Hoppa till huvudinnehållet

Säfflelistade patienter erbjuds covidvaccin i Åmål

Publicerad:
Åmåls SK har klivit åt sidan och ishallen görs om till vaccinhall. I rinken har Event Åmål rest sex tält, för att det ska gå att vaccineras i avskildhet.
Åmåls SK har klivit åt sidan och ishallen görs om till vaccinhall. I rinken har Event Åmål rest sex tält, för att det ska gå att vaccineras i avskildhet. Foto: Elinor Thuresson

De Åmålsbor som är listade på en värmländsk vårdcentral kommer att erbjudas covidvaccin i Åmål.

De kan parallellt erbjudas att välja Säffle. Värmland tittar fortfarande på vaccinplanerna.

Men det är inte säkert att Åmål och Säffle får samma sorts vaccin. Det kommer att ligga ett ansvar på den enskilda att hålla koll på att båda doserna är av samma märke.

Sedan 2015 har 1178 personer från Åmål valt att lista sig på någon av vårdcentralerna i Säffle. Rapporten visar dock en totalsiffra, så det framgår inte om Åmålsborna fortfarande är listade i Värmland eller om de har gått tillbaka till en vårdcentral i Västra Götaland.

Men så som Västra Götalands vårdvalssystem är utformat är de Säfflelistade Åmålsborna dubbellistade. De finns i rullorna både i Säffle och på den vårdcentral de senast var listade på i Västra Götaland. Västra Götalandsregionen har säkerställt att ingen ramlar mellan stolarna, genom att se till att det inte går att avlista sig från regionen helt.

När Medpro Clinic tog över efter Balderkliniken gjordes en omlistning i Åmål, efter principen om geografisk närhet. Så alla Åmålsbor som inte aktivt valt en annan vårdcentral i Västra Götaland, är högst troligen listade hos Medpro Clinic, även om de inte vet om det.

Ser inte skillnad

Det betyder att Medpro Clinic kommer att ha ett huvudansvar för covidvaccineringen av Åmålsborna, när vaccineringen i fas två, tre och fyra börjar. Medpro Clinic har i sina datorer inte ens möjlighet att se skillnad på vilka av patienterna som är aktivt eller passivt listade där. De vet alltså inte vilka personer som också är listade i Säffle.

Så även de Åmålsbor som är listade utomläns, kommer att få ett vaccinerbjudande av Medpro Clinic och kunna gå till ishallen för att få sina sprutor. Medpro Clinic är medvetet om sitt ansvar för dem.

Vårdcentralen får mycket frågor om vaccineringen. Även sådana som det ännu inte finns svar på. Men steg för steg klarnar mer och mer. Inte minst underlättar samarbetet med kommunen och möjligheten att nyttja ishallen.

– Vi är väldigt glada för att vi har kommit så här långt, säger Ulla Alin, sjuksköterska på Medpro Clinic.

Behov före listning

I Västra Götaland har vårdcentralerna, och i vissa fall sjukhusen, fått ett stort ansvar för vaccineringen för dem som är över 70 år eller hör till någon av riskgrupperna, det vill säga fas två och tre.

Men behov och riskgrupp kommer att prioriteras högre än listning. Västra Götalandsregionens mål är att alla som bor och befinner sig i regionen ska bli vaccinerade. Det omfattande arbetet med att identifiera personerna som hör till fas två och tre har inletts. Som det ser ut kommer de att få papper som visar hur de är prioriterade. Någon typ av system kommer att behövas för att förhindra fusk, där människor försöker gå före i kön.

1,7 miljoner människor

När sedan fas fyra inleds, med alla vuxna som inte hör till någon riskgrupp eller är nära anhörig till någon i riskgrupp, blir det fler än vårdcentralerna som rycker in. Det bor 1,7 miljoner människor i Västra Götalandsregionen.

Så redan nu har en upphandling inletts för fas fyra, så att vårdcentralerna kan avlastas av exempelvis företagshälsovård och andra externa aktörer. Det kan till exempel bli fråga om drive-in-centraler eller vaccinationsteam som åker runt. Men den här upphandlingen är inte klar och det går ännu inte att se hur intresset från de externa aktörerna ser ut.

Västra Götalandsregionen räknar i nuläget med att fas fyra ska inledas i början av april.

Kan få välja

Enligt Västra Götalandsregionen kan Åmålsborna som är listade i Säffle, få välja var de vill vaccinera sig. Listningen är inte avgörande för vaccineringen. Men regionen säger också att om de behöver ytterligare information, ska de vända sig till den vårdcentral de är listad på.

Region Värmland å sin sida säger att planeringsarbetet för vårens vaccinering fortfarande pågår. Det är inte helt klart hur ansvaret ska fördelas. Men de Säfflelistade Åmålsborna finns i beaktande.

Rent praktiskt kommer alla som vaccineras att få med sig ett särskilt vaccinationskort i handen. Där det står angivet vilken typ av covid-vaccin som getts och när det är dags för andra dosen.

Olika leveranser

Folkhälsomyndigheten fördelar vaccindoserna regionvis och det finns en risk att olika vaccinmärken levereras till Åmål och till Säffle. Båda doserna måste vara av samma sort och oavsett hur vaccineringen registreras, kommer det i slutändan att ligga ett ansvar även på den enskilda individen. Det är därför ingen bra idé att planera att ta en dos på vardera sidan länsgränsen. Risken är att man då får vända i ogjort ärende, för att det inte finns samma typ av vaccin på andra sidan gränsen.

Artikeltaggar

ÅmålMedpro clinic ABRegion VärmlandVaccinationVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar Säffle-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.