Hoppa till huvudinnehållet

75 vinstår i rad - och 2020 blev ett rekordår

Publicerad:
Peter Hägg och Lars Hägg driver Somas AB i tredje generation. Här ses de vid porträttet av deras far som var den stora drivkraften när det lilla företaget blev ett världsledande exportföretag.
Peter Hägg och Lars Hägg driver Somas AB i tredje generation. Här ses de vid porträttet av deras far som var den stora drivkraften när det lilla företaget blev ett världsledande exportföretag. Foto: Claes Österman

Familjeföretaget Somas AB i Säffle har gått med vinst 75 år i rad och just under jubileumsåret 2020 passerar företaget en magisk gräns.

– Det här verksamhetsåret passerar vi för första gången en årsomsättning på 400 miljoner, berättar ägarna Peter och Lars Hägg.

Den 14 december för 75 år sedan registrerade brödernas farfar Sven Ragnar Hägg och hans kompanjon Folke Carlén sitt nya företag Sliperi & Mekaniska Arbeten som senare skull få namnet Somas. Sedan den dagen har utvecklingskurvan pekat uppåt.

– Det har inte varit röda siffror ett enda år och att ha all time high ett jubileumsår är naturligtvis särskilt roligt, inte minst med tanke på hur coronapandemin har påverkat konjunktur och världsmarknad, säger företagets vd Peter Hägg.

Det hela började en gång med tillverkning av bestick, här i sin originalkartong.
Det hela började en gång med tillverkning av bestick, här i sin originalkartong.

Specialbakelse

Somas hade planer på att ge 75-årsjubiléet stor uppmärksamhet med öppet hus i fabriken och stor fest för personalen. Men den idén gick inte att genomföra på grund av pandemin. På måndagen firade personalen i alla fall med specialdesignade bakelser från Holgers konditori.

Jubileumsfirandet som skedde på dagen 75 år efter att Somas bildades, blev stillsamt på grund av pandemin. Men en specialdesignad bakelse avnjöts av alla anställda.
Jubileumsfirandet som skedde på dagen 75 år efter att Somas bildades, blev stillsamt på grund av pandemin. Men en specialdesignad bakelse avnjöts av alla anställda. Foto: Claes Österman

När Somas bildades bestod tillverkningen av bestick. I dag är företagets verksamhet inriktad mot utveckling och tillverkning av ventiler. Företaget är världsledande, har cirka 175 anställda i fem länder och en årsomsättning som senaste verksamhetsåret alltså översteg 400 miljoner.

– Vi har alltid stått på en stabil plattform byggd på leveranssäkerhet. Med de produkter vi tillverkar och den marknad vi agerar på, har vi skapat möjligheter att alltid ligga steget före, säger Lars Hägg som är inköps- och logistikchef.

Tredje generation

Det är han och brodern som äger företaget och driver det i tredje generation. Meningen var att den tredje och yngste brodern Jan Hägg också skulle vara med och utveckla företaget men han avled hastigt för sex år sedan.

– Han var en viktig del i organisationen och vi tre skulle driva företaget vidare. Men vi fick till vår stora sorg skriva om planen, konstaterar Peter.

 • Uttrag ur handelsregistret för 75 år.
  Uttrag ur handelsregistret för 75 år.
 • Sven Ragnar Hägg på en bild vars årtal dock är okänt.
  Sven Ragnar Hägg på en bild vars årtal dock är okänt.
 • Arbetsstyrkan vid Somas i början av 1950-talet. Från vänster Allan Sehlin, Sven R. Hägg, Folke Carlén och Börje Klarin.
  Arbetsstyrkan vid Somas i början av 1950-talet. Från vänster Allan Sehlin, Sven R. Hägg, Folke Carlén och Börje Klarin.
 • Vivi-Ann och Ulf Hägg tillsammans med sönerna Peter, Lars och Jan i samband med företagets 50-årsfirande.
  Vivi-Ann och Ulf Hägg tillsammans med sönerna Peter, Lars och Jan i samband med företagets 50-årsfirande.
 • Leveranserna av matbestick gick också utomlands. Här är en sändning på väg från Säffle till Vera Cruz i Mexiko. På bilden lastat på hästflaket.
  Leveranserna av matbestick gick också utomlands. Här är en sändning på väg från Säffle till Vera Cruz i Mexiko. På bilden lastat på hästflaket.

Sven Ragnar Häggs son Ulf kom tidigt in i företaget och drev det i många år tillsammans med Folke Carlén fram till dennes bortgång 1982. Ulf Hägg blev i det skedet ensam om beslut och ledarskap och ansvarig för den utveckling som skulle ske.

Ingen självklarhet

Att sönerna skulle ta över var ingen självklarhet. Deras väg in i företaget var inte utpekad som självklar.

– Vi är visserligen "födda in i företaget" men det förutsattes aldrig att vi skulle jobba i företaget eller ta över. Det pratades inte ens om det utan vi fick göra våra egna val och hade våra föräldrars helhjärtade stöd, berättar Lars.

Till en början blev det därför bara sommarjobb i verkstaden eller godsmottagningen innan de avslutade sina studier. Medan Peter flyttade till Stockholm började Lars visserligen jobba med orderhantering på Somas men han sade upp sig för att i flera år arbeta som yrkesmusiker.

 • Personalen i Säffle i samband med 50-årsfirandet 1995.
  Personalen i Säffle i samband med 50-årsfirandet 1995.
 • : Vid invigning av nya fabrikslokaler 1976 talade Landshövding Rolf Edberg.
  : Vid invigning av nya fabrikslokaler 1976 talade Landshövding Rolf Edberg.
 • Kontorspersonalen 1976. Fr. vänster: Nils-Ola Nilsson, Ulf Hägg, Inez Fromén-Wickström, Johnny Hindenäs, Folke Hubertson, Rolf Sundvindsson och Folke Carlén.
  Kontorspersonalen 1976. Fr. vänster: Nils-Ola Nilsson, Ulf Hägg, Inez Fromén-Wickström, Johnny Hindenäs, Folke Hubertson, Rolf Sundvindsson och Folke Carlén.
 • Somas skänkte 1 miljon till Herrgårdsskolan 1995. Dåvarande rektor Ola Johansson tog emot checken. Somas lade några år dessförinnan också grunden för att Säffles ishall kunde byggas.
  Somas skänkte 1 miljon till Herrgårdsskolan 1995. Dåvarande rektor Ola Johansson tog emot checken. Somas lade några år dessförinnan också grunden för att Säffles ishall kunde byggas.
 • Prins Carl-Philip och prinsessa Sofia besökte Somas i samband med sitt besök i Säffle och visade runt av Peter och Lars Hägg.
  Prins Carl-Philip och prinsessa Sofia besökte Somas i samband med sitt besök i Säffle och visade runt av Peter och Lars Hägg. Foto: Claes Österman

Men cirkeln skulle slutas och bröderna återvände till Säffle och växte in i familjeföretaget. Peter blev vd när Ulf gick i pension 1995. Tillsammans har de nu över 70 års samlad erfarenhet av Somas.

– Det har varit en häftig resa. Kalla det lyckosamt eller tursamt men det har framför allt handlat om skickliga medarbetare och bra tajmning. Det är som om bolaget har ett särskilt DNA, ler Peter.

Vuxit med ansvaret

Ett av familjeföretagets kännetecken är engagemanget för Säffle vilket under alla år avspeglat sig på många sätt.

– Något som vi tycker är väldigt glädjande är när människor flyttar till Säffle och när ungdomar väljer att återvända hit efter sina studier, säger Peter.

Under brödernas ledning har Somas haft en fortsatt stark utveckling och i årtionden varit en av kommunens största privata arbetsgivare.

– Det är ett stort ansvar att ta på sig. Men vi har vuxit med ansvaret, företaget har fått en stark profil och har alltid haft ekonomiska resurser och de förutsättningar som krävs för att nå framgångar, säger Peter.

Mycket på export

Det som en gång var ett besticktillverkande företag har numera 80 procent av sin tillverkning på export. På tidigt 80-tal låg årsomsättningen på 30 miljoner och man levererade 3 000 småventiler per år. Idag har omsättningen alltså sprängt 400-miljonersvallen och antalet levererade ventiler uppgår till 12 000 per år - ventiler med ett betydligt större omfång och tonnage än de man tillverkade för 40 år sedan.

– Vi har jobbat efter en vision som vi upprättade för några år sedan. Vi satte målet att uppnå en omsättning på just 400 miljoner. Det har vi lyckats med och vi har all anledning att tro på en bra framtid, säger Peter.

Har ni en oro för pandemin och lågkonjunkturen?

– Hela världen påverkas ju och alla har dåligt i sina orderböcker. Vi är inte drabbade ännu, men vi påverkas av olika faktorer som exempelvis containerbrist, försenade stålleveranser och naturligtvis ökad sjukfrånvaro. Men vi har en bra buffert och har hittills har haft balans i produktionen och bra orderförsörjning, svarar bröderna.

Somas största ventil - Säffles nya landmärke

Artikeltaggar

Lars HäggNäringslivNyheterPeter HäggSäffleSomas AB

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.