Hoppa till huvudinnehållet

Ljus idé ger kyrkan (jul)spel

Publicerad:
Reporter Alexander Lindhe
Alexander Lindhe
redaktion@saffletidningen.se
Här, på Säffle kyrkas fasad som vetter mot Billerudsgatan, blir det ljusspel i jul producerat av Ljudmakaren i Säffle.
Här, på Säffle kyrkas fasad som vetter mot Billerudsgatan, blir det ljusspel i jul producerat av Ljudmakaren i Säffle. Foto: Alexander Lindhe

Eftersom det inte blir några gudstjänster i jul ville Säffle pastorat hitta på något annat för folk att göra.

– Då kom vi på den här idén, och Ljudmakaren högg direkt, säger prästen Lena Skoting.

Nej, det blir varken någon midnattsmässa eller julotta i år. Men kyrkan är ändå viktig för många människor under julhelgen, så prästen Lena Skoting och hennes kollegor ville hitta på något annat.

– Så vi började fundera på vad vi kunde göra utomhus, och som inte samlar för mycket folk samtidigt. Och vad är det vi har? Jo, en gigantisk tegelvägg på kyrkan här i Säffle.

"Jätterolig idé"

Idén om att ljussätta Säffle kyrka föddes, och pastoratet tog kontakt med Stefan Ferger på Ljudmakaren.

– Och han högg direkt, säger Lena Skoting.

– Det är en jätterolig idé, och något som säkert kan bli ett utflyktsmål under julhelgen för många, säger Stefan Ferger.

Ljus och musik

Det är Ljudmakarens Bobby Svanér de la Cruz som arbetar med projektet - ett ljusspel som ska projiceras på den delen av kyrkans fasad som vetter ut mot Billerudsgatan.

– Det blir lampor inne i stora kyrkosalen, men framför allt ute riktade mot fasaden. Och varje hel timme körs ett ljusspel med musik till, säger Stefan Ferger.

Prästen Lena Skoting och Stefan Ferger från Ljudmakaren diskuterar ljusspelet som ska visas på Säffle kyrkas fasad under julhelgen. Fönstret i bakgrunden ska också lysas upp, inifrån, så att det syns från utsidan.
Prästen Lena Skoting och Stefan Ferger från Ljudmakaren diskuterar ljusspelet som ska visas på Säffle kyrkas fasad under julhelgen. Fönstret i bakgrunden ska också lysas upp, inifrån, så att det syns från utsidan. Foto: Alexander Lindhe

Ljuspunkt

Projektet föddes så sent som i början av december, och redan i nästa vecka ska lampor installeras och kablar dras.

– Bobby har arbetat med ljusspelet sedan beslutet togs. Normalt när man gör en sådan här grej arbetar man med det i kanske sex månader, så det här har gått undan, säger Stefan Ferger.

Han är noga med att påpeka att det inte blir en ljusshow i samma kaliber som till exempel den på Wermland opera - det är helt enkelt för kort tid för att planera något sådant, menar han.

– Men det blir en ljuspunkt i mörkret och det är kul att vi får hitta på något annorlunda. Och förhoppningsvis kan det ge ringar på vattnet.

Hela julhelgen

Ljusspelet tänds officiellt på julafton och kommer visas till och med annandagen.

– Från klockan fyra på eftermiddagen och fram till tio på kvällen har vi sagt. Och vi kommer givetvis se till att vi inte stör några grannar, säger Lena Skoting.

Artikeltaggar

BillerudsgatanLena SkotingLjudmakarenNyheterStefan FergerSäffleSäffle kyrkaSäffle pastorat

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.