöjligt. Skolan menar att de på grund av ett politiskt beslut inte får servera vegankost då de inte kan garantera näringsvärdet. Istället hänvisas sonen till att äta knäckebröd (utan smör), sallad och i förekommande fall potatis/pasta.

Som föräldrar tycker vi inte att det är en bra lösning då en sådan måltid garanterat inte håller måttet näringsmässigt. Dessutom blir det en allt för tung börda för en 12-åring att vara hungrig och avstå god mat. Det borde vara möjligt för ett barn att bli mätt i skolan utan att bidra till djurförtyck och negativ klimatpåverkan!

Vi förstår att skolan inte kan ordna särskild mat för just vår son, och föreslog därför att vi själva bekostar och skickar med vegansk mat (utan förekommande allergener) som kan ätas i matsalen som ett komplement till potatis/pasta och sallad. Enligt skolan går inte det heller, då det är förbjudet.

Eftersom skolan hänvisar till politiska beslut vänder vi oss nu till er som tagit beslutet om att förbjuda vegansk mat och ber er ompröva det. Alla vet idag att andelen animalisk mat måste minska drastiskt för att klimatmålen ska uppnås. Alla medkännande människor vet nog också att modern djurhållning innebär mycket lidande men vår son är en av få som i praktisk handling orkar ta konsekvenserna av den vetskapen.

Vågar vi nu hoppas på att Säffle vågar leda grön utveckling?

Magnus Larsson

Karna Rusek

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.