Hoppa till huvudinnehållet

Kompisarnas fröjdefulla jul sänds live

Publicerad:
Reporter Cecilia Snöbohm
Cecilia Snöbohm
cecilia.snobohm@saffletidningen.se
Kompisarna repar inför digital julkonsert till förmån för Säffle församlings blomsterfond. "De här pengarna gör verkligen skillnad. Det här är pengar som går till behövande i vår stad", säger Jörgen Nordmarker.
Kompisarna repar inför digital julkonsert till förmån för Säffle församlings blomsterfond. "De här pengarna gör verkligen skillnad. Det här är pengar som går till behövande i vår stad", säger Jörgen Nordmarker. Foto: Claes Österman

Förra året arrangerade bandet Kompisarna tillsammans med Svenska kyrkan och Ljudmakaren en magisk julkonsert till förmån för Säffle församlings blomsterfond. Behovet att stöd och hjälp är fortfarande stort och det vill arrangörerna återigen öppna sina armar för.

I år är ingenting sig likt, men den konsert som utlovades förra året att göras igen, den kommer att bli av. Förra året slog det väldigt väl ut och de sålde ut platserna i kyrkan på en gång.

– Det var en väldigt bra respons från väldigt många och redan i kyrkan lovade vi tillsammans med publiken att det här gör vi om nästa år, säger Jörgen Nordmarker, sångare i Kompisarna.

Årets julkonsert kommer att livestreamas lördagen den 19 december direkt från Säffle kyrka.

– Svenska kyrkan i Säffle ville verkligen göra det här och vi vill det också. Då har vi vår gode vän och ljudfirma, Ljudmakaren. De har också fått gjort om mycket i sin verksamhet och livestreamar mycket nu, säger Jörgen.

 • Foto: Claes Österman
 • Foto: Claes Österman
 • Foto: Claes Österman
 • "Vi står verkligen med väl anpassat avstånd och repar", säger Jörgen Nordmarker.
  "Vi står verkligen med väl anpassat avstånd och repar", säger Jörgen Nordmarker. Foto: Claes Österman

Tillsammans gör de skillnad

Jörgen pratar väldigt gott om Säffle som stad, att den lilla staden erbjuder ett rikt socialt nätverk. Genom att det finns många bra och nära kontakter har de exempelvis haft möjligheten att repetera inför konserten i en stor verkstadslokal, som ägs av Tom Hermansen som har Knusesunds herrgård, och behållit avstånd mellan medlemmarna i bandet.

– Vi står verkligen med väl anpassat avstånd och repar, säger Jörgen.

Just det här med att mycket går att genomföras med hjälp av varandra, det är ett av budskapen som man vill förmedla med lördagens julkonsert.

– Vi vill att det här ska vara en stund där vi inte pratar jag. Det vi pratar är - vad gör vi tillsammans och tillsammans kan vi göra mycket skillnad. För det är väldigt mycket jag just nu i vårt samhälle.

En av kvällens gästartister är ingen mindre än Sven-Ingvars frontfigur.

– Nu kommer Oscar Magnusson att göra några låtar och bara det är också kul. Och för att det inte ska bli för gubbigt så kommer Klara Nordmarker att dyka upp och köra en jullåt, säger Jörgen.

 • Kyrkoherden Lena Skoting, Svenska kyrkan kommer att hålla i Lenas hörna under den digitala julshowen. (ST-arkiv)
  Kyrkoherden Lena Skoting, Svenska kyrkan kommer att hålla i Lenas hörna under den digitala julshowen. (ST-arkiv) Foto: Nathalie Forsström
 • Klara Nordmarker står för den yngre generationen under programmet.
  Klara Nordmarker står för den yngre generationen under programmet. Foto: Claes Österman
 • En av gästartisterna är ingen mindre än frontfiguren Oscar Magnusson i Sven-Ingvars. (ST-arkiv)
  En av gästartisterna är ingen mindre än frontfiguren Oscar Magnusson i Sven-Ingvars. (ST-arkiv) Foto: Claes Österman

Lenas hörna

Programmet kommer att bli något annorlunda mot fjolårets.

– I år kommer vi att jobba med något som vi kallar för Lenas hörna. Det är Lena Skoting, kyrkoherden, som kommer att finnas med och hälsa välkomna och sen kommer hon även att prata med Oscar i ett samtal och någon utav oss i Kompisarna. Det kommer bli mer som ett TV-program. Sen kommer det naturligtvis att bli väldigt mycket musik.

Det är synligt att julkonserten är ett koncept där alla gör det tillsammans.

– Jag menar, Lenas hörna till exempel, då gick jag och frågade Saker och Ting om hon kan tänka sig att se till att det ser snyggt ut där, berättade Jörgen och hade fått ett tydligt ja om att det gjorde hon gärna.

Gör skillnad

I fjol byggde konceptet på att sälja biljettplatser. I år blir det att samla in genom att få folk och swisha en slant till Säffle församlings blomsterfond.

– Det ligger ett swishnummer hela tiden och sen är det så att vem som helst kan titta på det här, det kostar ingenting.

Och det är inte mängden man ger som är det viktiga, varje krona gör skillnad menar Jörgen.

– Vi har olika förutsättningar, men om jag kan skänka tjugo kronor så är det lika mycket värt som den som kan skänka femhundra kronor. För det är tillsammans vi gör skillnaden.

Bästa gåvan

Nu hoppas de på att alla håller sig friska, få sprida glädje i år igen och att de ska nå än mer insamlade medel än i fjol. Sen vill alla få vara med igen och ser fram emot en fantastisk kväll.

– De här pengarna gör verkligen skillnad. Det här är pengar som går till behövande i vår stad. Det går ju inte till några konstiga grejer. Det går faktiskt till att möjliggöra att det blir en vanlig vardag och att några får en möjlighet att fira jul. Att göra något sådant här, att få ge, det är den bästa gåvan man kan få, säger Jörgen.

Artikeltaggar

Jörgen NordmarkerKlara NordmarkerKompisarnaLena SkotingLjudmakarenNyheterNöje/KulturOscar MagnussonSäffleSäffle kyrka

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.