Hoppa till huvudinnehållet

Sifhällatomtarna fyller 70 år i skuggan av coronaviruset

Publicerad:
En självklar förgrundsgestalt i Sifhällatomtarna var i ett halvt sekel Kjell Ohlson, som med sång och entusiasm bidrog till att skapa julstämning. Foto: Åke Jansson
En självklar förgrundsgestalt i Sifhällatomtarna var i ett halvt sekel Kjell Ohlson, som med sång och entusiasm bidrog till att skapa julstämning. Foto: Åke Jansson Foto: Åke Jansson

Det skulle ha blivit ett riktigt festligt 70-årsfirande för Sifhällatomtarna i år. Nu vet alla hur läget är. Coronaviruset sätter stopp för en tradition som levt vidare i sju decennier och som blivit allt starkare med åren. Nästa jul får vi hoppas att allt är som vanligt igen med spelande och sjungande Sifhällatomtar.

Allt började 1950. Initiativtagare var Uno Sparre, som var starkt engagerad i SK Sifhälla och en glädjespridare av stora mått. Han fick med sig ett antal andra sifhällaiter och tillsammans besökte de på julaftonen Säffles lasarett för att sprida lite julglädje.

Initiativtagare till Sifhällatomtarna var 1950 Uno Sparre. Han fick med sig en grupp sifhällaiter och inledde en tradition som fortfarande i högsta grad lever vidare även om pandemin i år sätter käppar i hjulet.
Initiativtagare till Sifhällatomtarna var 1950 Uno Sparre. Han fick med sig en grupp sifhällaiter och inledde en tradition som fortfarande i högsta grad lever vidare även om pandemin i år sätter käppar i hjulet. Foto: ST arkiv

Det upprepades julen därpå och snart var det en tradition, som också kom att omfatta äldreboenden. Nya eldsjälar kom med i tomtegänget. Två blev verkliga veteraner. Sven Gustafsson ställde upp som Sifhällatomte inte mindre än 54 år och Kjell Ohlson som också var med över ett halvt sekel.

- Det är ingen riktig julafton förrän man har varit ute med Sifhällatomtarna, hävdade Sven Gustafsson mer än en gång.

På medicinavdelningen 1977 var det läkaren Erik Hansson som tog täten och ledde långdansen. Sven Gustafsson och Erik Andersson spelade dragspel och gitarr.
På medicinavdelningen 1977 var det läkaren Erik Hansson som tog täten och ledde långdansen. Sven Gustafsson och Erik Andersson spelade dragspel och gitarr. Foto: Sven-Erik Dahlström
Sifhällatomtarna med Kjell Ohlson i spetsen underhöll på sjukhuset. Läkarna Erik Fries och Acke Hallén fanns bland åhörarna.
Sifhällatomtarna med Kjell Ohlson i spetsen underhöll på sjukhuset. Läkarna Erik Fries och Acke Hallén fanns bland åhörarna. Foto: Sven-Erik Dahlström

Många trotjänare

De som tidigt kom med som musiker var förutom Sven Gustafsson också Gunnar Pettersson och Erik Andersson. Och i spetsen för sångarna fanns förstås Kjell Ohlson. De kallades veteraner redan när Sifhällatomtarna firade 30-årsjubileum i Medborgarhuset. Det var för 40 år sedan.

En som fanns med den gången var för övrigt en ung Maria Sköld. Idag heter hon som bekant Maria Wells och Sifhällatomte är hon fortfarande. Det är också maken Robert Wells, som gjorde sitt första framträdande med Sifhällatomtarna redan vid mitten av 1990-talet och som sedan har hunnit med åtskilliga julaftonsbesök som Sifhällatomte.

Listan över trotjänare bland Sifhällatomtarna skulle kunna göras mycket lång. De som en gång kom med i tomtegänget har ofta skaffat sig en speciell jultradition.

Inte mindre än 54 gånger kom Sven Gustafsson med sitt dragspel för att ansluta till Sifhällatomtarna på julaftonen.
Inte mindre än 54 gånger kom Sven Gustafsson med sitt dragspel för att ansluta till Sifhällatomtarna på julaftonen. Foto: Åke Jansson

Långdans genom sjukhuset

En tradition som skapades tidigt och som pågick under många år var långdans genom sjukhuset. På respektive avdelning var det om möjligt överläkaren själv som ledde dansen. Just denna tradition fick av naturliga skäl ett slut när akutsjukhuset lades ned för snart tjugo år sedan.

Det är ingen överdrift att påstå att det genom åren har varit hög klass på Sifhällatomtarnas julprogram. Man kan ana ett samband mellan Sifhällatomtarna och Säffleoperan. Många av de som varit aktiva i Säffleoperan har också engagerat sig i Sifhällatomtarna och bidragit till den sångglädje som har varit ett kännetecken. En av de första var Britt-Louise Enneby-Wåhlstedt. Maria Wells är ett annat exempel. På senare år kan man nämna Lotta Sairio, Malin Axelsson, Camilla Sairio, Kaj Hagstrand, Thomas Kihlström, Jonas Rimeika med flera. Även på musikersidan har det hållits hög klass.

Maria Sköld blev mycket tidigt Sifhällatomte. När hon och Robert Wells blev ett par lockade hon också med honom till tomtegänget. Första gången var redan i mitten av 1990-talet. Foto: Åke Jansson
Maria Sköld blev mycket tidigt Sifhällatomte. När hon och Robert Wells blev ett par lockade hon också med honom till tomtegänget. Första gången var redan i mitten av 1990-talet. Foto: Åke Jansson Foto: Åke Jansson

En del av nya klubben

Det som från början handlade om att skapa lite julglädje på lasarettet har med tiden kommit att utvecklas till betydligt mer. Äldreboenden som Björkbacken och Lindbacken kom tidigt med. Senare tillkom Kaptensgården. På senare år har det även gjorts besök utanför tätorten och det har bjudits på ett julprogram på Sagabiografen.

Säffles lucia Ingegerd Nygren fanns med bland Sifhällatomtarna vid 30-årsjubileet 1980. Övriga i bakre raden är Willy Lundberg, Gunnar Pettersson, Sven Gustafsson och Britt-Louise Enneby-Wåhlstedt. I mittenraden sitter Kjell Ohlson i mitten och ytterst i raden ses Carina Grunnan och Maria Sköld, idag Wells. Småtomtar var förstås också med.
Säffles lucia Ingegerd Nygren fanns med bland Sifhällatomtarna vid 30-årsjubileet 1980. Övriga i bakre raden är Willy Lundberg, Gunnar Pettersson, Sven Gustafsson och Britt-Louise Enneby-Wåhlstedt. I mittenraden sitter Kjell Ohlson i mitten och ytterst i raden ses Carina Grunnan och Maria Sköld, idag Wells. Småtomtar var förstås också med. Foto: Sven-Erik Dahlström
När Sifhällatomtarna 30-årsjubilerade 1980 firades det på Medborgarhuset. Ordföranden Bengt Forsberg längst till höger tackade de som redan då kallades tomteveteraner. Från vänster ses Kjell Ohlson, Erik Andersson, Britt-Louise Enneby-Wåhlstedt, Gunnar Pettersson, Signhild Lundberg, Willy Lundberg, Sven Gustafsson och Bengt Nehlin.
När Sifhällatomtarna 30-årsjubilerade 1980 firades det på Medborgarhuset. Ordföranden Bengt Forsberg längst till höger tackade de som redan då kallades tomteveteraner. Från vänster ses Kjell Ohlson, Erik Andersson, Britt-Louise Enneby-Wåhlstedt, Gunnar Pettersson, Signhild Lundberg, Willy Lundberg, Sven Gustafsson och Bengt Nehlin. Foto: Sven-Erik Dahlström

Att SK Sifhälla har upphört som egen förening och blivit en del i nya Säffle Sportklubb ändrar egentligen inget för tomteskaran. Sifhällatomtarna lever vidare som en sektion i nybildade sportklubben och namnet ändrar man naturligtvis inte på.

Det skulle behövas en pandemi för att sätta en käpp i hjulet för Sifhällatomtarna, men även om 70-årsjubileet inte blir vad det var tänkt så kommer bättre år. Och om fem år kan det bli ett hejdundrande 75-årsjubileum.

Under många år var det tradition att Sifhällatomtarna gjorde en långdans genom sjukhusets olika avdelningar. 1977 var det överläkare Bernt Löfgren som ledde dansen genom kirurgavdelningen.
Under många år var det tradition att Sifhällatomtarna gjorde en långdans genom sjukhusets olika avdelningar. 1977 var det överläkare Bernt Löfgren som ledde dansen genom kirurgavdelningen. Foto: Sven-Erik Dahlström

Artikeltaggar

Jonas RimeikaKaj HagstrandLokalhistoriaMalin AxelssonMaria WellsNöje/KulturRobert WellsSK SifhällaThomas Kihlström

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.