Hoppa till huvudinnehållet

Konståkningsklubben firar 20 år

Publicerad:
Säffle konståkningsklubb firar 20 år som egen verksamhet. (ST-arkiv)
Säffle konståkningsklubb firar 20 år som egen verksamhet. (ST-arkiv) Foto: Jenni Jansson

I år var det 20 år sedan som Säffle konståkningsklubb bildades. I dag finns det potential för elitåkare i klubben och de har tränare med fina meriter från mästerskap som SM, EM och VM.

Innan klubben bildades tillhörde konståkarna Säffle HC och var en egen sektion i föreningen. Den 13 april 2000 bestämde de att en egen klubb skulle bildas och den har sedan dess vuxit genom åren. I dag är det 64 medlemmar var av 36 konståkare.

– Eftersom vi har grupper som är indelade efter nivå på åkare och inte ålder, blir det ganska annorlunda mot andra sporter där man är indelade efter ålder. Det blir en speciell gemenskap där man lär sig att umgås med olika åldrar och de äldre blir förebilder för de yngre. Ledorden inom konståkningen är glädje, glöd och gemenskap och vi tycker att det blir en speciell gemenskap i en grupp med blandade åldrar, säger Cecilia Andersson, kassör i Säffle KK.

Förra året hade Säffle Konståkningsklubb en uppvisning under skyltsöndagen på Stortorget i Säffle. (ST-arkiv)
Förra året hade Säffle Konståkningsklubb en uppvisning under skyltsöndagen på Stortorget i Säffle. (ST-arkiv) Foto: Claes Österman

Duktiga tränare

I klubben har de för tillfället fyra duktiga tränare, Emilia Bruhn från Säffle KK. Emilia är tidigare a-åkare och har tränarutbildning 1a. Jelizaveta Kopaca från Lerums Konståkningsklubb, Jelizaveta är tidigare elitserieåkare med SM-meriter och har tränarutbildning 2b. Rebecca Frejgrim från Hammarö Konståkningsklubb, Rebecca är aktiv åkare i Hammarö och har gått instruktörsutbildning steg 2B och domarutbildning steg 1. Och senast har de fått in Monique van der Velden, Monique är tidigare nederländsk mästare och har tävlat EM och VM samt uppträtt med olika isföreställningar världen över. Monique har belgisk tränarbehörighet för alla nivåer och har varit tränare sedan många år tillbaka i Belgien, Nederländerna och Las Vegas. Monique är med som tränare i alla Säffle KK:s konståkningsgrupper.

– Hon är väldigt duktig på att få alla åkare att utvecklas, säger Cecilia Andersson, kassör i Säffle KK.

Monique flyttade till Sverige med sin familj i oktober och hennes två barn Beau och Nora tränar med klubben. Beau och Nora är med i det belgiska landslaget och har nu möjlighet att kvala till elitserien här i Sverige. Detta har verkligen varit ett lyft för klubben, då de tycker att det är mycket inspirerande att ha med så duktiga åkare på träningarna.

Konståkningsskolan passar barn i alla åldrar som vill lära sig åka skridskor eller börja med konståkning. (ST-arkiv)
Konståkningsskolan passar barn i alla åldrar som vill lära sig åka skridskor eller börja med konståkning. (ST-arkiv) Foto: Carolina Schützer

Konståkningsskola

Under hösten har de haft konståkningsskola för nybörjare. Två barn har valt att börja i rosa grupp, det vill säga att börja med konståkning på riktigt. Tilde och Linnea Nilars är tränare för konståkningsskolan och de är även aktiva åkare i klubben.

– De går barn- och fritidsprogrammet på gymnasiet, så de har bra hand med barn. Konståkningsskolan börjar igen den 10 januari och passar barn i alla åldrar som vill lära sig åka skridskor eller börja med konståkning, säger Cecilia.

  • Sridskodisco är också ett roligt moment som konståkningsklubben brukar ha. (ST-arkiv)
    Sridskodisco är också ett roligt moment som konståkningsklubben brukar ha. (ST-arkiv) Foto: Carolina Schützer
  • Årligen återkommande är konståkningsklubbens isshow, som tyvärr fått pausats i år. (ST-arkiv)
    Årligen återkommande är konståkningsklubbens isshow, som tyvärr fått pausats i år. (ST-arkiv) Foto: Claes Österman
  • Det brukar även bli ett par till några konståkningsläger per år i Somashallen. I år har de haft två stycken innan jul. (bilden är tagen från ett tidigare år)
    Det brukar även bli ett par till några konståkningsläger per år i Somashallen. I år har de haft två stycken innan jul. (bilden är tagen från ett tidigare år) Foto: Carolina Schützer

Pausat konståkningen

När coronan har lugnat sig hoppas Säffle Konståkningsklubb på att få fira ett 20-års jubileum. Men just nu är all verksamhet i konståkningsklubben försatt i paus fram till 21 december, om inte läget förvärras och nya åtgärder vidtas. Beslutet togs den 11 december på grund av ökad smittspridning och fall i den egna föreningen.

Artikeltaggar

KonståkningSäffleSäffle KonståkningsklubbSomashallenSport

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.