Hoppa till huvudinnehållet

Nu sjunker vattnet undan i Byälven – men för tidigt att blåsa faran över

Publicerad:
Det är fortfarande risk för översvämning längs Byälven och i centrum är vattennivån högt över det normala, även om vattnet börjar sjunka undan.
Det är fortfarande risk för översvämning längs Byälven och i centrum är vattennivån högt över det normala, även om vattnet börjar sjunka undan. Foto: Claes Österman

Två centimeter låter inte mycket, men nu börjar vattnet sjunka undan i Byälven.

Och i Arvika och Glafsfjorden fortsätter det på samma sätt.

Dessutom visar inte väderprognoserna på mer regn den närmsta tiden.

Under tisdagen kom beskedet att vattnet började sjunka i Glafsfjorden, medan det var kvar på samma nivå i Säffle och Byälven.

Men en mätning gjord under onsdagsmorgonen visar att det börjar hända saker även där.

– Mätningen visade på två centimeter lägre än i går. Det är positivt på så sätt att det visar att det går åt rätt håll, säger Mattias Larsson, räddningschef i Arvika, Säffle och Eda.

I och med att vattnet inte stigit sedan tisdagen så kan man nu ha nått kulmen. Nya mätningar under onsdagseftermiddagen, från Nysäter och neråt i flödet, visade på sänkningar i hela systemet.

Även i Arvika har vattennivån sjunkit, första uppgiften var med ytterligare två centimeter sedan tisdagen, men:

Räddningschef Mattias Larsson.
Räddningschef Mattias Larsson. Foto: Denny Jansson

– Nu har vi korrigerat mätvärdet i Glafsfjorden till det positiva. Nivån är nu 47,34, vilket är en större sänkning än vi trodde.

Mattias Larsson säger att man förväntar sig att hastigheten kommer att öka på det sjunkande vattnet. Att vattnet rinner undan snabbare i Arvika kommer inte att påverka Säffle, då det sjunker i hela vattensystemet.

Men det är ännu för tidigt att blåsan faran över. Det kan fortfarande uppstå situationer säger han.

– Det står en del pumpar ute och blir det en driftstörning i en av dem kan det hända saker. Så vi följer läget och gör ingen skillnad i bemanningen över helgen.

De höga nivåerna är också känsliga för väderomslag. Men något regn är inte i sikte för stunden.

– Inte under den tid vi kan överblicka nu, säger Mattias Larsson.

Skulle det börja snöa så är inte det något som påverkar vattennivåerna.

Vattennivåerna har sedan innan julhelgen varit höga i såväl Säffle som Arvika, där man vid årsskiftet aktiverade det översvämningsskydd som stod klart i somras.

Artikeltaggar

ArvikaByälvenGlafsfjordenMattias LarssonNyheterÖversvämningarSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.