Hoppa till huvudinnehållet

Krismöte i Gillberga - utan Sjöfartsverket

Publicerad:
Arne Rosander berättade om sitt jordbruk och de vallar som är livsnödvändiga för betet vid måndagens krismöte i Gillberga.
Arne Rosander berättade om sitt jordbruk och de vallar som är livsnödvändiga för betet vid måndagens krismöte i Gillberga. Foto: Kjell Olsson

Det var bitande kallt när ett snabbt ihopkallat möte på måndagen genomfördes i Gillberga med anledning av översvämningsrisken. Kommundirektörerna Ingemar Rosén från Säffle och Hans Karlsson från Arvika medverkade liksom ett antal företrädare från LRF Värmland samt Region Värmland och lokala politiker.

Även de tre riksdagsmännen Daniel Bäckström (C), Kjell-Arne Ottosson (Kd) och Pål Jonsson (M) fanns på plats. Totalt var det 18 personer på plats för att både kolla läget, diskutera både historia och framtid samt inte minst hur man nu kan gå vidare för att trygga förutsättningarna för bland fortsatt jordbruk i Gillbergadalen. En viktig myndighet saknades dock: Sjöfartsverket.

– Idag är det ju höstfloden som är ett stort problem, sade Arne Rosander som även berättade om sin verksamhet, sina 150 dikor samt vikten av att ha både åker- och betesmark tillräckligt.

Jan Johansson ,Lennart Lundqvist och Ola Axelsson ingår i en Byälvsgrupp som skall jobba med aktuella frågor kring Byälven.
Jan Johansson ,Lennart Lundqvist och Ola Axelsson ingår i en Byälvsgrupp som skall jobba med aktuella frågor kring Byälven. Foto: Kjell Olsson

Alla tog sedan en promenad ut längs vallarna och det framstod med stor tydlighet hur utsatt situationen är.

– Det verkar ju som de kritiska nivåerna kommer allt oftare och 400 millimeter regn på tre månader spelar stor roll, sa Arne.

Man tittade på Arnes vallar och det blev en tillbakablick till 2000. Närmare hundra hektar lades då under vatten.

– Hur gick det ekonomiskt , frågade någon.

– Jag fick betala mellan 200000 och 300000 kronor, svarade Arne.

Inga möjligheter till ersättning eller stöd ?

– Nej. Det finns en Byälvsgrupp som bildades år 2000. Det är många intressenter men det har inte skett mycket, konstaterade Lennart Lundqvist.

Intresset för den aktuella situationen längs Gillbergadalen är stort och en konstruktiv diskussion kring åtgärder och en långsiktig lösning hölls på strandbrinken.
Intresset för den aktuella situationen längs Gillbergadalen är stort och en konstruktiv diskussion kring åtgärder och en långsiktig lösning hölls på strandbrinken. Foto: Kjell Olsson

– En utredning finns att öppna upp som finns hos kommunen, sade Daniel Bäckström.

Stina Höök från Region Värmland sade att regionen har ett stort ansvar för infrastruktur och turismfrågor med mera och de kommer att vara på banan.

Hans Karlsson från Arvika förklarade Arvikas positioner och var öppen med att det behövs ett stark samverkan mellan vad som sker där och vad som blir konsekvenserna på vattnets väg mot Vänern.

– Vi skulle redan suttit med frågan men det är samma folk som jobbar med pandemifrågorna, sade Hans vidare.

Riksdagsledamoten Daniel Bäckström (till vänster) och lantbrukaren Håkan Lundqvist får aktuell information av Arne Rosander.
Riksdagsledamoten Daniel Bäckström (till vänster) och lantbrukaren Håkan Lundqvist får aktuell information av Arne Rosander. Foto: Kjell Olsson

En god stund talades det om Säffleslussarnas betydelse och status.

– Problemet är att vi bara får öppna vid nödläge och då är det för sent, sade Ingemar Rosén.

Han menade att man måste försöka hitta en form för att i god tid öppna för vattenflöden när SMHI förvarnar även om även dessa ibland kan ha svårt att veta exakt.

Gillbergadalens betydelse för jordbruksnäringen och hela vattensystemets betydelse för både turism och annan näring belystes och betonades .

Kommunstyrelsens vice ordförande Ola Johansson (M) ville veta vallbyggnadskostnaderna är och fick svar: 30 000 kr per löpmeter och höjd tre meter. Alla menade att det borde kunna utgå någon form av stöd för underhållande av skyddsvallar set ur många olika perspektiv.

Kommundirektörerna Ingemar Rosén (till vänster) från Säffle och Hans Karlsson,Arvika, redogjorde för förutsättningarna för kommande samarbete.
Kommundirektörerna Ingemar Rosén (till vänster) från Säffle och Hans Karlsson,Arvika, redogjorde för förutsättningarna för kommande samarbete. Foto: Kjell Olsson

Rolf Nilsson, beredskapsplanerare för Region Väst, kunde blicka tillbaka till 1998 och han sade sig ha sett stora förändringar avseende vattenflöden och bottenförändringar.-Det talas alltid om tredje part och man måste konstatera att underhållet i exempelvis slussarna har varit eftersatta och att det dröjer för länge med besluten att öppna dem, sade han.

Diskussionen svallade men alla var överens om att nu skall man starta utredningsarbete och det så skyndsamt som möjligt. Då skall hela sträckan mellan Arvika och Säffle tas i beaktande.

Arne Rosander berättade och visade hur läget är just nu gällande invallningarna som skall skydda hans marker.
Arne Rosander berättade och visade hur läget är just nu gällande invallningarna som skall skydda hans marker. Foto: Kjell Olsson

Artikeltaggar

Daniel BäckströmGillbergaIngemar RosénKjell-Arne OttossonMiljöNyheterOla JohanssonÖversvämningarSäffle kommunSjöfartsverketSMHIStina HöökVärmlands Nysäter

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.