Inte sällan blir man förvånad när man får se att det gått så många år sedan en viss händelse inträffade. Det är mera sällan som man gissar i motsatt riktning. Så är det säkert också med mycket av det som hände 1996, alltså för 25 år sedan.
Just det året byggdes Herrgårdsgymnasiet. Det blev invigning på höstkanten med landshövding Ingemar Eliasson som invigningstalare. Samtidigt pågick en dragkamp om eleverna. Förhoppningarna om att Säffle, Åmål, Dals Ed och Bengtsfors skulle komma överens om ett samarbetsavtal sprack.
Därför fick eleverna från Säffle välja om de ville gå i gymnasiet i Säffle eller som tidigare i Åmål. Det var inte så Säffle ville ha det. Innan året var slut kom också ett nytt avtal som slog fast att elever från Säffle skulle studera i Säffle.
Nytt äldreboende
Det var inte bara Herrgårdsgymnasiet som invigdes för 25 år sedan. Det gällde också Kaptensgården, som hade byggts där Betlehemskyrkan tidigare låg. Speciell gäst och underhållare vid invigningen var Bosse ”Nygammalt” Larsson.
I Nysäter var det start för Gillbergadalens Mejeri. Efter många hinder på vägen hade projektet lotsats fram till produktionsstart i slutet av mars. Förhoppningarna var stora, men problemen var inte över.
Redan i september kom konkursen. Konkursförvaltaren hoppades hitta ny ägare, men tiden gick och till slut fick han ge upp. I november, bara åtta månader efter starten, gick sista leveransen ut från mejeriet. 25 år senare är det återigen mejeriverksamhet i fastigheten. Det är ju där Wermlands Mejeri håller till.
En byggnad som inte fick fortsatt liv låg på Tingvallastrand. Det var båtbyggeriet. Vid lunchtid en dag i slutet av maj började det brinna. Det blev en explosionsartad brand som snabbt förvandlade huset till ett eldhav. Räddningstjänsten fick inrikta sig på att hindra elden från att spridas.
En annan brand inträffade i Swanboards fabrik i Svaneholm. Dessutom vid absolut fel tidpunkt. Dagen därpå skulle ägarna i Norge ta beslut om eventuell nedläggning av en av tre fabriker. Många befarade att branden skulle avgöra den frågan till Swanboards nackdel, men fabriken överlevde åtminstone den gången.
Brann gjorde det också i Jack´s Place, som restaurangen i hörnet av Tingsgatan och Östra Storgatan hette då. Mordbrand misstänktes och en person greps, men det saknades bevis.
Dråpslag mot Säffle
Ett dråpslag mot Säffle kom i november. Då meddelade ledningen för Stora Corporate Research – populärt kallad Forskningen – att verksamheten skulle flyttas till Karlstad, visserligen inte förrän under 1998, men det var inte stor tröst. Det var inte bara långt över hundratalet tjänster som skulle försvinna, det var också kvalificerade jobb som det handlade om.
Just 1996 började det också spridas oro kring sjukvården. Landstinget gick med stort underskott. För Sydvästra sjukvårdsdistriktet – Säffle och Grums – innebar det att 25 miljoner skulle sparas i en budget på 270 miljoner. I maj hölls en debatt i Säffle om vad som väntade. Landstingsrådet Hans Svensson (s) gav klart besked och bekräftade att det hade funnits diskussioner om nedläggning av ett par av länsdelssjukhusen.
- Men så enkel är inte ekvationen. Människorna och deras vårdbehov finns ju kvar. Sparkravet löser vi inte genom nedläggning av sjukhus.
Den slutsatsen gällde som bekant inte några år senare.
En följd av sparkraven blev att BB-eftervården stängdes i Säffle och dessutom blev ett stort antal undersköterskor uppsagda. Positivt var i alla fall att det mot slutet av året skrevs ett treårigt avtal som garanterade personer i norra Dalsland fortsatt sjukhusvård i Säffle.
Svanberga kommun på förslag
Deltidsbrandkårerna i Svanskog och Nysäter hade varit nedläggningshotade. Kanske var det det som bidrog till missnöje inom delar av kommunen. Säffle-Tidningen kunde berätta att det hade tagits initiativ till en utbrytning ur Säffle kommun. De som stod bakom detta ville att Gillberga, Svanskog, Kila, Långserud och Bro skulle bilda en ny kommun – Svanberga kommun.
Nyheten publicerades 2 april, vilket gjorde att ST fick många ilskna samtal om att aprilskämt kan publiceras endast 1 april, inte dagen efter. Men något aprilskämt var det ju inte.
Biblioteket skulle byggas om. Under tiden som det pågick evakuerades biblioteket till gamla brandstationen vid Tingsgatan.
Vid Stortorget stängdes en av de äldre affärerna. Det var Handelscentrum som slog igen efter 68 år.
Electrolux Constructor fick ny ägare när norska Kasten-Hövik Group köpte företaget. Hur det skulle påverka verksamheten i Säffle gavs inget besked om. Det skulle komma senare…
Säfflebussen utökade sina turer med en linje Göteborg-Oslo. Bosse Pettersson ansökte om att få servera mat med öl och vin i sina bussar samtidigt som SJ ville sätta stopp för busstrafiken. Det blev varken utskänkning eller stopp för bussar.
Kommunen köpte fastigheter
Det före detta ålderdomshemmet Dungen ägdes av landstinget. 1996 såldes Dungen till Säffle kommun för 1,3 miljoner kronor, men med tillträde först ett år senare.
BTG Källe Inventing firade 75-årsjubileum. 2021 skulle det med andra ord kunnat hållas 100-årsjubileum, men tyvärr är det inte så mycket kvar i Säffle av Torsten Källes industri.
Resterna av ett annat utflyttat storföretag – Billeruds före detta huvudkontor – vållade debatt. Ett förslag om att kommunen skulle köpa fastigheten gillades av somliga, men inte av alla. Borgerliga sidan var för och socialdemokraterna var splittrade i frågan. På sensommaren godkändes i alla fall köpet av kommunfullmäktige med röstsiffrorna 37-11.
Delade meningar fanns det också om hur och var en ny riksväg 45 skulle byggas. Framförallt diskuterades var en ny bro skulle placeras. Ett alternativ var nära Sandbacken och ett annat lite längre söderut.
Det hettade till i debatten. Ett tag såg det till och med ut att vara slutbadat vid Sandbacken sedan en markägare meddelat att arrendet för badplatsen skulle avslutas om inte kommunen ändrade sin ståndpunkt. 25 år senare kan vi konstatera att det inte har hänt något med det planerade vägbygget. Knappast någon har saknat bron som aldrig blev byggd.
Teater med guldvittring
På nöjesfronten handlade det mycket om guld. Säffleoperan spelade musikalen Guldhatten med musik av Thore Skogman och med Laila Westersund i en av huvudrollerna.
I Svanskog i en lokal inne på fabriksområdet var det urpremiär för Guldkungen, musikalen som handlar om The Three Lucky Swedes och deras guldgrävande i Alaska. I båda fallen fanns det både proffs och amatörer på scenen och publiken trivdes.
Mot slutet av året blev det ännu en invigning. Denna gång var det Folktandvården som flyttade till de lokaler som Arbetsförmedlingen hade lämnat norr om Stortorget. 1957 hade Folktandvården etablerat sig vid Hamngatan i samma hus som Polisen. 1974 gick flyttlasset till Nytorget och 1996 som sagt till Östra Storgatan. Nu skall det snart vara dags för nästa flytt.