Hoppa till huvudinnehållet

Risken har minskat - Byälven stiger inte längre

Publicerad:
Det senaste dygnet har vattennivån sjunkit med två centimeter. Men det är fortfarande risk för översvämning länga Byälven.
Det senaste dygnet har vattennivån sjunkit med två centimeter. Men det är fortfarande risk för översvämning länga Byälven. Foto: Claes Österman

Risken för översvämning i centrala Säffle har avtagit under de senaste dagarna då vattenflödet minskat och älvens nivå sjunkit med två centimeter. Dessutom har vattenflödet minskat i Harefjorden och Hökeströmen vilket inneburit att vattnet börja sjunka undan från skyddsvallarna i Gillbergadalen.

Säffles, Arvikas och Edas räddningschef Mattias Larsson är försiktigt optimistisk och ser en lovande trend:

– Det är lite svårbedömt läge i Säffle med tanke på att vattenströmmar kan påverka mätningarna och det är för tidigt att blåsa faran över, säger han.

Det är fortfarande risk för översvämning länga Byälven och i centrum är vattennivån högt över det normala.
Det är fortfarande risk för översvämning länga Byälven och i centrum är vattennivån högt över det normala. Foto: Claes Österman

Men trenden är lovande. Att vi sluppit nederbörd i flera dagar har haft en direkt påverkan på vattenflödet i Byälven vars vattennivå har slutat i stiga. I själva verket sjönk den med två centimeter det senaste dygnet.

Men en mätning gjord under onsdagsmorgonen visar att det börjar hända saker även där.

– Vår mätning på onsdagsmorgonen visade på två centimeter lägre nivå än dygnet innan. Det är positivt på så sätt att det visar att det går åt rätt håll, säger Mattias Larsson.

Det är enorma vattenmängder som passerar strömmen i Säffle.
Det är enorma vattenmängder som passerar strömmen i Säffle. Foto: Claes Österman

Väderprognoserna från SMHI tyder på att det inte blir mer regn under de närmaste dagarna. Den sjunkande temperaturen har också en positiv effekt.

Den akuta krissituationen i Gillbergadalen avvärjdes på tisdagen då dammluckorna vid kraftstationen i Jössefors stängdes vilket minskade utsläppet i Glafsfjorden betydligt. Vattennivån i sjösystemet är dock fortfarande hög.

Mattias Larsson hoppas att kulmen är nådd.

– Men vi tar inte ut något i förskott och vågar inte blåsa faran över. Den höga vattennivån är mycket känslig för väderomslag som ju kan komma snabbt.. Vi fortsätter att mäta för och följer utvecklingen, säger han.

Flera vägar längs Byälven har lagts under vatten som i sin tur börjar frysa till.
Flera vägar längs Byälven har lagts under vatten som i sin tur börjar frysa till. Foto: Claes Österman
Krismöte i Gillberga - utan SjöfartsverketKatastrofen närmar sig i GillbergadalenByälven stiger snabbt - kulmen väntas på söndag

Artikeltaggar

GlafsfjordenMattias LarssonMiljöNyheterÖversvämningarSäffleSMHI

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.