Hoppa till huvudinnehållet

Få chanser till extra långledigt 2021

Publicerad:
Kalendern är inte gynnsam för den som vill maxa sina ledigheter 2021. Arkivbild.
Kalendern är inte gynnsam för den som vill maxa sina ledigheter 2021. Arkivbild. Foto: Christine Olsson/TT

Kalendern jobbar emot den som hoppats på långa pandemifria ledigheter med resor och vänner 2021 i utbyte mot få semesterdagar.

För den arbetstagare som känner att det var bättre förr så stämmer det verkligen när det gäller ledigheter och röda dagar. Så sent som 2019 var det ett toppenår när det gällde röda dagar.

Julafton inföll på en onsdag vilket gav kontorstidsarbetande arbetstagare möjlighet till en lång julledighet utan att semesterdagskassan behövde tömmas.

Men 2021 blir det värre. Då blir det vad som brukar kallas en arbetsgivarjul. Det vill säga en jul när de röda dagarna mestadels infaller på lördagar och söndagar.

För den som vill vara långledig runt jul 2021/22, exempelvis från julafton till och med trettonhelgen går det åt åtta semesterdagar. Det kan jämföras med guldåret 2019/20 när samma ledighet endast krävde uttag av fyra semesterdagar.

För den ledighetstörstande kan det möjligen kännas gynnsamt att påsken infaller ganska tidigt 2021. Redan den 1 april stundar skärtorsdag med påföljande ledigt till och med den 5 april.

2021 års valborg infaller på en fredag vilket förstås innebär att den röda dagen 1 maj, som vissa år bjuder extra vardagsledigt, infaller på en lördag som för många redan är en ledig dag.

Också nationaldagen har 2021 passat på att lägga sig på en redan ledig dag. Den 6 juni är nästa år på en söndag så där försvinner också möjligheten till lite extra vardagsledigt.

Beatrice Nordensson/TT

Artikeltaggar

SamhälleSemester

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.