Hoppa till huvudinnehållet

Översvämningsskyddet på plats i Arvika

Publicerad:
  • Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson
  • Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Under tidiga kvällen på nyårsafton var översvämningsskyddet i Arvika på plats. Vattennivåerna har stigit både i Arvika och Säffle.

Vattnet har stigit allt mer in mot centrala Arvika.
Vattnet har stigit allt mer in mot centrala Arvika. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

– Min ambition är att översvämningsskyddet ska vara klart idag, säger Stefan Alexandersson, driftchef på avloppsreningsverket som leder det praktiska arbetet med översvämningsskyddet, tidigare under dagen.

För Glafsfjorden ligger vattennivåerna på nyårsafton på 47, 23 meter över havet.

– Vattennivåerna fortsätter öka och det kommer de att göra nästan en vecka in på det nya året, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika , Säffle och Eda.

Vattnet närmar sig bilvägen in mot centrala Arvika.
Vattnet närmar sig bilvägen in mot centrala Arvika. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Den högsta vattennivån i Arvika uppmättes översvämningsåret 2000, då låg vattennivån på 48,88 meter över havet.

Är det risk för att vattennivån kommer stiga lika mycket som då?

– Det här är inte alls det scenario som vi hade 2000. Jag ser inte alls att vi tillnärmelsevis kommer få de nivåerna. Det är väsentligt lägre nivåer nu. Vi ser ju också att det finns en kulmen. Det kommer bli högtrycksbetonat väder och vattennivåerna kommer sluta stiga någon gång in på det nya året. Enligt prognosen kommer det att stiga några decimeter till, säger han.

Hur ser det ut för Säffles del?

– Det är ju höga vattennivåer hela vägen från Glafsfjorden och vägen ner till Säffle. Vattnet ställer till med problem hela vägen. Vi planerar för vad vi behöver göra i Säffle tätort för att skydda det som behöver skyddas. En sådan planering pågår. Vi har en beredskap för att börja bygga barriärer där.

Kan det bli att ni börjar bygga barriärer nu under nyårshelgen?

– Det vet vi inte än. Vi jobbar ju med det här just nu. Vi ser ju att vattennivåerna i Säffle kommer fortsätta öka, även där med ett antal decimeter. Vattnet ställer ju till med problem redan nu. Så man måste vidta åtgärder.

Vilka problem har uppstått i Säffle?

– Redan nu så måste man hantera så att det inte blir en bakåtinträngningseffekt i avloppssystemet till exempel. Vi har ju också bryggor som vattnet sliter i och det är jordbruksmark i Gillberga , där det finns fördämningar och invallningar mot Byälven och det sliter ju väldigt mycket på de invallningarna. så vattnet ställer ju till problem redan nu.

Finns det risk för samhällsfunktioner?

– Ja i Säffle tätort vad det lider. Det finns ju samhällsviktig verksamhet i Säffle som kan behöva skyddas. Det är sånt vi tittar på nu, säger Mattias Larsson.

SMHI höjer varningen för Byälven
Vattnet fortsätter att stiga i Arvika.
Vattnet fortsätter att stiga i Arvika. Foto: Jan-Olof ”Lollo” Johansson

Artikeltaggar

ArvikaGlafsfjordenMattias LarssonSäffleVäder

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.