Hoppa till huvudinnehållet

Värmland i topp – 2020 rekordår för nya företag

Publicerad:
Arkivbild.
Arkivbild. Foto: Terje Pedersen

Bolagsverket registrerade 1464 nya värmländska företag under pandemiåret 2020. Det är en ökning med 28 procent jämfört med året innan.

– Eftersom fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag är det här en utveckling som bygger framtidstro, något jag tror vi alla längtar efter just nu. Sverige behöver fler företag för att klara sysselsättning och välfärd i framtiden, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, i ett pressmeddelande.

Enligt Bolagsverkets statistik har det aldrig tidigare registrerats så många nya företag i landet. Totalt startades 73 500 företag och Värmland toppar listan.

Större delen av de företag som startades var i form av aktiebolag, sannolikt en konsekvens av att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet, från 50 000 till 25 000 kronor, menar Boo Gunnarsson.

– Den som startar aktiebolag tenderar ofta att satsa mer seriöst och långsiktigt på sitt företagande. Det är hoppfullt att Sverige nu fått betydligt fler livskraftiga företag med enorm potential att skapa jobb och tillväxt.

I kontrast till alla nya företag som registrerades förra året gick upp mot 160 värmländska aktiebolag i konkurs under samma tid.

Fotnot: I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Artikeltaggar

AktiebolagBolagsverketBoo GunnarsonCoronavirusetFöretagandeNäringslivVärmlands län

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.