Hoppa till huvudinnehållet

Byälven stiger snabbt - kulmen väntas på söndag

Publicerad:
Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle. Den här bilden är tagen vid Tingvallastrand där vattnet brukar stiga högt vid liknande tillfällen.
Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle. Den här bilden är tagen vid Tingvallastrand där vattnet brukar stiga högt vid liknande tillfällen. Foto: Claes Österman

Byälvens vattennivå fortsätter att stiga i snabb takt och kulmen väntas på söndag.

– Men det är fortfarande långt till den höga nivå som uppnåddes vid den stora översvämningen år 2000, berättar Mattias Larsson som är räddningschef i Säffle och Arvika kommun.

Översvämningsskyddet i Arvika aktiverades på nyårsaftonen men söder om översvämningsskyddet stiger vattennivån fortfarande med flera centimeter per dygn. I framför allt Gillbergadalen och centrala Säffle är förändringen tydlig.

– Vi har beredskap för att bygga barriärer i Säffle tätort, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika , Säffle och Eda.

Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle. I strömmen är det mycket högt vatten sedan luckorna under Strömbron öppnats helt.
Byälvens vattennivå stiger och översvämning hotar centrala Säffle. I strömmen är det mycket högt vatten sedan luckorna under Strömbron öppnats helt. Foto: Claes Österman

SMHI:s prognoser pekar inte på att vattennivåerna kommer att bli lika höga som vid den stora översvämningen 2000.

– Det här är inte alls det scenario som vi hade 2000. Jag ser inte alls att vi tillnärmelsevis kommer få de nivåerna. Det är väsentligt lägre nivåer nu. Vi ser ju också att det finns en kulmen. Det kommer bli högtrycksbetonat väder och vattennivåerna kommer sluta stiga någon gång in på det nya året. Enligt prognosen kommer det att stiga några decimeter till, säger Mattias Larsson till NWT.

På Tingvallastrand räknar man med att biltrafiken kommer att stängas av senare under helgen.
På Tingvallastrand räknar man med att biltrafiken kommer att stängas av senare under helgen. Foto: Claes Österman

De stigande vattennivåerna skapar problem.

– Vi har en beredskap att vidta åtgärder i Säffle tätort. Genom att översvämningsskyddet är igång i Arvika så frigörs det resurser i form av till exempel barriärer som då kan användas i Säffle istället, säger Mattias Larsson.

En översyn över de samhällsviktiga funktionerna i Säffle har skett. Flera områden har spärrats av för och får inte beträdas på grund av risken att falla i det strömmande vattnet.

Kommer ni att bygga barriärer i Säffle under helgen?

– Vi stämmer av varje dag. Det är lite svårt att uppskatta i tid när och om det ska ske. Det är ju också viss tidsförskjutning i Säffle. Arvika når ju kulmen några dagar före Säffle. Vattnet tar ett antal dygn på sig.

Hur mycket ska vattnet stiga i Säffle innan ni behöver vidta åtgärder?

– Det är ett par decimeter kvar innan vi måste bygga barriärer, säger Mattias Larsson.

I kanalen står vattnet stilla medan det strömmar vilt utanför portarna. Slussen har inte öppnats för att släppa vattnet genom kanalen och minska flödet i strömmen.
I kanalen står vattnet stilla medan det strömmar vilt utanför portarna. Slussen har inte öppnats för att släppa vattnet genom kanalen och minska flödet i strömmen. Foto: Claes Österman

Säffle kommuns stabsledning var kallad till möte vid 11-tiden på lördagen för att en uppdatering av situationen.

Enligt Sjöfartsverket är det inte aktuellt att öppna slussarna i Säffle för att låta vattnet strömma genom kanalen och därmed lätta på trycket under Strömbron där dammluckorna sedan länge är vidöppna.

Artikeltaggar

Mattias LarssonMiljöNyheterÖversvämningarSäffleSjöfartsverketSMHI

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.