Hoppa till huvudinnehållet

De tar över bordtennisverksamheten

Publicerad:
Officiell övertagning av bordtennisverksamheten, som kommer att fortsätta som en sektion i Billeruds Tennisklubb. Från gamla bordtennisklubben; ordförande Owe Kilström, kassör Mats Franzén. Från Tennisklubben; styrelseledamot Kjell-Göran Anderson, ordförande Björn Emanuelsson, klubb- och fastighetsansvarig Per-Åke Grunnan.
Officiell övertagning av bordtennisverksamheten, som kommer att fortsätta som en sektion i Billeruds Tennisklubb. Från gamla bordtennisklubben; ordförande Owe Kilström, kassör Mats Franzén. Från Tennisklubben; styrelseledamot Kjell-Göran Anderson, ordförande Björn Emanuelsson, klubb- och fastighetsansvarig Per-Åke Grunnan. Foto: Carolina Schützer

Som ST tidigare berättat har bordtennisen i Säffle åter väckts till liv. Efter att Säffle Bordtennisklubb varit vilande från verksamhet i sex år, så har Billeruds Tennisklubb nu tagit över bordtennisverksamheten, genom att införa den som en sektion i klubben. I onsdags hölls ett möte i Tennishallen för att göra övertagandet officiellt.

Bordtennisklubben hade inte längre tillgång till någon lokal, och ingen som ville driva den - Tennisklubben hade plats till övers och en styrelse villig att ta över verksamheten. Den perfekta lösningen blev då att bordtennisverksamheten flyttar in i Tennisklubben.

– Det här är ju en jättebra lösning, säger Mats Franzén, kassör i den gamla Bordtennisklubben.

– Det är kul att bordtennisen kan få leva kvar här. Dessutom kan de komma åt hallen lättare, bokningssystemet gör att det blir väldigt mycket mer lättillgängligt, säger Owe Kilström, ordförande i den gamla Bordtennisklubben.

Ny epok för pingisen

Under ett årsmöte i höstas kom alltså beslutet; Säffle Bordtennisklubb upplöses. Det var då 55 år sedan KFUK-KFUM i Säffle startade bordtennisverksamheten. Tjugo år senare övertogs verksamheten helt av bordtennisklubben. Nu startar alltså ytterligare en ny epok för bordtennisen i Säffle då den åter väcks till liv i Billeruds Tennisklubb.

Pingisborden, tillsammans med annan utrustning, har funnits i hallen sedan ungefär fyra månader tillbaka. Men i onsdags flyttades det sista över till den nya klubben, såsom räkenskap och lite historia, och det blev ett officiellt övertagande.

Alla inblandade är mycket nöjda med lösningen.
Alla inblandade är mycket nöjda med lösningen. Foto: Carolina Schützer

"Vi är ganska unika"

I och med att bordtennisen tas in i verksamheten blir det lite av ett racketcenter i Tennishallen. I anläggningen finns nu en tennisbana, en padelbana och fyra bordtennisbord. Dessutom finns Badmintonklubben inne i Herrgårdshallen med fem stycken badmintonbanor.

– Det är många tennisklubbar som investerar i padelbanor, men vi är ganska unika med att ha tre racketsporter i samma lokal, säger Per-Åke Grunnan, klubb- och fastighetsansvarig för Billeruds Tennisklubb.

– Jag vet att Karlskoga har, men annars är vi nog ganska ensamma, tillägger klubben ordförande Björn Emanuelsson.

Satsningen på tre racketsporter på samma ett och samma ställe har visat sig vara ett positivt beslut.

– Det är en win-win-effekt som drar åt sig folk, säger Per-Åke och fortsätter:

– Det är fler i tennisen och fler bokningar . I och med att padeln exploderat, så kommer folk hit och upptäcker fler racketsporter. Sedan bordtennisborden kommit in för ungefär fyra månader sedan, så är det också många som väljer att värma upp med lite pingis.

Lite spel mellan den gamla bordtennisklubben och Tennisklubben.
Lite spel mellan den gamla bordtennisklubben och Tennisklubben. Foto: Carolina Schützer

Restriktioner som alla andra

Det är alltså väldigt många nya ansikten som letat sig till Tennishallen. Per-Åke säger att man kan dela in dessa i två typer; idrottsmän- och kvinnor i 20-40-årsåldern, och sedan de som aldrig spelat förut. Racketcentret har öppnat för alla att spela.

– Vi har aldrig sett så mycket familjer här som spelar - vilket är jättekul, säger Björn.

Eftersom Tennishallen är privatägd, så faller den inte under samma coronarestriktioner som övriga kommunala hallar - vilket gör att den fortfarande kan hållas öppen. Självklart har man restriktioner för att minska smittspridningen. Dessutom hjälper hallens kodsystem till med detta.

– Vi har, som alla andra, regler och restriktioner som besökarna ska följa. Inga omklädningsrum är öppna och alla måste avlägsna direkt efter sitt spel, bland annat. Vårt kodsystem hjälper oss också väldigt bra där; bara de som ska vara i hallen är i hallen. Du kommer bara in om du bokat en tid, och då fått en kod - dörren är alltså alltid låst, berättar Per-Åke.

Lite spel mellan den gamla bordtennisklubben och Tennisklubben.
Lite spel mellan den gamla bordtennisklubben och Tennisklubben. Foto: Carolina Schützer

Racketträning för ungdomar

Ungdomsverksamheten i Tennisklubben har också fått ett uppsving. Där bedrivs nu träning alla sporterna samtidigt, så kallade racketträningar.

– Det är väldigt uppskattat av det 20-talet ungdomar som är med. De får 30 minuter med en ledare, på varje sport. Det känns som det är lite vår framtid - samarbeten. Både inom sporterna och inom klubbarna. Vårt mål är inte elitsattsningen - det är att folk ska komma i kontakt med, och upptäcka spelen så detta är ett jättebra upplägg, säger Per-Åke.

Som tennisklubben tidigare gjort, kommer man försöka fortsätta med klubbutbyten - även i bordtennisen. Detta innebär att man samarbetar mellan närliggande klubbar och spelar träningsmatcher. Hur verksamheterna sedan bedrivs vidare är något som får växa fram - men att det finns många möjligheter är alla överens om.

Klubben skulle i november ha arrangerat en dubbelturnering i de tre sporterna - den första i Sverige. Men som allt annat så fick den ställas in på grund av corona - dock ligger den vilandes.

– Den var otroligt populär - det var fullbokat nästan på en gång. Så vi ser fram emot att kunna genomföra den, avslutar Per-Åke.

Artikeltaggar

Billeruds TennisklubbBordtennisPadelSäffleTennis

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.