Hoppa till huvudinnehållet

Onlinehandeln slog i taket 2020

Publicerad:
Reporter Cecilia Snöbohm
Cecilia Snöbohm
cecilia.snobohm@saffletidningen.se
Andravågen har gett en stor ökning av onlinehandel igen på ICA Kvantum i Säffle. Nu laddar Stefan Källvik med personal upp för en säker julhandel. (ST-arkiv)
Andravågen har gett en stor ökning av onlinehandel igen på ICA Kvantum i Säffle. Nu laddar Stefan Källvik med personal upp för en säker julhandel. (ST-arkiv) Foto: Cecilia Snöbohm

Den andra vågen är tillbaka, så även för ICA Kvantums onlinehandel i Säffle. Butiksägaren Stefan Källvik uppmanar alla att vara ute i god tid med julhandeln.

– Vi har gjort allt vi kan för att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer, säger Kvantums butiksägare, Stefan Källvik.

I våras fick onlinehandeln en kraftig ökning hos ICA Kvantum i Säffle. Det gjorde att butikens onlinehandelsavdelning behövde utökas, både med ytor och med personal.

– Sen pandemin drog i gång slog e-handeln i taket. Vi fick ett jättesug och det började med veckan då folk började bunkra. Veckan efter började efterfrågan på online att skjuta i taket. Framförallt var det personer i riskgrupp som började handla, säger Stefan.

I våras byggde de om butiken och gjorde mer utrymme för onlinehandel. (ST-arkiv)
I våras byggde de om butiken och gjorde mer utrymme för onlinehandel. (ST-arkiv) Foto: Cecilia Snöbohm

Konstant hög nivå

Stefan fick nyanställa sju stycken för att plocka varor till e-handeln. De flyttade ut pantmaskinen till parkeringen för att få mer utrymme till att bygga ett nytt kylrum. Ett nytt hyllsystem sattes upp för att kunna förvara matkassorna innan kunderna kunde komma och hämta.

– Innan hyrde vi en kylcontainer utanför butiken, men vi insåg ganska snabbt att det inte skulle hålla och behövde en permanent lösning. Det var då vi fick investera i den nya pantmaskinen och bygga om pantrummet till ett onlineutlämningsrum istället.

Sedan april, början av maj har det konstant varit en hyfsat hög nivå där de fått öka antal ordrar per dag för att klara av och tillgodose efterfrågan av varor.

– När andravågen kom märkte vi det med en gång. Då var det ett nytt tryck. Jag fick nyanställa tre till för att klara av onlinetrycket. Men det är inte bara för online, utan man går hela tiden i oro för att vi ska få en topp med sjukskrivningar. Så det är flera aspekter som gjorde att vi fick nyanställa, säger Stefan.

De har även lagt in fler timmar för online och skruvat upp antalet ordrar igen.

– Som värst, när andravågen drog i gång igen, då hade vi fyra dagars väntetid för att få en order.

Just nu har många leverantörer på marknaden problem med att få i väg varor.

– Det är många länder som har lock down och kanske inte producerar någonting alls och vi ser att det blir väldigt mycket restningar från leverantörerna. Vi försöker styra det så mycket som möjligt med att plocka bort vissa artiklar ur onlinesortimentet för att man inte ska få en sån lång slut i lager lista, säger Stefan.

Däremot är det svårt att hänga med i tempot och lyckas beställa i rätt volym.

– Självklart kan varorna ta slut, men vi försöker i möjligaste mån att ersätta med en likvärdig eller bättre produkt när vi jobbar i online.

De har tänkt till med säkerheten i butiken och gjort flera åtgärder för att det ska bli en trygg handel både för personal och kunder. (ST-arkiv)
De har tänkt till med säkerheten i butiken och gjort flera åtgärder för att det ska bli en trygg handel både för personal och kunder. (ST-arkiv) Foto: Cecilia Snöbohm

Har ni någon plan inför jul?

– Den här julen vet vi absolut ingenting om. Det är jättesvårt att planera. Vi har öppnat upp online så mycket vi någonsin kan och så mycket vi har personal och utrustning. Vi har bara ett visst antal utrustningar som kan gå över dygnet. Men det gäller för kunderna att framförallt gå ut i god tid och göra vad ni kan för att säkra ett onlineköp. Vi kommer också att se till och ha all service tillgänglig i vår fysiska butik. Det blir en utmaning på flera håll denna jul.

Utöver det här kommer de att hålla helgen före julveckan öppen med samma service som på vardagarna för julhandel. De kommer att ha leveranser varje dag fram till jul.

De vill hålla säkerheten för både personal och kunder och har bland annat tänkt på att det ska vara full bemanning vid kassorna för att minska kassaköerna och trängsel runt kassaområdet. De har skaffat extra stationer med handsprit, de har köpt in varselvästar som påminner kunderna att hålla avstånd.

– Och vi uppmanar också att komma en och en från hushållet i möjligaste mån för att få ner antalet kunder i butiken. Ett tips är att definitivt handla med kundvagn, för då får man ett automatiskt avstånd till kunden framför, säger Stefan.

Stefan Källvik, butiksägare rekommenderar: "Ett tips är att definitivt handla med kundvagn, för då får man ett automatiskt avstånd till kunden framför"
Stefan Källvik, butiksägare rekommenderar: "Ett tips är att definitivt handla med kundvagn, för då får man ett automatiskt avstånd till kunden framför" Foto: Nathalie Forsström

Trängselvakt

Det som märkts i butiken är att kunderna veckohandlar mycket mer än tidigare. Det är inte samma spring för småhandel.

– Och vi har vid butikens alla öppettider en trängselvakt som har som huvuduppgift att kolla upp så att det inte blir några klusterbeteenden i butiken. Då menar jag att man kanske inte ska fastna vid den manuella disken och då har vi en trängselvakt som kommer gå runt och påminna kunderna om att hålla avstånd.

De har även sett till att ladda inför nästa års onlinehandel.

– Vi kommer finnas tillgängliga för kunderna även efter årsskiftet med en säker onlinehandel. Vi kör på nu och ska se att det blir bra det här, avslutar Stefan.

Artikeltaggar

IcaNyheterStefan KällvikSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.