Den 7 december 1995 skrev Säffle-Tidningen om en ny sport som var på väg att etablera sig i Säffle; "Tjejerna är på väg in i ishallen", stod det i rubriken. Det var än så länge en verksamhet på prov, och tjejerna hade bara tränat fyra gånger hittills - första steget var att känna av om intresset fanns. Sporten det handlade om var konståkning.
År 2020 firade klubben, Säffle konståkningsklubb, 20-årsjubileum, men det var faktiskt 25 år sedan som tjejerna gjorde sina första skär som konståkare i Somashallen. Verksamheten startades till en början på prov, och drevs då inom Säffle HC. Träningarna hölls dock av Carina Karlsson, 26 år, från Uddevalla. Till en början tränade tjejerna med Carina en gång i veckan, men utrymme för utvidgning av verksamheten fanns.
Intresset för den nya sporten växte, och likaså verksamheten. Två år senare hade konståkningen utökats till två träningsgrupper, totalt 19 tjejer, som nu tränade två gånger i veckan. Dessutom fanns en väntelista på 30 stycken barn som man inte kunde ta emot på grund av bristen på ledare. Men tjejerna som deltog gjorde stora framsteg, och gruppen som tränat längst, som bestod av åtta stycken tjejer, skulle få känna på tävlingsvärlden redan nästa säsong.
Händelserika första år
Julen 1997 var också det första året som konståkningen hade en uppvisning - något som skulle komma att hålla i sig åren framöver, och bli en riktig tradition i Somashallen.
Säsongen 1998/1999 hade Säffle sina första tävlingsåkare i konståkning, någonsin, tävlandes på isarna runt om i Värmland. Fyra av tjejerna, Sofia Takman, Caroline Andersson, Annika Johansson och René Johansson, deltog dessutom för första gången i DM.
Den 20 februari, 1999, var en stor milstolpe för konståkningen i Säffle. Då arrangerade konståkningssektionen i Säffle HC den första konståkningstävlingen någonsin i Somashallen. ST var självklart på plast för att dokumentera Säffles första kamrattävling i konståkning - en tävling för åkare som ännu inte fått en riktig tävlingslicens ännu. Kamrattävling innebar att man korade en segrare och en andraplats, resterande deltagare hamnade alla på en delad tredjeplats. Totalt var det nio åkare från hemmaklubben som deltog.
I november samma år hade konståkningen växt till 30 tjejer, som tränade i tre olika grupper. Den nu traditionsenliga julshowen hette Abbaice.
Bröt sig ut - blev egen klubb
Millennieskiftet kom, och år 2000 skulle komma att göra stora förändringar i konståkningen. En stor milstolpe skedde först den 22 - 23 januari, då konståkningssektionen arrangerade sin allra första, riktiga, konståkningstävling; Värmlandshoppet. En årlig tävling som då vandrade runt mellan Kil, Färjestad och Säffle, och som lockade deltagare från hela Mellansverige.
Men den största förändringen skedde efter att säsongen 1999/2000 tog slut - den 13 april 2000, bröt sig konståkningen ur Säffle HC, och blev helt fristående. Säffle HC Konståkning, hade nu blivit Säffle Konståkningsklubb.
"Vi har haft väldigt stor nytta av att vara en sektion i Säffle HC i drygt fem år. Det krävs en hel del uppoffringar och det blir mycket mer jobb, som vi tidigare hade hjälp med i Säffle HC, men vi kände att vi var mogna att ta steget och bli en egen klubb", sade den nybildade klubbens ordförande, Annelie Takman, till ST i ett reportage den 21 december 2000.
Carina - grunden till Säffle konståkning
Konståkningen, som första startade som en verksamhet på prov, visade sig bli en lyckad satsning. Vid det här laget bestod klubben av 25 aktiva konståkare, och 30-talet barn i skridskoskolan.
Under sin andra säsong som egen klubb fick man ett av sina finast e uppdrag hittills; att arrangera en DM-helg för Västra Svealand, i november 2001. Klubben fortsatte att öka sina framgångar i tävlingar, och showerna växte sig allt större och större - likaså antalet konståkare i Säffle.
Carina Karlsson, som är anledningen till att konståkningen finns i Säffle, lämnade klubben efter säsongens slut 2004. Hon hade då, under nio år, fört vidare sina kunskaper och gjort ett hästjobb för utvecklingen av konståkningen i Säffle. Hon hade lagt grunden för en klubb som än i dag lever vidare och utvecklas - 25 år senare.
OS-åkare i Säffle
Ett år senare, samma år som klubben firade 10-årsjubileum, skulle det ske stora förändringar i klubben - en ny tränare var på väg. Tränaren och koreografen hette Galina Loutkova, och kom från Göteborg. Säsongen med Galina startade tidigt för Säffletjejerna - klubben arrangerade nämligen ett sommarläger i Nora under två veckor. Med sig hade hon även sin man Evgueni Loutkov, då tränare för svenska landslaget i konståkning, samt flertalet utländska elitåkare från bland annat Norge, Finland och Estland. Med bland åkarna fanns, nu före detta, konståkaren Filip Stiller - nu nyhetsjournalist på TV4. Han representerade Sverige i VM 2000, EM 1999, och Junior-VM 1999 och 2001.
Säffle Camp, blev ett lyckat koncept - de första två hölls i Nora, år 2005 och 2006. Efter två år på annan ort, flyttades lägret hem till Säffle, och eliten följde med. En av lägrets stora stjärnor, som första gången deltog 2006, var Adrian Schultheiss från Göteborg; Svensk Mästare 2006, Nordiska Mästare 2006, sexa på EM 2008, 13:e på VM samma år och så uttagen att representera Sverige i OS i Vancouver 2010, där han slutade på 15:e plats. På OS blev han också blev förste nordiska åkare att sätta en kvadrupel (fyra varv i luften) på tävling.
Framgångar i SM
År 2007 kom den största framgången någonsin för Säffle konståknings egna åkare; Linn Melander, 13 år, och Caroline Andersson, 17 år, kvalade in till SM i samband med Svealandsmästerskapen. Dessutom kom Isabelle Andreasson, 13 år, med som reserv - hon fick dock inte delta detta år. Linn slutade på en 21:a plats (USM) och Caroline på en 23:e plats (JSM).
Linn var den som lyckades bäst på SM, och det skulle bli ytterligare två stycken med Säffle konståkning som sin hemmaklubb. Nästa år, 2008, deltog hon och Isabelle i USM. Linn avancerade då till en 17:e plats och för Isabelle blev det plats 21. Vid en ålder av bara 15 år tävlade Linn i elitserien, hade redan deltagit i tre SM, samt vunnit Länsmästerskapet. Sitt sista SM, junior-SM, gjorde Linn säsongen 2009/2010, sitt sista år i Säffle, då hon slutade på en 26:e plats. Hon är den mest meriterade åkaren som Säffle konståkning haft - hon fortsatte sedan sin konståkningskarriär i Göteborg, på konståkningsgymnasiet där år 2010.
6 år med Galina
Galina fortsatte säsongen 2010/2011 i Säffle, men valde därefter att tacka för sig under sommarlägret 2011. Även hon gav fantastisk mycket till konståkningen i Säffle, framför allt stora framgångar i tävlingssammanhang; tre tjejer på SM, varav en av dem deltog tre gånger. Men hon lämnade också showtraditionen efter sig - något som kom att hålla i sig i Säffle under många år, vilket blev en mycket uppskattad tradition.
De två äldsta åkarna som finns i klubben nu, Tilde Nilars och Linnea Nilars, var med under de sista åren med Galina, så vi lämnar historian där - vid 2011. Dock med undantag från några bilder från de senaste isshowerna.