Hoppa till huvudinnehållet

Bryggeriet gör debut på Systembolaget

Publicerad:
Det tog fyra försök, men sen var Lipa – Långseruds indian pale ale – precis så som bryggmästare Anders Nilsson ville ha den. "Vi tycker självklart att vi har fått fram en riktigt smaskig öl", säger han.
Det tog fyra försök, men sen var Lipa – Långseruds indian pale ale – precis så som bryggmästare Anders Nilsson ville ha den. "Vi tycker självklart att vi har fått fram en riktigt smaskig öl", säger han. Foto: Marina Johansson

Det har tagits stora kliv framåt för Wiksfors bryggeri sedan det startade på Wiksfors bruk i fjol. Med den senaste produkten – starkölen Lipa – sker ett stort genombrott för företaget, nämligen en plats i Systembolagets sortiment. Den 1 mars lanseras ölen och därmed även bryggeriet i tio butiker i Värmland samt beställningssortimentet för hela landet. Det är också första gången som en säffleprodukt säljs på Systembolaget.

– Jag är väldigt stolt, det får jag väl säga, säger bryggmästaren Anders Nilsson.

Lipa – som står för Långseruds indian pale ale – är med sina 7,9 procent bryggeriets första starköl. Sedan tidigare finns fem lättöler av tre olika typer.

Så här ser den ut, Säffles första produkt på Systembolaget. På etiketten står några värmländska orter, och de svarta bokstäverna bildar "Långseruds indian pale ale – en värmländsk dubbel-ipa".
Så här ser den ut, Säffles första produkt på Systembolaget. På etiketten står några värmländska orter, och de svarta bokstäverna bildar "Långseruds indian pale ale – en värmländsk dubbel-ipa". Foto: Marina Johansson

Oslagbart firande

Verksamheten började i liten skala och för att kunna erbjuda matgästerna på pizzerian Wedbränt en exklusiv lättöl som producerats vägg i vägg. Men efterfrågan har varit så stor – och bryggmästarens idéer så många – att Anders från och med den 1 mars jobbar med att brygga på heltid. Och samma dag gör bryggeriet entré på Systembolaget genom Lipa.

– Ett bättre sätt att fira på kunde jag väl egentligen inte få. Även om jag hoppas på att kunna ha en försenad releasefest så småningom, när coronasituationen är över, säger Anders.

Nu har Anders Nilsson fullt upp med att packa lanseringsprover till Systembolaget för fotografering.
Nu har Anders Nilsson fullt upp med att packa lanseringsprover till Systembolaget för fotografering. Foto: Marina Johansson

6000 flaskor i början

Lipan mäter 7,9 procent i alkoholstyrka och har, enligt bryggmästarens egna beskrivning, stor fruktighet med tydligt tropiska toner. Han började experimentera fram den i somras och på fjärde försöket kände han att han hittat helt rätt.

– Vi på Wiksfors tycker självklart att vi har fått fram en riktigt smaskig öl.

2000 liter – 6000 flaskor – lanseras den 1 mars under "tillfälligt sortiment och småskaligt", och lipan har licens hos bolaget i ett år till att börja med. Säffles butik är tyvärr inte en av de tio som får ölen.

– Men den finns som beställningsvara i hela Sverige, och om en enskild butik får in tillräckligt många beställningar kan den tas in på hyllan. Så om säffleborna vill ha den på Systembolaget här, är det möjligt.

Nu finns sex olika öler i Wiksfors bryggeris sortiment.
Nu finns sex olika öler i Wiksfors bryggeris sortiment. Foto: Marina Johansson

Ett gästspel

Ett lyxproblem är att det lilla bryggeriet inte riktigt hunnit med sin egna framgång. Det tar tid att gå igenom alla tillstånd som krävs för att brygga starköl och även lansera sig på Systembolaget. Så bryggeriet hyr tillfälligt in sig hos Wermlands Brygghus i Kristinehamn för att tillverka Lipa därifrån, medan all övrig öl fortsätter bryggas på Wiksfors bruk.

– Vi använder deras redskap och deras erfarenhet av att brygga starköl. Men receptet är mitt egna, och utvecklat här. Ambitionen är att vi så snart som möjligt ska sköta all vår produktion härifrån, säger Anders.

Fruktig, stark och skummig – så är bryggeriets första systembolagsvara.
Fruktig, stark och skummig – så är bryggeriets första systembolagsvara. Foto: Marina Johansson

Exklusiva drycker

Åtminstone för närvarande finns inga planer om att lansera fler produkter på bolaget. Där säljs inte lättöl, och Anders föredrar ändå att de produkterna säljs på tillverkningsplatsen och att restauranger vill ta in dem på dryckesmenyn.

– Det ska inte bli några gigantiska volymer. Hela vår nisch är att det ska vara exklusivt och småskaligt, och något som man dricker för att man verkligen uppskattar smaken – inte för yrsel.

All öl görs från grunden på Wiksfors bruk, även om just lipan kommer att tillverkas i Kristinehamn till en början. Arkivbild.
All öl görs från grunden på Wiksfors bruk, även om just lipan kommer att tillverkas i Kristinehamn till en början. Arkivbild. Foto: Claes Österman

Smak av Värmland

Men att synas på Systembolaget är oslagbart i marknadsföringssyfte för bryggeriet och öppnar många nya dörrar för vidare produktion.

– Om det skulle bli en framgång kommer det nog vara ganska lätt att kunna utveckla fler saker på den vågen, säger Anders.

Inte minst hoppas han på att exilvärmlänningarna kommer att uppskatta en öl från hemtrakterna.

– Och till exempel Värmlands nation på Uppsalas universitet skulle ju kunna ta in denna till sin studentpub.

Fyller en lucka

Han har redan fler drycker på gång. Som ännu en lättöl, och även om det är långt kvar till dess finns en ny sorts julöl i åtanke till nästa säsong. Att göra riktigt god lättöl har hela tiden varit bryggeriets nisch.

– Det produceras mycket starköl och alkoholfri öl, men god lättöl är en bristvara. Lättöl gör man vanligtvis genom att späda ut starköl, men vi brygger direkt till rätt alkoholstyrka och satsar allt på att få en god smak utan hög alkoholhalt.

Ett mer effektivt sätt att trycka etiketter på är en av flera investeringar som bryggeriet har gjort det senaste.
Ett mer effektivt sätt att trycka etiketter på är en av flera investeringar som bryggeriet har gjort det senaste. Foto: Marina Johansson

Och det verkar som att han har lyckats.

– Den vanligaste kommentar jag får är att "jag är inte så glad i öl, men den här var god!". Och många blir förvånade över att de har så mycket smak trots att de är lättöl. Det är ju trevligt, att man kan dricka bra öl utan att fundera på att man får i sig för mycket alkohol. Så tycker jag att det ska vara.

"Ett utsökt hantverk"

Säffle-Tidningens chefredaktör Claes Österman och reporter Marina Johansson blev de två första i världen att provsmaka Lipa. Så här lyder deras recension:

Claes Österman: Ska man bara avnjuta en öl på fredagkvällen så är det IPA som gäller och Wiksfors Bryggeris guldglänsande bidrag på IPA-hyllan är så pass stark att det faktiskt får räcka med en. Men här sitter styrkan framför allt i den tydliga och fylliga smaken. Den får man en förnimmelse av redan när man häller upp drycken och doftar på det rika skummet. Beskan är precis lagom, smaken har en angenäm karaktär av citrus och passionsfrukt och faktiskt lite Tutti Frutti. Eftersmaken gör mig högst belåten. Detta är ett utsökt hantverk som IPA-vänner kommer att eftertrakta.

Marina Johansson: Jag får sälla mig till den stora skara som redan sagt att "jag är inte så glad i öl, men den här var god!" Smakar som en lätt kolsyrad och skummig fruktsallad – och jag menar det på bästa tänkbara sätt. Massor av smak och doft av mango, ananas och grapefrukt – det sistnämnda säkert tack vare beskan, då det ju trots allt inte är juice utan öl. En väldigt spännande och unik öl att avnjuta långsamt.

Artikeltaggar

KristinehamnLångserudMat och dryckNyheterSäffleSystembolagetWermlands brygghusWiksfors Bryggeri

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.