Hoppa till huvudinnehållet

Kulturpris delades på tre

Publicerad:

I fredags förra veckan delades det årliga kulturpriset och kulturstipendiet ut av Säffle kommuns kulturnämnd. Det är det femtionde kulturpriset i ordningen som delas ut till betydelsefulla kulturutövare i kommunen.

Kurt Karlsson, Hanna Ingman och Stig Andersson. Bildkälla: Säffle kommun.
Kurt Karlsson, Hanna Ingman och Stig Andersson. Bildkälla: Säffle kommun. Foto: Säffle kommun

De som uppmärksammades i år och därmed fick dela på äran samt prissumman om 10 000 kr var Stig Andersson och Kurt Karlsson. Årets kulturstipendiat blev Hanna Ingman.

Mångårig aktör

Stig Andersson tilldelades Säffles kulturpris för sina mångåriga insatser inom Säffles kulturföreningar, som bland annat Seffle Jazz Club, samt för sitt föredragande inom kultur- och medicinhistoria.

– Det var väldigt trevligt och jag känner mig uppskattad för mina insatser. Personligen så har musik, litteratur, film och teater varit en stor del av mitt liv och jag skulle aldrig kunna tänka mig att vara utan det heller. Jag tycker själv att kulturella aktörer är viktiga, och då anser jag att det är angeläget att själv vara aktiv och bidra till det. Det hör liksom till mina grundvärderingar, och så är det särskilt tillfredsställande att skapa något själv, säger Stig Andersson.

"Mycket stolt"

För Kurt Karlsson kom beskedet som en chock, men han känner sig samtidigt väldigt stolt över att ha blivit tilldelad Säffles kulturpris.

– När Veronika Bäckström ringde mig blev jag helt ställd. Det var förfärligt roligt att få det beskedet, och jag är mycket stolt över det.

Motiveringen till kulturnämndens beslut är Kurt Karlssons engagemang och betydelsefulla arbete i föreningen Samlarklubben Olof Trätälja, där han i sin tjänst bidragit till "ett levande intresse för samlarföremål".

– Samlarklubben är nästan som ett museum blandat med privatsamhälle. Vi förkovrar våra medlemmar genom föredrag för att vi ser att föremål som har ett omfattande historiskt och kulturellt värde ofta slängs för att man inte vet att det finns ett samlarvärde, förklarar Kurt Karlsson.

Stipendiat

Utöver kulturpriset så delas även ett stipendium ut, och denna gång var det Hanna Ingman från Säffle som fick ta emot det med följande motivering:

"Hanna har gått från Säffle Musikskola och SäffleOperan via studier på Balettakademien i Stockholm till att påbörja den 3-åriga musikalutbildningen på Balettakademien i Göteborg. Kulturnämnden vill uppmuntra Hanna i hennes fortsatta studier och nämnden hoppas att få se henne på scen i Säffle och på någon av de stora musikalscenerna".

Även Hanna Ingman är rörd över uppskattningen.

– Jag fick faktiskt en tår i ögat när jag fick samtalet, och är ju såklart jättestolt, glad och tacksam, säger hon.

Artikeltaggar

BalettakademienKulturnämndenMusikskolanNöje/KulturSäffleSäffleoperanSeffle Jazz Club

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.