Hoppa till huvudinnehållet

16 år av konståkningens historia

Publicerad:
Bilderna från det allra första reportaget om konståkningen, 1995.
Bilderna från det allra första reportaget om konståkningen, 1995. Foto: Peter Granath (ST arkiv)

Den 7 december 1995 skrev Säffle-Tidningen om en ny sport som var på väg att etablera sig i Säffle; "Tjejerna är på väg in i ishallen", stod det i rubriken. Det var än så länge en verksamhet på prov, och tjejerna hade bara tränat fyra gånger hittills - första steget var att känna av om intresset fanns. Sporten det handlade om var konståkning.

År 2020 firade klubben, Säffle konståkningsklubb, 20-årsjubileum, men det var faktiskt 25 år sedan som tjejerna gjorde sina första skär som konståkare i Somashallen. Verksamheten startades till en början på prov, och drevs då inom Säffle HC. Träningarna hölls dock av Carina Karlsson, 26 år, från Uddevalla. Till en början tränade tjejerna med Carina en gång i veckan, men utrymme för utvidgning av verksamheten fanns.

Intresset för den nya sporten växte, och likaså verksamheten. Två år senare hade konståkningen utökats till två träningsgrupper, totalt 19 tjejer, som nu tränade två gånger i veckan. Dessutom fanns en väntelista på 30 stycken barn som man inte kunde ta emot på grund av bristen på ledare. Men tjejerna som deltog gjorde stora framsteg, och gruppen som tränat längst, som bestod av åtta stycken tjejer, skulle få känna på tävlingsvärlden redan nästa säsong.

 • Foto: Peter Granath (ST arkiv)
 • Caroline Andersson, 9 år, i en "skjuta hare"
  Caroline Andersson, 9 år, i en "skjuta hare" Foto: Peter Granath (ST arkiv)
 • Carina Karlsson var den som tog konståkningen till Säffle.
  Carina Karlsson var den som tog konståkningen till Säffle. Foto: Peter Granath (ST arkiv)

Händelserika första år

Julen 1997 var också det första året som konståkningen hade en uppvisning - något som skulle komma att hålla i sig åren framöver, och bli en riktig tradition i Somashallen.

Säsongen 1998/1999 hade Säffle sina första tävlingsåkare i konståkning, någonsin, tävlandes på isarna runt om i Värmland. Fyra av tjejerna, Sofia Takman, Caroline Andersson, Annika Johansson och René Johansson, deltog dessutom för första gången i DM.

Den 20 februari, 1999, var en stor milstolpe för konståkningen i Säffle. Då arrangerade konståkningssektionen i Säffle HC den första konståkningstävlingen någonsin i Somashallen. ST var självklart på plast för att dokumentera Säffles första kamrattävling i konståkning - en tävling för åkare som ännu inte fått en riktig tävlingslicens ännu. Kamrattävling innebar att man korade en segrare och en andraplats, resterande deltagare hamnade alla på en delad tredjeplats. Totalt var det nio åkare från hemmaklubben som deltog.

I november samma år hade konståkningen växt till 30 tjejer, som tränade i tre olika grupper. Den nu traditionsenliga julshowen hette Abbaice.

 • Bild på Säffle HC konståknings åkare, tillsammans med tränaren Carina Karlsson, 1999.
  Bild på Säffle HC konståknings åkare, tillsammans med tränaren Carina Karlsson, 1999. Foto: Ann-Sofie Käldemark
 • Tävlingsbild från Trandansen i Hallsberg, år 2000.
  Tävlingsbild från Trandansen i Hallsberg, år 2000. Foto: Ann-Sofie Käldemark

Bröt sig ut - blev egen klubb

Millennieskiftet kom, och år 2000 skulle komma att göra stora förändringar i konståkningen. En stor milstolpe skedde först den 22 - 23 januari, då konståkningssektionen arrangerade sin allra första, riktiga, konståkningstävling; Värmlandshoppet. En årlig tävling som då vandrade runt mellan Kil, Färjestad och Säffle, och som lockade deltagare från hela Mellansverige.

Men den största förändringen skedde efter att säsongen 1999/2000 tog slut - den 13 april 2000, bröt sig konståkningen ur Säffle HC, och blev helt fristående. Säffle HC Konståkning, hade nu blivit Säffle Konståkningsklubb.

"Vi har haft väldigt stor nytta av att vara en sektion i Säffle HC i drygt fem år. Det krävs en hel del uppoffringar och det blir mycket mer jobb, som vi tidigare hade hjälp med i Säffle HC, men vi kände att vi var mogna att ta steget och bli en egen klubb", sade den nybildade klubbens ordförande, Annelie Takman, till ST i ett reportage den 21 december 2000.

Carina - grunden till Säffle konståkning

Konståkningen, som första startade som en verksamhet på prov, visade sig bli en lyckad satsning. Vid det här laget bestod klubben av 25 aktiva konståkare, och 30-talet barn i skridskoskolan.

Under sin andra säsong som egen klubb fick man ett av sina finast e uppdrag hittills; att arrangera en DM-helg för Västra Svealand, i november 2001. Klubben fortsatte att öka sina framgångar i tävlingar, och showerna växte sig allt större och större - likaså antalet konståkare i Säffle.

Carina Karlsson, som är anledningen till att konståkningen finns i Säffle, lämnade klubben efter säsongens slut 2004. Hon hade då, under nio år, fört vidare sina kunskaper och gjort ett hästjobb för utvecklingen av konståkningen i Säffle. Hon hade lagt grunden för en klubb som än i dag lever vidare och utvecklas - 25 år senare.

 • OS-åkaren Adrian Schultheiss fanns på plats flera gånger i Säffle.
  OS-åkaren Adrian Schultheiss fanns på plats flera gånger i Säffle. Foto: Nathalie Nordhström
 • Linn Melander deltog i SM, inte mindre än tre gånger.
  Linn Melander deltog i SM, inte mindre än tre gånger. Foto: Säffle KK
 • Linn Melander.
  Linn Melander. Foto: Johan Österman

OS-åkare i Säffle

Ett år senare, samma år som klubben firade 10-årsjubileum, skulle det ske stora förändringar i klubben - en ny tränare var på väg. Tränaren och koreografen hette Galina Loutkova, och kom från Göteborg. Säsongen med Galina startade tidigt för Säffletjejerna - klubben arrangerade nämligen ett sommarläger i Nora under två veckor. Med sig hade hon även sin man Evgueni Loutkov, då tränare för svenska landslaget i konståkning, samt flertalet utländska elitåkare från bland annat Norge, Finland och Estland. Med bland åkarna fanns, nu före detta, konståkaren Filip Stiller - nu nyhetsjournalist på TV4. Han representerade Sverige i VM 2000, EM 1999, och Junior-VM 1999 och 2001.

Säffle Camp, blev ett lyckat koncept - de första två hölls i Nora, år 2005 och 2006. Efter två år på annan ort, flyttades lägret hem till Säffle, och eliten följde med. En av lägrets stora stjärnor, som första gången deltog 2006, var Adrian Schultheiss från Göteborg; Svensk Mästare 2006, Nordiska Mästare 2006, sexa på EM 2008, 13:e på VM samma år och så uttagen att representera Sverige i OS i Vancouver 2010, där han slutade på 15:e plats. På OS blev han också blev förste nordiska åkare att sätta en kvadrupel (fyra varv i luften) på tävling.

 • Evgueni Loutkov och Galina Loutkova.
  Evgueni Loutkov och Galina Loutkova. Foto: Sofia Jonason
 • Lägren lockade till sig många elitåkare.
  Lägren lockade till sig många elitåkare. Foto: Elin Huatorpet

Framgångar i SM

År 2007 kom den största framgången någonsin för Säffle konståknings egna åkare; Linn Melander, 13 år, och Caroline Andersson, 17 år, kvalade in till SM i samband med Svealandsmästerskapen. Dessutom kom Isabelle Andreasson, 13 år, med som reserv - hon fick dock inte delta detta år. Linn slutade på en 21:a plats (USM) och Caroline på en 23:e plats (JSM).

Linn var den som lyckades bäst på SM, och det skulle bli ytterligare två stycken med Säffle konståkning som sin hemmaklubb. Nästa år, 2008, deltog hon och Isabelle i USM. Linn avancerade då till en 17:e plats och för Isabelle blev det plats 21. Vid en ålder av bara 15 år tävlade Linn i elitserien, hade redan deltagit i tre SM, samt vunnit Länsmästerskapet. Sitt sista SM, junior-SM, gjorde Linn säsongen 2009/2010, sitt sista år i Säffle, då hon slutade på en 26:e plats. Hon är den mest meriterade åkaren som Säffle konståkning haft - hon fortsatte sedan sin konståkningskarriär i Göteborg, på konståkningsgymnasiet där år 2010.

 • Cats on ice, 2006
  Cats on ice, 2006 Foto: Claes Österman
 • Madagascar on ice, 2009.
  Madagascar on ice, 2009. Foto: Jenni Jansson
 • Madagascar on ice, 2009.
  Madagascar on ice, 2009. Foto: Jenni Jansson
 • Julshow 2009.
  Julshow 2009. Foto: Johan Österman
 • Tom och Jerry, 2010.
  Tom och Jerry, 2010. Foto: Solveig Voyce
 • Hairspray On Ice, 2011.
  Hairspray On Ice, 2011. Foto: Sven-Erik Dahlström
 • Hairspray On Ice, 2011.
  Hairspray On Ice, 2011. Foto: Sven-Erik Dahlström

6 år med Galina

Galina fortsatte säsongen 2010/2011 i Säffle, men valde därefter att tacka för sig under sommarlägret 2011. Även hon gav fantastisk mycket till konståkningen i Säffle, framför allt stora framgångar i tävlingssammanhang; tre tjejer på SM, varav en av dem deltog tre gånger. Men hon lämnade också showtraditionen efter sig - något som kom att hålla i sig i Säffle under många år, vilket blev en mycket uppskattad tradition.

De två äldsta åkarna som finns i klubben nu, Tilde Nilars och Linnea Nilars, var med under de sista åren med Galina, så vi lämnar historian där - vid 2011. Dock med undantag från några bilder från de senaste isshowerna.

 • En julsaga 2011
  En julsaga 2011 Foto: Elisabeth Ernvik
 • En julsaga 2011
  En julsaga 2011 Foto: Therése Tingberg
 • Ice Age 2013
  Ice Age 2013 Foto: Anna Hultkrantz
 • Cats 2012
  Cats 2012 Foto: Therese Håkansson
 • Cats 2012
  Cats 2012 Foto: Anna Hultkrantz
 • Cats 2012
  Cats 2012 Foto: Anna Hultkrantz
 • Polarexpressen 2013
  Polarexpressen 2013 Foto: Säffle KK
 • Rock of ages 2015
  Rock of ages 2015 Foto: Claes Österman
 • Musicals of Musicals, 2016
  Musicals of Musicals, 2016 Foto: Claes Österman
 • Once upon a time, 2017
  Once upon a time, 2017 Foto: Claes Österman
 • Once upon a time, 2017
  Once upon a time, 2017 Foto: Claes Österman
 • Musicals of Musicals, 2016
  Musicals of Musicals, 2016 Foto: Claes Österman
 • Musicals of Musicals, 2016
  Musicals of Musicals, 2016 Foto: Claes Österman
 • Once upon a time, 2017
  Once upon a time, 2017 Foto: Claes Österman
 • Once upon a time, 2017
  Once upon a time, 2017 Foto: Claes Österman
 • Ice Age 2013
  Ice Age 2013 Foto: Anna Hultkrantz
 • Ice Age 2013
  Ice Age 2013 Foto: Anna Hultkrantz
 • Musicals of Musicals, 2016
  Musicals of Musicals, 2016 Foto: Claes Österman
 • En julsaga 2011
  En julsaga 2011 Foto: Therése Tingberg
 • Cats 2012
  Cats 2012 Foto: Anna Hultkrantz
 • Rock of ages 2015
  Rock of ages 2015 Foto: Therese Håkansson
 • Rock of ages 2015
  Rock of ages 2015 Foto: Therese Håkansson

Artikeltaggar

KonståkningSäffle KonståkningsklubbSomashallen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.