Hoppa till huvudinnehållet

Rådet till företagarna efter covid-året: "Stäm av ekonomin"

Publicerad:
Kristine Geimure, Emma Olsson och Camilla Carlsson menar alla att intresset bland företagare i Säffle för att söka ekonomiskt stöd har varit stort under året. "Det har varit en rörig tid, men tillsammans har vi kunnat ta reda på allt vi behöver veta", säger Camilla Carlsson.
Kristine Geimure, Emma Olsson och Camilla Carlsson menar alla att intresset bland företagare i Säffle för att söka ekonomiskt stöd har varit stort under året. "Det har varit en rörig tid, men tillsammans har vi kunnat ta reda på allt vi behöver veta", säger Camilla Carlsson. Foto: Alexander Lindhe

Det har varit ett svårt år för många företag i och med coronapandemin. Samtidigt har det tagits fram flera stöd för företagare att söka för att underlätta det ekonomiska bortfallet.

– Vi har fått plugga febrilt för att hänga med i alla svängar, säger Camilla Carlsson på Säffle och Långseruds ekonomitjänst.

Tidigt i våras stod det klart att pandemin skulle komma att påverka ekonomin för många företag - allt från stora aktiebolag till små egenföretagare.

För att underlätta lanserade regeringen olika stödpaket och bidrag för företag att ansöka om.

– Intresset för de här stöden har varit stort bland våra kunder för det var en oviss tid för många i början, säger Camilla Carlsson.

"Rörigt"

Hon äger och driver redovisningsbyrån Säffle och Långseruds ekonomitjänst.

Tillsammans med sina anställda har de under året ständigt fått läsa på och förbereda i takt med att nya stödpaket lanserats och gamla ändrats eller försvunnit.

– Det har varit en rörig tid, men samtidigt rolig. Vi har hela tiden varit tvungna att vara på tårna för att veta vilka stöd och bidrag som funnits att tillgå.

Färre stöd till små företag

Coronapandemin har slagit olika mot olika företag. Och på samma sätt har de ekonomiska stöden varit till olika stor hjälp.

– Det vi sett är att aktiebolag har fått mer stöd från regeringen än vad mindre företag och egenföretagare fått hittills, säger Emma Olsson som är redovisningskonsult på Säffle och Långseruds ekonomitjänst.

Det har blivit mycket att läsa på och mycket papper att hantera under året. "Samtidigt har det digitala arbetet fått sig en skjuts av pandemin, vilket vi tycker är bra", säger Kristine Geimure.
Det har blivit mycket att läsa på och mycket papper att hantera under året. "Samtidigt har det digitala arbetet fått sig en skjuts av pandemin, vilket vi tycker är bra", säger Kristine Geimure. Foto: Alexander Lindhe

Och med alla nya förslag och beslut om stöd som presenterats har det inte alltid varit lätt att hänga med - vare sig för redovisningsbyrån eller för deras kunder.

– Det gäller att hela tiden vara påläst, speciellt för oss. Blir det en kontroll nästa år måste vi kunna stå för det vi gjort, säger Kristine Geimure, även hon redovisningskonsult.

"Läge att stämma av"

Nu hoppas de att ansökningsperioderna förlängs så att fler företag hinner ansöka om stödpaket, och att fler stöd kommer mindre företag till gagn.

– Det kom till exempel ett nytt omsättningsstöd för egenföretagare nu i november som de kan söka fram till sista januari, men vi hoppas att den perioden förlängs så att fler hinner ansöka, säger Kristine Geimure.

– Och är man företagare kan det vara läge att göra en avstämning för att se hur man ligger till. Det kan finnas ekonomisk stöd och hjälp att få nu som kanske försvinner längre fram, säger Emma Olsson.

Artikeltaggar

EkonomiFöretagandeNyheterSäffleSäffle och Långseruds ekonomitjänst

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.