Hoppa till huvudinnehållet

Minns ni vad som hände i Säffle för 25 år sedan?

Publicerad:
Vid lunchtid en majdag 1996 började det brinna i båtbyggeriet vid Tingvallastrand. Sedan dröjde det inte länge innan hela byggnaden var övertänd. Räddningstjänsten fick inrikta sig på att hindra elden från att spridas.
Vid lunchtid en majdag 1996 började det brinna i båtbyggeriet vid Tingvallastrand. Sedan dröjde det inte länge innan hela byggnaden var övertänd. Räddningstjänsten fick inrikta sig på att hindra elden från att spridas. Foto: Claes Österman

Inte sällan blir man förvånad när man får se att det gått så många år sedan en viss händelse inträffade. Det är mera sällan som man gissar i motsatt riktning. Så är det säkert också med mycket av det som hände 1996, alltså för 25 år sedan.

Just det året byggdes Herrgårdsgymnasiet. Det blev invigning på höstkanten med landshövding Ingemar Eliasson som invigningstalare. Samtidigt pågick en dragkamp om eleverna. Förhoppningarna om att Säffle, Åmål, Dals Ed och Bengtsfors skulle komma överens om ett samarbetsavtal sprack.

På höstkanten 1996 var det officiell invigning av nybyggda Herrgårdsgymnasiet. Invigningstalare var landshövding Ingemar Eliasson. Säffle och Åmål hade under året en strid om var eleverna från Säffle skulle få sin undervisning. Mot slutet av året kunde man till sist komma fram till ett avtal.
På höstkanten 1996 var det officiell invigning av nybyggda Herrgårdsgymnasiet. Invigningstalare var landshövding Ingemar Eliasson. Säffle och Åmål hade under året en strid om var eleverna från Säffle skulle få sin undervisning. Mot slutet av året kunde man till sist komma fram till ett avtal. Foto: S-E Dahlström

Därför fick eleverna från Säffle välja om de ville gå i gymnasiet i Säffle eller som tidigare i Åmål. Det var inte så Säffle ville ha det. Innan året var slut kom också ett nytt avtal som slog fast att elever från Säffle skulle studera i Säffle.

Nytt äldreboende

Det var inte bara Herrgårdsgymnasiet som invigdes för 25 år sedan. Det gällde också Kaptensgården, som hade byggts där Betlehemskyrkan tidigare låg. Speciell gäst och underhållare vid invigningen var Bosse ”Nygammalt” Larsson.

Det nya servicehuset, som fick namnet Kaptensgården, invigdes för 25 år sedan. Speciell gäst vid invigningen var underhållaren Bosse ”Nygammalt” Larsson.
Det nya servicehuset, som fick namnet Kaptensgården, invigdes för 25 år sedan. Speciell gäst vid invigningen var underhållaren Bosse ”Nygammalt” Larsson. Foto: S-E Dahlström

I Nysäter var det start för Gillbergadalens Mejeri. Efter många hinder på vägen hade projektet lotsats fram till produktionsstart i slutet av mars. Förhoppningarna var stora, men problemen var inte över.

Efter många hinder på vägen kunde Gillbergadalens mejeri i Nysäter starta produktionen på vårkanten. Det blev tyvärr en kortlivad verksamhet. Redan efter ett halvt år kom beskedet om konkurs.
Efter många hinder på vägen kunde Gillbergadalens mejeri i Nysäter starta produktionen på vårkanten. Det blev tyvärr en kortlivad verksamhet. Redan efter ett halvt år kom beskedet om konkurs. Foto: S-E Dahlström

Redan i september kom konkursen. Konkursförvaltaren hoppades hitta ny ägare, men tiden gick och till slut fick han ge upp. I november, bara åtta månader efter starten, gick sista leveransen ut från mejeriet. 25 år senare är det återigen mejeriverksamhet i fastigheten. Det är ju där Wermlands Mejeri håller till.

En byggnad som inte fick fortsatt liv låg på Tingvallastrand. Det var båtbyggeriet. Vid lunchtid en dag i slutet av maj började det brinna. Det blev en explosionsartad brand som snabbt förvandlade huset till ett eldhav. Räddningstjänsten fick inrikta sig på att hindra elden från att spridas.

En brand utbröt hos Swanboard i Svaneholm. Det hände dagen innan de norska ägarna skulle ta beslut om eventuell nedläggning av någon av deras tre fabriker. Många befarade att branden kunde bli ödesdiger för Swanboard. Så blev det inte, åtminstone inte då.
En brand utbröt hos Swanboard i Svaneholm. Det hände dagen innan de norska ägarna skulle ta beslut om eventuell nedläggning av någon av deras tre fabriker. Många befarade att branden kunde bli ödesdiger för Swanboard. Så blev det inte, åtminstone inte då. Foto: S-E Dahlström

En annan brand inträffade i Swanboards fabrik i Svaneholm. Dessutom vid absolut fel tidpunkt. Dagen därpå skulle ägarna i Norge ta beslut om eventuell nedläggning av en av tre fabriker. Många befarade att branden skulle avgöra den frågan till Swanboards nackdel, men fabriken överlevde åtminstone den gången.

Brann gjorde det också i Jack´s Place, som restaurangen i hörnet av Tingsgatan och Östra Storgatan hette då. Mordbrand misstänktes och en person greps, men det saknades bevis.

Dråpslag mot Säffle

Ett dråpslag mot Säffle kom i november. Då meddelade ledningen för Stora Corporate Research – populärt kallad Forskningen – att verksamheten skulle flyttas till Karlstad, visserligen inte förrän under 1998, men det var inte stor tröst. Det var inte bara långt över hundratalet tjänster som skulle försvinna, det var också kvalificerade jobb som det handlade om.

Ett dråpslag mot Säffle. Så betecknades det besked som gavs om framtiden för Stora Corporate Research i Säffle, populärt kallad Forskningen. Britta Svan, chef för anläggningen i Säffle, tog emot beskedet av Yngve Stade och Sune Andlid från ledningen.
Ett dråpslag mot Säffle. Så betecknades det besked som gavs om framtiden för Stora Corporate Research i Säffle, populärt kallad Forskningen. Britta Svan, chef för anläggningen i Säffle, tog emot beskedet av Yngve Stade och Sune Andlid från ledningen. Foto: S-E Dahlström

Just 1996 började det också spridas oro kring sjukvården. Landstinget gick med stort underskott. För Sydvästra sjukvårdsdistriktet – Säffle och Grums – innebar det att 25 miljoner skulle sparas i en budget på 270 miljoner. I maj hölls en debatt i Säffle om vad som väntade. Landstingsrådet Hans Svensson (s) gav klart besked och bekräftade att det hade funnits diskussioner om nedläggning av ett par av länsdelssjukhusen.

- Men så enkel är inte ekvationen. Människorna och deras vårdbehov finns ju kvar. Sparkravet löser vi inte genom nedläggning av sjukhus.

Hans Svensson var socialdemokratiskt landstingsråd 1996. Under en debatt om sjukvården i Säffle uttalade han sig om sjukhusens framtid och blev citerad i Säffle-Tidningen.
Hans Svensson var socialdemokratiskt landstingsråd 1996. Under en debatt om sjukvården i Säffle uttalade han sig om sjukhusens framtid och blev citerad i Säffle-Tidningen.

Den slutsatsen gällde som bekant inte några år senare.

En följd av sparkraven blev att BB-eftervården stängdes i Säffle och dessutom blev ett stort antal undersköterskor uppsagda. Positivt var i alla fall att det mot slutet av året skrevs ett treårigt avtal som garanterade personer i norra Dalsland fortsatt sjukhusvård i Säffle.

Svanberga kommun på förslag

Deltidsbrandkårerna i Svanskog och Nysäter hade varit nedläggningshotade. Kanske var det det som bidrog till missnöje inom delar av kommunen. Säffle-Tidningen kunde berätta att det hade tagits initiativ till en utbrytning ur Säffle kommun. De som stod bakom detta ville att Gillberga, Svanskog, Kila, Långserud och Bro skulle bilda en ny kommun – Svanberga kommun.

Nyheten publicerades 2 april, vilket gjorde att ST fick många ilskna samtal om att aprilskämt kan publiceras endast 1 april, inte dagen efter. Men något aprilskämt var det ju inte.

Biblioteket skulle byggas om. Under tiden som det pågick evakuerades biblioteket till gamla brandstationen vid Tingsgatan.

Vid Stortorget stängdes en av de äldre affärerna. Det var Handelscentrum som slog igen efter 68 år.

Electrolux Constructor fick ny ägare när norska Kasten-Hövik Group köpte företaget. Hur det skulle påverka verksamheten i Säffle gavs inget besked om. Det skulle komma senare…

Säfflebussen utökade sina turer med en linje Göteborg-Oslo. Bosse Pettersson ansökte om att få servera mat med öl och vin i sina bussar samtidigt som SJ ville sätta stopp för busstrafiken. Det blev varken utskänkning eller stopp för bussar.

Kommunen köpte fastigheter

Det före detta ålderdomshemmet Dungen ägdes av landstinget. 1996 såldes Dungen till Säffle kommun för 1,3 miljoner kronor, men med tillträde först ett år senare.

BTG Källe Inventing firade 75-årsjubileum. 2021 skulle det med andra ord kunnat hållas 100-årsjubileum, men tyvärr är det inte så mycket kvar i Säffle av Torsten Källes industri.

Resterna av ett annat utflyttat storföretag – Billeruds före detta huvudkontor – vållade debatt. Ett förslag om att kommunen skulle köpa fastigheten gillades av somliga, men inte av alla. Borgerliga sidan var för och socialdemokraterna var splittrade i frågan. På sensommaren godkändes i alla fall köpet av kommunfullmäktige med röstsiffrorna 37-11.

”Så här kan det bli” skrev ST och visade en skiss på en tänkt ny bro över Byälven strax söder om Sandbacken. Debattens vågor gick höga. Kanske i onödan. 25 år senare kan vi konstatera att planerna aldrig kom längre än till planritningar.
”Så här kan det bli” skrev ST och visade en skiss på en tänkt ny bro över Byälven strax söder om Sandbacken. Debattens vågor gick höga. Kanske i onödan. 25 år senare kan vi konstatera att planerna aldrig kom längre än till planritningar.

Delade meningar fanns det också om hur och var en ny riksväg 45 skulle byggas. Framförallt diskuterades var en ny bro skulle placeras. Ett alternativ var nära Sandbacken och ett annat lite längre söderut.

Det hettade till i debatten. Ett tag såg det till och med ut att vara slutbadat vid Sandbacken sedan en markägare meddelat att arrendet för badplatsen skulle avslutas om inte kommunen ändrade sin ståndpunkt. 25 år senare kan vi konstatera att det inte har hänt något med det planerade vägbygget. Knappast någon har saknat bron som aldrig blev byggd.

Teater med guldvittring

På nöjesfronten handlade det mycket om guld. Säffleoperan spelade musikalen Guldhatten med musik av Thore Skogman och med Laila Westersund i en av huvudrollerna.

Säffleoperan spelade musikalen Guldhatten med musik av Thore Skogman. I en av huvudrollerna sågs Laila Westersund.
Säffleoperan spelade musikalen Guldhatten med musik av Thore Skogman. I en av huvudrollerna sågs Laila Westersund. Foto: S-E Dahlström

I Svanskog i en lokal inne på fabriksområdet var det urpremiär för Guldkungen, musikalen som handlar om The Three Lucky Swedes och deras guldgrävande i Alaska. I båda fallen fanns det både proffs och amatörer på scenen och publiken trivdes.

I en fabrikslokal i Svanskog spelades det musikal. Den handlade om Guldkungen John Brynteson och hans kompanjoner som framgångsrikt grävde guld i Alaska. Proffs och amatörer möttes på scenen.
I en fabrikslokal i Svanskog spelades det musikal. Den handlade om Guldkungen John Brynteson och hans kompanjoner som framgångsrikt grävde guld i Alaska. Proffs och amatörer möttes på scenen. Foto: S-E Dahlström

Mot slutet av året blev det ännu en invigning. Denna gång var det Folktandvården som flyttade till de lokaler som Arbetsförmedlingen hade lämnat norr om Stortorget. 1957 hade Folktandvården etablerat sig vid Hamngatan i samma hus som Polisen. 1974 gick flyttlasset till Nytorget och 1996 som sagt till Östra Storgatan. Nu skall det snart vara dags för nästa flytt.

Folktandvården flyttade från Nytorget till nya lokaler mitt emot Stortorget. Tandvårdsdelegationens ordförande Gunborg Hallberg och tandvårdschef Hans Kaijser fanns bland invigningsgästerna.
Folktandvården flyttade från Nytorget till nya lokaler mitt emot Stortorget. Tandvårdsdelegationens ordförande Gunborg Hallberg och tandvårdschef Hans Kaijser fanns bland invigningsgästerna. Foto: S-E Dahlström

Artikeltaggar

lokalhistoriaNöje/KulturSäffle

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.