Hoppa till huvudinnehållet

"Det krävs ett helhetsgrepp för Byälven"

Publicerad:
Byälvens vattennivå sjunker sakta men strömmen i Säffle är stark-. Riksdagsledamoten Pål Jonsson (M) kräver nu besked av regeringen om hur Byälven ska skyddas från översvämning i framtiden.
Byälvens vattennivå sjunker sakta men strömmen i Säffle är stark-. Riksdagsledamoten Pål Jonsson (M) kräver nu besked av regeringen om hur Byälven ska skyddas från översvämning i framtiden.

Vattennivån i Byälven har sjunkit i snart en vecka och det föreligger just nu ingen akut risk för översvämning i centrala Säffle.

– Det är inga särskilda störningar som har kommit in, utan vattnet fortsätter sjunka i den takt vi tänkt oss, säger Mattias Larsson, räddningschefen i Säffle, Arvika och Eda.

Vattennivån har fortsatt åt rätt håll i Glafsfjorden och Byälven under helgen. Mattias Larsson säger att det har varit lugnt i vattensystemet den sista delen av veckan.

Förra veckan sa han att man hoppades att hastigheten skulle öka successivt, men det går fortsatt långsamt.

– Det är ett par centimeter per dygn i snitt, så kommer det att se ut ett tag.

Även om läget varit lugnt under nästan en vecka har personal funnits på plats under helgen i oförminskad styrka.

Hur blir det framöver?

– Vi får se hur vi gör, det är ligger möten den här veckan, säger Mattias Larsson och tillägger att det kommer nya väderprognoser de kommande dagarna.

Riksdagsman Pål Jonson (M) var en av de som i förra veckan deltog i ett informationsmöte i Gillbergadalen med anledning av att invallningarna längs Byälven då riskerade att brista. Han har ställt en fråga till inrikesminister Mikael Damberg med anledning av översvämningarna i Glafsfjorden och Byälven samt att det nybyggda skyddet i Kyrkviken nu riskerar att stå utan fortsatt finansiering från MSB.

Krismötet i Gillbergadalen förra veckan skedde på initiativ av de drabbade lantbrukarna.
Krismötet i Gillbergadalen förra veckan skedde på initiativ av de drabbade lantbrukarna. Foto: Kjell Olsson

Skälet är att anslaget för förebyggande åtgärder mot skred och översvämningar sänkts med två tredjedelar i försvarsbudgeten.

- Extremvädren är här för att stanna. Den senaste tidens händelser både med översvämningar i Byälven och Glafsfjorden samt det stora jordskredet i Norge visar att det är viktigt att kommuner bedriver ett förebyggande arbete för att hantera konsekvenserna av klimatförändringarna. Men om det råder osäkerhet kring villkoren för den långsiktiga finansieringen så som i Arvika så kommer kommunernas arbete att avstanna, menar Pål Jonsson.

Åtgärder i Byälven

Han menar att översvämningsskyddet enbart löser problemet i Kyrkviken. När det arbetet påbörjades var tanken att även fler åtgärder skulle vidtas utmed Byälven. Detta har dock inte genomförts.

- Vad som nu behövs är ett helhetsgrepp kring hela farleden utmed Glafsfjorden och Byälven från Sulvik i norr till slussen i Säffle i söder för att hindra liknande översvämningar som hotar samhällsviktig verksamhet, menar han.

Han menar att det aldrig får uppstå en risk att kommuner ställs mot varandra när dom ska hantera konsekvenserna av översvämningar.

- Eftersom det berör två kommuner men även ett antal statliga myndigheter så som Trafikverket och Sjöfartsverket så tror och hoppas jag att Länsstyrelsen i Värmland ska engagerar sig i den här frågan. Det finns stark kompetens på dess beredskapsenhet för dessa frågor, säger Pål Jonson.

Artikeltaggar

ArvikaByälvenGlafsfjordenLänsstyrelsenMattias LarssonNyheterPål JonsonSäffleSjöfartsverketTrafikverket

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.