Hoppa till huvudinnehållet

Levande ljus i advent - detta bör du tänka på

Publicerad:
Reporter Alexander Lindhe
Alexander Lindhe
redaktion@saffletidningen.se
En fungerande brandvarnare är det viktigaste att ha hemma, menar Kent Davidsson som är platschef på räddningstjänst.
En fungerande brandvarnare är det viktigaste att ha hemma, menar Kent Davidsson som är platschef på räddningstjänst. Foto: Jenni Jansson

Advent är för många en tid på året med mycket levande ljus. Men hur hanterar man ljus på ett säkert sätt i hemmet?

ST har ringt Säffle räddningstjänsts platschef Kent Davidsson för att höra efter.

Vintermörkret kryper närmare samtidigt som advent firas med dekorerade ljusstakar, lussebak och julföreberedelser.

Öppna lågor innebär alltid en viss risk och i advents- och jultider tänder vi kanske fler ljus än vanligt. Och det gäller att vara försiktig.

Genrebild. Kom ihåg att blåsa ut alla ljusen när det är dags att gå och lägga sig, eller när du åker hemifrån.
Genrebild. Kom ihåg att blåsa ut alla ljusen när det är dags att gå och lägga sig, eller när du åker hemifrån. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

– Vi är ute och informerar varje år, och vi tycker att det arbetet gett resultat. Men det sker alltid någon brand relaterad till levande ljus under december, säger Säffle räddningstjänsts platschef Kent Davidsson.

Kom ihåg att släcka

Viktigast är att ha ett fungerande brandlarm hemma, tillsammans med en brandsläckare och en brandfilt.

– Sen gäller det ju att komma ihåg att blåsa ut alla ljusen när en går hemifrån eller går och lägger sig så att de inte får stå och brinna utan översikt, säger Kent Davidsson.

Ha koll

En annan viktig sak är förstås att inte låta ljusen stå tända i ett rum medan man själv sitter i ett annat.

– Det är viktigt att ha koll på ljusen. En annan sak en bör tänka på om en tänder värmeljus är att inte ha för många nära varandra. Då kan stearinet börja överkoka och då letar sig lågan ut över stearinet.

Adventsljussatakar dekoreras ofta, som här med lite nötter och svampar. Tänk på att dekorationerna ofta är sådant som lätt brinner - inte minst om du dekorerar med vitmossa. Blås ut ljusen i tid innan lågan kommer för nära dekorationerna, och byt ut ljusen när de blir för korta.
Adventsljussatakar dekoreras ofta, som här med lite nötter och svampar. Tänk på att dekorationerna ofta är sådant som lätt brinner - inte minst om du dekorerar med vitmossa. Blås ut ljusen i tid innan lågan kommer för nära dekorationerna, och byt ut ljusen när de blir för korta. Foto: Emely Wallo Bergare

Överväg alternativ

Kent Davidsson påpekar också att det i dag finns många bra alternativ till levande ljus, som går på batterier eller ström.

– Många av dem tycker jag ser realistiska ut och då slipper man det här med öppna lågor hemma. För det är ju en del att tänka på med levande ljus.

Artikeltaggar

AdventKent DavidssonNyheterRäddningstjänstenSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.