Hoppa till huvudinnehållet

Räddningstjänsten varnar när Byälven stiger

Publicerad:
Byälvens vattenstånd stiger med flera centimeter per dygn och Räddningstjänsten går ut med en varning till allmänheten.
Byälvens vattenstånd stiger med flera centimeter per dygn och Räddningstjänsten går ut med en varning till allmänheten. Foto: Claes Österman

De senaste dagarnas rikliga nederbörd gör att Byälvens vattennivå stiger snabbt igen. Räddningstjänsten går nu ut och varnar allmänheten.

Byälvens vattennivå var långt över den normala vattennivån tidigare i höstas då det regnade rikligt under en lång period.

Men när regnet upphörde sjönk nivån och faran avblåstes.

Men nu stiger Byälven igen.

– Vattnet stiger snabbt och det sker med flera centimeter per dygn vilket gör att vattennivån är långt över det normala även om det inte är lika högt som ifjol. Vi vill uppmana fastighetsägare att vara uppmärksamma och förbereda sig för eventuella problem, säger Mattias Larsson som är räddningschef i Säffle kommun.

Räddningschefen i Säffle och Arvika, Mattias Larsson, uppmanar till skärpt uppmärksamhet när Byälven nu stiger snabbt.
Räddningschefen i Säffle och Arvika, Mattias Larsson, uppmanar till skärpt uppmärksamhet när Byälven nu stiger snabbt. Foto: Denny Jansson

Det är ett tungt lågtryck som legat över vårt område under en lång period.

– Vi kollar regelbundet prognoserna med SMHI och just nu pekar allt på att det kommer att bli mer nederbörd under de närmaste dagarna och då kan vi räkna med att Byälven fortsätter att stiga och att det går snabbt, säger Mattias Larsson.

Efter nyår kan lågtrycket lätta.

– Ja, då ser det ljusare ut och då kommer vattennivån förhoppningsvis inte att stiga lika snabbt, säger Mattias Larsson.

Han hoppas att Säffle kommun på sin hemsida inom kort tid ska få upp en nivåmätare där man själv kan avläsa hur älven stiger.

– Vi fick upp en sådan på Arvikas hemsida och förhoppningsvis löser det sig även i Säffle eftersom allmänheten den vägen kan få viktig information,säger räddningschefen.

Vilka råd vill du ge fastighetsägare i älvens närhet?

– Att ta vår varning på allvar. Många fastighetsägare har varit med om det här i så många år och vet vad som behöver åtgärdas för att förebygga eventuella skador om vattnet börjar svämma över.

Artikeltaggar

Mattias LarssonMiljöNyheterSäffle kommunSMHI

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.