Hoppa till huvudinnehållet

Årets dansshow blir digital

Publicerad:
I år kör Move IT enbart en digital julshow. Barnen har tränat extar mycket och är på lördag redo att spela in showen.
I år kör Move IT enbart en digital julshow. Barnen har tränat extar mycket och är på lördag redo att spela in showen. Foto: Cecilia Snöbohm

I våras gick det inte att genomföra en dansshow och under hösten hoppades man länge på att det skulle bli en julshow med publik. Men Move IT fick ta användning av reservplanerna och har stuvat om till en digital julshow som spelas in på lördag.

Årets digitala julshow har krävt extra mycket träning för många av medlemmarna. Det blir inget vanligt genrep i Medis dagen innan, utan allt kommer att köras på ett coronasäkrat sätt under lördagen.

Det är 90 barn som ska cirkulera ut och in genom Medis i olika grupper under hela dagen. Hårda restriktioner kommer att gälla för att genomföra showen och grupperna kommer att gå in från baksidan, genomföra sitt nummer och sedan gå ut på framsidan. Först därefter kan nästa grupp gå in från baksidan.

– Det är så coronasäkrat det kan bli. Personalen kommer att ha med munskydd och visir. Inga föräldrar får kliva in, barnen får inte ens byta om inne. Det är många som har flera danser så de får byta om i bilen, säger Natalie Persson, ledamot i Move IT.

Hela terminen har varit coronaanpassad och inga föräldrar har fått följa med in i danslokalen.
Hela terminen har varit coronaanpassad och inga föräldrar har fått följa med in i danslokalen. Foto: Cecilia Snöbohm

Coronaanpassad termin

När ST besökte Move IT:s danslokal var det sista övningarna inför showen och barnen var klädda för sina nummer. Även då var det inte tillåtet för föräldrar att kliva in lokalen. När de som skulle dansa gick in i byggnaden fick de tvätta händerna och ta handsprit innan de gick vidare in i respektive danssal.

– Hela terminen har varit coronaanpassad, sa Natalie.

Många av barnen var ledsna över att det inte blev någon vårshow i år. Men nu är de på hugget för att genomföra julshowen digitalt.
Många av barnen var ledsna över att det inte blev någon vårshow i år. Men nu är de på hugget för att genomföra julshowen digitalt. Foto: Cecilia Snöbohm

Styrelsen har valt låtar

Inför julshowen har dansgrupperna inte fått välja sina egna låtar till deras olika nummer. Det är istället styrelsen som har valt ut.

– Det är första gången som vi gjort så, sa Natalie.

Nu har det även funnits mer tid för att tänka ut hur de ska göra showen och det har funnits plan A, B och C med i planeringen för att få till julshowen.

– Barnen var ledsna att det inte gick att genomföra i våras, sa Natalie.

Wilma Melitshenko har fått träna extra mycket på hemmaplan i år, vilket inte varit helt lätt. "Det är svårare att lära sig digitalt", berättade hon.
Wilma Melitshenko har fått träna extra mycket på hemmaplan i år, vilket inte varit helt lätt. "Det är svårare att lära sig digitalt", berättade hon. Foto: Cecilia Snöbohm

Och det har istället krävt mer träning än vanligt för grupperna. För vissa har mycket av träningen skett digitalt och inte enbart i danslokalen.

– Vi har fått träna extra hemma och då är det svårt att komma ikapp i dansen. Det är svårare att lära sig digitalt, sa Wilma Melitschenko som dansar gruppen Jazzshow assamblé.

Till årets julshow är det första gången som styrelsen valt låtarna åt de olika dansgrupperna. På bilden syns dansgruppen Jazzshow assamblé.
Till årets julshow är det första gången som styrelsen valt låtarna åt de olika dansgrupperna. På bilden syns dansgruppen Jazzshow assamblé. Foto: Cecilia Snöbohm

Konstigt år

Det blir en annorlunda julshow i år utan publik, vilket barnen tycker är tråkigt.

– Det kommer kännas konstigt att stå vid en tom scen, berättade Wilma som ändå ser fram emot att få visa det som de har lärt sig under hösten.

Att allt filmas är däremot inget nytt för dansarna, då julshowen spelas in varje år.

Grön grupp kommer att köra ett nummer med låten - Känn en doft av kärleken.
Grön grupp kommer att köra ett nummer med låten - Känn en doft av kärleken. Foto: Cecilia Snöbohm

Lejonkungen

I grön grupp dansar bland annat Kristin Engdahl som kommer att se julshowen med sin familj på TV när den är klar. Hennes grupp ska framföra två nummer. Det är låtarna - Känn en doft av kärleken och É dé det här du kallar kärlek.

– Lejonkungen ska bli roligast för jag ska ha fina öron, en fin svans och en fin kjol, berättade hon.

Kristin Engdahl i grön grupp tycker att det känns lite konstigt att de kommer genomföra julshowen utan publik.
Kristin Engdahl i grön grupp tycker att det känns lite konstigt att de kommer genomföra julshowen utan publik. Foto: Cecilia Snöbohm

De kommer att följa en showordning som de brukar, där Natalie tar rollen som konferencier mellan numren och får hennes röst inspelad till filmen. De hoppas att filmen kommer vara klar innan jul.

Artikeltaggar

DanssportMove itNyheterSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.